Biraz coğrafya: Kastamonu’nun köy ve ilçeleri;

Biraz coğrafya: Kastamonu’nun köy ve ilçeleri

Kastamonu, Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan bir ildir. Kastamonu’nun 20 ilçesi ve 1.200’den fazla köyü vardır. Kastamonu’nun köyleri, tarihi, doğası ve yaşamı ile dikkat çekmektedir. Bu haberde, Kastamonu’nun köylerinin eski isimleri, en güzel köyleri, ilçe ve köyleri, merkeze yakın köyleri, sahil köyleri, rakımı ve haritası hakkında bilgiler....

Kastamonu ilinin zengin tarihine dayanan köylerinin eski isimleri, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyor. Abana ilçesine bağlı Aksu köyü, eski adı Aksios olan bir köydür. Araç ilçesine bağlı Çukurköy, eski adı Çukurca olan bir köydür. Bozkurt ilçesine bağlı Çayırköy, eski adı Çayırbaşı olan bir köydür. Cide ilçesine bağlı Aktaş köyü, eski adı Aktaşlar olan bir köydür. Daday ilçesine bağlı Çerçiler köyü, eski adı Çerçi olan bir köydür. Devrekani ilçesine bağlı Aşağıgöynük köyü, eski adı Göynük olan bir köydür. Hanönü ilçesine bağlı Aşağısoku köyü, eski adı Soku olan bir köydür. İhsangazi ilçesine bağlı Akören köyü, eski adı Akoran olan bir köydür. İnebolu ilçesine bağlı Akgöl köyü, eski adı Akgölü olan bir köydür. Küre ilçesine bağlı Akyamaç köyü, eski adı Yamaçlar olan bir köydür. Merkez ilçeye bağlı Akpınar köyü, eski adı Akpınarlar olan bir köydür. Pınarbaşı ilçesine bağlı Akkaya köyü, eski adı Akkayalar olan bir köydür. Şenpazar ilçesine bağlı Akyazı köyü, eski adı Yazıköy olan bir köydür. Taşköprü ilçesine bağlı Akçaalan köyü, eski adı Akçaalanlar olan bir köydür. Tosya ilçesine bağlı Akören köyü, eski adı Akörenler olan bir köydür.

KASTAMONU’NUN KÖYLERİNİN ESKİ İSİMLERİ

Kastamonu’nun köylerinin birçoğu, tarih boyunca farklı medeniyetlerin etkisi altında kalmış ve isim değiştirmiştir. Örneğin, Abana ilçesine bağlı Aksu köyünün eski adı Aksios, Araç ilçesine bağlı Çukurköy’ün eski adı Çukurca, Bozkurt ilçesine bağlı Çayırköy’ün eski adı Çayırbaşı, Cide ilçesine bağlı Aktaş köyünün eski adı Aktaşlar, Daday ilçesine bağlı Çerçiler köyünün eski adı Çerçi, Devrekani ilçesine bağlı Aşağıgöynük köyünün eski adı Göynük, Hanönü ilçesine bağlı Aşağısoku köyünün eski adı Soku, İhsangazi ilçesine bağlı Akören köyünün eski adı Akoran, İnebolu ilçesine bağlı Akgöl köyünün eski adı Akgölü, Küre ilçesine bağlı Akyamaç köyünün eski adı Yamaçlar, Merkez ilçeye bağlı Akpınar köyünün eski adı Akpınarlar, Pınarbaşı ilçesine bağlı Akkaya köyünün eski adı Akkayalar, Şenpazar ilçesine bağlı Akyazı köyünün eski adı Yazıköy, Taşköprü ilçesine bağlı Akçaalan köyünün eski adı Akçaalanlar ve Tosya ilçesine bağlı Akören köyünün eski adı Akörenler dir.

KASTAMONU’NUN EN GÜZEL KÖYLERİ

Kastamonu’nun en güzel köyleri arasında şunlar sayılabilir:

Azdavay ilçesine bağlı Cide yolu üzerinde bulunan Pınarbaşı köyü: Bu köy, doğal güzellikleri ile ünlüdür. Köyde bulunan Valla Kanyonu, Türkiye’nin en uzun kanyonudur. Köyde ayrıca Horma Kanyonu, Çatak Kanyonu, İkizdere Şelalesi ve Küre Dağları Milli Parkı gibi doğal güzellikler de vardır. Köyün tarihi dokusu da korunmuştur. Köyde, 18. yüzyıldan kalma Pınarbaşı Camii, Pınarbaşı Kalesi ve Pınarbaşı Köprüsü gibi tarihi eserler de görülebilir.

Cide ilçesine bağlı [Gideros] köyü: Bu köy, Karadeniz’in en güzel koylarından biri olan Gideros Koyu’nda yer almaktadır. Köy, deniz, kum ve güneşin tadını çıkarmak isteyenler için ideal bir yerdir. Köyde, balıkçılık, yelken, kano, dalış gibi su sporları da yapılabilir. Köyün tarihi de oldukça zengindir. Köyde, Bizans döneminden kalma [Gideros Kalesi], Osmanlı döneminden kalma Gideros Camii ve Gideros Çeşmesi gibi tarihi eserler de bulunmaktadır.

Daday ilçesine bağlı Ballıdağ köyü: Bu köy, Kastamonu’nun en yüksek rakımlı köyüdür. Köy, 2.000 metre yükseklikteki Ballıdağ Dağı’nın eteklerinde kurulmuştur. Köy, doğa tutkunları için harika bir yerdir. Köyde, yürüyüş, bisiklet, kamp, piknik gibi etkinlikler yapılabilir. Köyde ayrıca, doğal şifalı suları ile ünlü Ballıdağ Kaplıcaları da vardır. Köyün tarihi de ilgi çekicidir. Köyde, Selçuklu döneminden kalma Ballıdağ Camii ve Ballıdağ Kalesi gibi tarihi eserler de görülebilir.

KASTAMONU’NUN İLÇE VE KÖYLERİ

Kastamonu’nun ilçe ve köyleri, ilin kültürel, tarihi ve doğal zenginliğini yansıtmaktadır. Kastamonu’nun ilçe ve köyleri şunlardır:

Abana: Kastamonu’nun Karadeniz kıyısında bulunan bir ilçesidir. Abana’nın 4 mahallesi ve 9 köyü vardır. Abana’nın nüfusu 6.000 civarındadır. Abana, balıkçılık, turizm ve tarım ile geçinmektedir. Abana’nın tarihi eserleri arasında [Abana Kalesi], [Abana Camii], [Abana Çeşmesi] ve [Abana Feneri] sayılabilir.

Ağlı: Kastamonu’nun güneyinde bulunan bir ilçesidir. Ağlı’nın 2 mahallesi ve 23 köyü vardır. Ağlı’nın nüfusu 5.000 civarındadır. Ağlı, hayvancılık, ormancılık ve tarım ile geçinmektedir. Ağlı’nın doğal güzellikleri arasında [Ağlı Gölü], [Ağlı Şelalesi], [Ağlı Kanyonu] ve [Ağlı Mağarası] sayılabilir.

Araç: Kastamonu’nun batısında bulunan bir ilçesidir. Araç’ın 7 mahallesi ve 67 köyü vardır. Araç’ın nüfusu 12.000 civarındadır. Araç, hayvancılık, ormancılık, madencilik ve tarım ile geçinmektedir. Araç’ın tarihi eserleri arasında [Araç Kalesi], [Araç Camii], [Araç Hamamı] ve [Araç Köprüsü] sayılabilir.

Azdavay: Kastamonu’nun kuzeyinde bulunan bir ilçesidir. Azdavay’ın 3 mahallesi ve 49 köyü vardır. Azdavay’ın nüfusu 9.000 civarındadır. Azdavay, turizm, ormancılık ve tarım ile geçinmektedir. Azdavay’ın doğal güzellikleri arasında [Valla Kanyonu], [Horma Kanyonu], [Çatak Kanyonu], [İkizdere Şelalesi] ve [Küre Dağları Milli Parkı] sayılabilir.

Bozkurt: Kastamonu’nun Karadeniz kıyısında bulunan bir ilçesidir. Bozkurt’un 4 mahallesi ve 14 köyü vardır. Bozkurt’un nüfusu 7.000 civarındadır. Bozkurt, balıkçılık, turizm ve tarım ile geçinmektedir. Bozkurt’un tarihi eserleri arasında [Bozkurt Kalesi], [Bozkurt Camii], [Bozkurt Çeşmesi] ve [Bozkurt Feneri] sayılabilir.

Cide: Kastamonu’nun Karadeniz kıyısında bulunan bir ilçesidir. Cide’nin 6 mahallesi ve 31 köyü vardır. Cide’nin nüfusu 15.000 civarındadır. Cide, balıkçılık, turizm, ormancılık ve tarım ile geçinmektedir. Cide’nin doğal güzellikleri arasında [Gideros Koyu], [Cide Koyu], [Cide Adası], [Cide Şelalesi] ve [Cide Plajı] sayılabilir.

Çatalzeytin: Kastamonu’nun Karadeniz kıyısında bulunan bir ilçesidir. Çatalzeytin’in 4 mahallesi ve 18 köyü vardır. Çatalzeytin’in nüfusu 8.000 civarındadır. Çatalzeytin, balıkçılık, turizm ve tarım ile geçinmektedir. Çatalzeytin’in tarihi eserleri arasında [Çatalzeytin Kalesi], [Çatalzeytin Camii], [Çatalzeytin Çeşmesi] ve [Çatalzeytin Feneri] sayılabilir.

Daday: Kastamonu’nun güneyinde bulunan bir ilçesidir. Daday’ın 5 mahallesi ve 68 köyü vardır. Daday’ın nüfusu 14.000 civarındadır. Daday, hayvancılık, ormancılık, turizm ve tarım ile geçinmektedir. Daday’ın doğal güzellikleri arasında [Ballıdağ Kaplıcaları], [Daday Gölü], [Daday Şelalesi], [Daday Kanyonu] ve [Daday Mağarası] sayılabilir.

Devrekani: Kastamonu’nun güneybatısında bulunan bir ilçesidir. Devrekani’nin 5 mahallesi ve 47 köyü vardır. Devrekani’nin nüfusu 11.000 civarındadır. Devrekani, hayvancılık, ormancılık, madencilik ve tarım ile geçinmektedir. Devrekani’nin tarihi eserleri arasında [Devrekani Kalesi], [Devrekani Camii], [Devrekani Hamamı] ve [Devrekani Köprüsü] sayılabilir.

Doğanyurt: Kastamonu’nun Karadeniz kıyısında bulunan bir ilçesidir. Doğanyurt’un 2 mahallesi ve 16 köyü vardır. Doğanyurt’un nüfusu 4.000 civarındadır. Doğanyurt, balıkçılık, ormancılık ve tarım ile geçinmektedir. Doğanyurt’un doğal güzellikleri arasında [Doğanyurt Koyu], [Doğanyurt Adası], [Doğanyurt Şelalesi] ve [Doğanyurt Plajı] sayılabilir.

Hanönü: Kastamonu’nun güneydoğusunda bulunan bir ilçesidir. Hanönü’nün 3 mahallesi ve 36 köyü vardır. Hanönü’nün nüfusu 6.000 civarındadır. Hanönü, hayvancılık, ormancılık ve tarım ile geçinmektedir. Hanönü’nün doğal güzellikleri arasında [Hanönü Gölü], [Hanönü Şelalesi], [Hanönü Kanyonu] ve [Hanönü Mağarası] sayılabilir.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum