Kastamonu Ahileri ile coşkulu kutlama;

Kastamonu Ahileri ile coşkulu kutlama

Kastamonu'da 15. Ahilik Haftası yoğun bir katılım ile coşkuyla kutlandı...

Ahilik haftası kutlama programı Esnaf Ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Başkanları ve Temsilcilerinin Valilik Makamını ve Kastamonu Belediyesine ziyaret gerçekleştirerek başladı.


Program, Nasrullah meydanında düzenlenen etkinlik ile devam etti. Etkinlik kapsamında; Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması, Atabey Gazi mehteran takımının gösterisi, protokol konuşmaları, Sepetçioğlu halk oyunları ekibinin gösterisi sunuldu.

Ahilik haftası kutlama programına Kastamonu Valisi Meftun Dallı, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri, Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu,Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu İl Protokolü, Oda Başkanları, esnaf ve sanatkarlar katılım sağladı.


Programın devamında çırak kalfa ve ustalık belgesi almaya hak kazananlara belge verildi. Sonrasında; İlin Ahi'si, İlin Kalfası, İlin Çırağı seçilen esnaflar ile esnaflıkta 50. yılını dolduran esnaf ve sanatkarlara plaket takdim edildi. Ardından katılımcılara ahilik pilavı ikram edildi.


Ahilik haftası kutlama programında Vali Meftun Dallı bir konuşma gerçekleştirdi.

Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Kastamonu Valisi Meftun Dallı: "Yüzyıllardır süregelen çok kadim bir Anadolu geleneğinin, Ahilik geleneğinin kutlanması vesilesiyle bugün bir aradayız.

Kıymetli hazirun, bilindiği gibi büyük medeniyetler insanlığın hizmetine sunduğu faydalı değerler, sistemler ve kurumlar ile anılırlar.

Necip Türk Milleti de amacı insan ve toplumun korunması ve her daim yüceltilmesi olan pek çok sanat, bilim kültür ve medeniyet kurumu oluşturarak insanlığın hizmetine sunmuştur. Bu kurumların asli gayesi insanın yüceltilmesi ve bu sayede devletin yaşatılması olmuştur. Bu önemli kurumlardan birisi de şüphesiz ki ahiliktir.

Medeniyetimizde Ahilik Kültürü, üreten ve onu satın alan her bir bireyin refah ve güvenini esas alan, birlikte, kardeşçe, hakça yaşamayı, alın teriyle kazanmayı ve adil bölüşmeyi düstur edinen, insanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesini şiar edinen zengin bir kültürdür." ifadelerine yer verdi.


" AHİLİK, DÜRÜSTLÜĞÜN, SEVGİNİN, DOSTLUĞUN, YARDIMLAŞMANIN, HOŞGÖRÜNÜN, BİLGİNİN VE DAYANIŞMANIN SANAT İLE BİRLEŞİMİDİR"

Medeniyet gelişiminin anahtarlarından birisi de Ahilik kültürü olduğunu vurgulayan Vali Dallı: "Selçuklulardan, Beylikler dönemine, oradan da Osmanlı İmparatorluğuna kadar Anadolu’nun imarının ve medeniyet gelişiminin anahtarlarından birisi de Ahilik kültürü olmuştur. Ahilik, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Ahilik sisteminin merkezinde insan vardır ve insanın gelişimi, eğitimi, meslek edinmesi, güzel ahlakla donanması esasına dayalıdır." açıklamasında bulundu.


"AHİLER, ANADOLU’DA BİRLİĞİN, BERABERLİĞİN, KARDEŞLİĞİN MAYASINI OLUŞTURMUŞTUR"

Dallı, konuşmasının devamında: "Ahilik, işçinin, çalışanın, üretenin, işverenin, ahlaklı kazancın, hakça bölüşmenin ve adil ticaretin hep birlikte mümkün olabileceğini tüm dünyaya gösteren örnek bir sosyal refah ve kalite yönetim sistemidir.  Ahilik sistemi bu sayede insani ötekileştirmeden ve köleleştirmeden örnek bir dayanışma ve kardeşlik modeli ortaya koymuştur.

800 yıldan fazladır, önce dürüstlük ve doğruluk, ortak yaşama ve birlikte kazanmayı düstur edinen esnaf ve sanatkarlarımız sayesinde, devlet-millet bütünleşmesi bu topraklarda sağlanmış, milli bağlarımız kadim Anadolu’nun her bir köşesinde perçinlenmiş, ahilik güven ve huzurun tesisine aracılık etmiştir. Ahiler, Anadolu’da birliğin, beraberliğin, kardeşliğin mayasını oluşturmuştur." dedi.


"AHİLİK MÜESSESİ, BU MÜSTESNA ŞEHİR KASTAMONU’MUZUN ÜRETİM VE TİCARET TARİHİNDE DE ÖNEMLİ BİR ROL OYNAMIŞTIR"

Vali Dallı katılımcılara seslenerek: "Değerli protokolümüz, çok kıymetli esnaf ve sanatkarımız, Ahilik müessesi, bu müstesna şehir Kastamonu’muzun üretim ve ticaret tarihinde de önemli bir rol oynamıştır.

Beylikler ve Osmanlı imparatorluğu devrinde Şehrimiz,40’dan fazla meslek erbabının faaliyet gösterdiği, güçlü kentsel altyapısı olan, toplumsal refahın yüksek olduğu, en ucuz ve bol üretim yapan Anadolu kentleri arasına adını yazdırmıştır.  Bununda nedenlerinden birisi şüphesiz ki güçlü bir Ahi örgütünün varlığı olmuştur. 

Kıymetli protokolümüz, ahilik düsturunun, felsefesinin ve ilkelerinin günümüzde emeğin ve alın terinin korunmasında, üretimde ve hizmet sunumunda kalitenin sağlanmasında, gelirin ve refah paylaşımında, ekonomik ve sosyal kalkınmada rehber edinmemiz gereken ilkeler taşıdığına inanıyorum.

Bu duygularla sözlerime son verirken, üreten, istihdam sağlayan, değer katan, hakça bölüşen, geleneklerimizi ve sanatımızı yaşatan tüm esnaf ve sanatkarlarımızın ve meslek kuruluşlarımızın Ahilik Haftasını yürekten kutluyorum.

Bu vesileyle tüm esnaf ve meslek kuruluşlarımıza hayırlı ve bol kazançlı günler diliyor, selam ve saygılarımı sunuyorum." diyerek konuşmasını noktaladı.


Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ise:

"15. Ahilik Haftası Programı’na il protokolümüz, esnaflarımız ve vatandaşlarımız....

Ahilik Haftası vesilesiyle başta Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran-ı Veli ve tüm ahileri rahmetle anıyor, ekonomimizin mihenk taşı olan esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere bütün vatandaşlarımızın Ahilik Haftası’nı kutluyorum.

Kültüründe doğruluk ve dürüstlük olan, kardeşliği ve yardımlaşmayı ilke edilen, tüm güzelliklerin bir arada olduğu esnaf dayanışma kuruluşu Ahilik teşkilatının ilimizdeki temsilcileri olan odalarımızın, başkanlarının, temsilcilerinin ve üyelerinin Ahilik Haftasını tebrik ediyorum.

Tüm esnaflarımıza işlerinde kolaylıklar, bol ve bereketli kazançlar diliyorum." dedi. (Necla Tutuş)




Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum