‘Motosiklet ambulanslar’ hayat kurtarıyor;

‘Motosiklet ambulanslar’ hayat kurtarıyor

Sağlık Bakanlığı bünyesinde trafiğin yoğun olduğu veya trafiğe kapalı bölgelerde görev alan motosiklet ambulanslar, “altın dakikalar” olarak adlandırılan 3 ile 5 dakika arasında yaptıkları ilk müdahale ile hayat kurtarıyor....

Sağlık Bakanlığı bünyesinde trafiğin yoğun olduğu veya trafiğe kapalı bölgelerde görev alan motosiklet ambulanslar, “altın dakikalar” olarak adlandırılan 3 ile 5 dakika arasında yaptıkları ilk müdahale ile hayat kurtarıyor.


Dünyada trafik yoğunluğunun fazla olduğu ülkelerde kullanılan motosiklet ambulanslar, Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı bünyesinde kalabalık ve yoğun bölgelerde vatandaşlara sağlık hizmeti sunuyor. Üzerinde iki adet sağlık personelinin yer aldığı motosiklet ambulanslar, trafiğin yoğun olduğu bulvar, cadde ve çevre yolları, trafiğe kapalı yollar, kara ambulansın giremeyeceği dar sokaklar, park, bahçe ve mesire alanları, koşu yolları, spor alanları gibi ambulansın giremeyeceği yerlerde görev alıyor.  Hemen hemen her türlü vakaya müdahale edebilecek donanıma sahip olan ambulanslar, altın dakikalar olarak adlandırılan 3 ile 5 dakika arasında vakalara yaptıkları ilk müdahale sayesinde yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçiyor.

“MOTOSİKLET AMBULANS, ALTIN DAKİKALAR DEDİĞİMİZ 3 İLE 5 DAKİKA ARASINDA VAKAYA ULAŞIYOR”

17 yıldır 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görev alan ve son 4 yıldır motosiklet ambulansta Acil Tıp Teknisyeni olarak görev alan Eray Eraydın, Komuta Kontrol Merkezi’nin görevlendirmesiyle vakaya doğru yola çıktıklarını belirterek, “Motosiklet ambulans hızlıca çıkışını yapıyor. Altın dakikalar dediğimiz 3 ile 5 dakika arasında vakaya ulaşıyor. Gerekli müdahalesini yapıyor. Daha sonra ise kara ambulansını çağırıyoruz ve kara ambulansı geliyor. Hastayı kara ambulansına devrediyoruz, bilgilerini aktarıyoruz. Sonra yeni vakalar ve görevler için hazır bekliyoruz” ifadelerini kullandı.


“İNSANLARIN HAYATINA DOKUNMAK BÜTÜN SIKINTILARIN TAMAMINI ORTADAN KALDIRIYOR”

Trafikte bazı dikkatsiz sürücülerden dolayı sıkıntı yaşayabildiklerini ifade eden Eraydın, “Kaportada kendimiz olduğumuz için çok riskli bir birimde çalışıyoruz. Yazın çok sıcaklarda koruyucu kıyafetler bizi çok zorluyor ama bir insanın hayatına dokunmak da bunların tamamını ortadan kaldırıyor. Bizim motivasyon kaynağımız oluyor” dedi.

“GENELDE OLUMLU TEPKİLERLE KARŞILAŞIYORUZ”

Vatandaşların motosiklet ambulansı gördükleri ilk anda şaşırdıklarını belirten Eraydın, “Önce trafik polisi zannediyorlar. Daha sonra motosiklet ambulans olduğunu anlayınca çok memnun oluyorlar. Aslında çok hızlı müdahale edilmesi, acil bakımın 3 ile 5 dakika içerisinde yapılmasının ne kadar önemli olduğunun farkına varıyorlar. Bakanlığın bu konuda vatandaş için ne kadar değişik ambulanslarla hizmet verdiğini görüyorlar ve mutlu oluyorlar. Genelde olumlu tepkilerle karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.


“EĞER İLK 3 İLE 5 DAKİKALARDA MÜDAHALE EDİLMEZSE ÖLÜM VE CİDDİ SAKATLIKLARLA SONUÇLANIYOR”

Hastalara 3-5 dakika içerisinde müdahale edilmesinin ‘altın dakikalar’ olarak adlandırıldığını belirten Eraydın, sözlerine şöyle devam etti: “Kalp krizleri, trafik kazaları ve göğüs yaralanmaları durumunda altın dakika dediğimiz 3 ile 5 dakika çok önemli. Eğer ilk 3 ile 5 dakikalarda müdahale edilmezse ölüm ve ciddi sakatlıklarla sonuçlanıyor. Biz kara ambulansın gecikeceği durumlarda hızla gidip müdahale ederek, ölüm ve sakatlıkları en aza indirmeyi amaçlıyoruz.” 

Kaynak: İHA

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum