KASRAK, ilk kongre ile kolları sıvadı;

KASRAK, ilk kongre ile kolları sıvadı

......

Kastamonu Radyo Amatörleri ve Arama Kurtarma Derneği (KASRAK) 1. olağan kongresini gerçekleştirerek afet ve acil durum konularında toplumsal bilinç ve gelişim sağlamak üzere çalışmalara başladı. Dernek, afetlerle mücadelede topluma örnek olmayı ve şehrin afet bilincinin artırılmasına katkı vermeyi amaçlıyor.


KASRAK, ilk olağan kongresini geçtiğimiz Cumartesi günü Uğurlu Konakları’nda yaptığı toplantı ile gerçekleştirdi. Afetler konusunda toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturmak ve afetlerde arama kurtarma ve yardım hizmeti vermek amacıyla kurulan dernek çalışmalarına başladı. KASRAK, üç temel konuda çalışmalarını sürdürecek.

Amatör Telsizcilik, Arama Kurtarma ve Psikososyal Destek Yönetim Kurulu Başkanı Adem Salcıoğlu, temelde birbirinden bağımsız gibi görünen bu üç ana konunun, bir afet durumunda aslında birbirini tamamlayan çok önemli unsurlar olduğunu, bu bakımdan hem afet öncesi eğitim ve farkındalık çalışmaları, hem de afet sonrasında yürütülecek faaliyetler bakımından bu üç konunun bir arada ele alınmasının çok önemli olduğunu ve bu şekilde bir içerikle Türkiye’de kurulmuş ilk dernek olduklarını düşündüklerini belirtti.


SALCIOĞLU: “KESİNLİKLE İNANIYORUZ Kİ BAŞARACAĞIZ”

Toplumsal olarak afetlere, hem öncesi hem de sonrası açısından önemli derecede bilinç eksikliği yaşadığımızı söyleyen Adem Salcıoğlu, bu konuda bir sivil toplum hareketi olarak inisiyatif aldıklarını ve harekete geçtiklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü; “Bir bölgedeki toplumsal gelişim, ancak o bölge bireylerinin, o bölgede yaşayanların isteği ve çabasıyla gerçekleşebilir. Maalesef bizler toplum olarak, gelişimi hep dışarıdan bekleyen, anlamsız bir anlayışa sahibiz. Bu bir bakıma tembelliğimizin bahanesi oluyor diye düşünüyorum. Bu nedenle biz tüm üye arkadaşlarımızla birlikte hem topluma örnek olacak bir hareketi başlatmak hem de ülkemizin önemli sorunlarından birisi olan afetler ve afet bilinci konusunda çalışma yapmak üzere yola çıktık. Bu süreç kolay değil. Ancak akılcı, öngörülebilir hedefler koyarak istikrar ve azimle çalışacağız ve kesinlikle inanıyoruz ki başaracağız. Bu konuda gerçekten başarıya odaklı yetkin bir yönetim kurulu oluşturduk. Önceliğimiz eğitim. Kaliteli, işi teoride bırakmadan pratiği hedefleyen bir eğitim stratejisi. Biz önce arama kurtarma ekibi oluşturmaktan ziyade bu ekipleri yetiştirecek eğitim kadrosunu oluşturup bir alt yapı kurmak istiyoruz. Bu eğitim kadromuzla hem alanında yetkin ekipler yetiştireceğiz, hem de halkımızda afetler hakkında farkındalık ve bilinç oluşturacak organizasyonlar gerçekleştireceğiz."


“AMACIMIZ KİMSEYLE REKABET ETMEK, YARIŞMAK DEĞİL”

“Bu arada amacımız kimseyle rekabet etmek, kimseyle yarışmak değil. Rakip değil, tamamlayıcı olmak üzere varız. Benzer her oluşumla işbirliği yaparak şehrimizin bu konuda olabildiğince mesafe almasına katkı sunmak istiyoruz. Son yıllarda üst üste yaşadığımız önemli afetlerle çok sayıda canlarımızı kaybettik. Özellikle geçtiğimiz Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketi çok geniş bir coğrafyayı etkiledi ve onbinlerce canımızı bir gecede yitirdik. Bu felaket özellikle Sivil Toplum Hareketleri açısından afetler konusunda ne kadar hazırlıklı olduğumuzun da bir bakıma göstergesi oldu bizler için.

Şu an eğitim programı takvimimizi oluşturuyoruz. Kısa süre içerisinde temel eğitimlerimiz başlayacak. Temel eğitimler sonrasında da branş eğitimleri başlayacak. Daha öncede belirttiğimiz gibi, üç ana temel konumuz var. Amatör Telsizcilik, Arama Kurtarma ve Psikososyal Destek üyelerimiz, bu üç alandan diledikleri alanda eğitim alabilecek. Bu üç alan temelde birbirinden bağımsız gibi görünse de bir afet anında üçü de birbirini tamamlayan önemli unsurlar. Tabi ki dileğimiz inşallah bu afetler tekrarlanmasın, yaşanmasın. Ama bir bakıma bizim için felaket olan afetler, yeryüzü için olağan, sıradan ve hatta doğal yaşamın sürdürülebilirliği açısından gerekli olaylar. Bu nedenle bize düşen bu bilinçle yaşamak ve bu doğa olaylarının hem öncesi hem de sonrasında yapacaklarımızın farkında olmak.”


Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum