Mutluluğun maliyetini hesapladılar... Türkiye'de mutlu olmak için kaç para lazım;

Mutluluğun maliyetini hesapladılar... Türkiye'de mutlu olmak için kaç para lazım

Araştırmacılar 173 ülkede vatandaşların mutlu olmak için yılda ne kadar paraya ihtiyacı olduğunu ortaya çıkardı...

Araştırmaya göre bunun üzerindeki herhangi bir miktarın 'bireyin mutluluğu üzerinde hiçbir etkisi yok'.

İran, mutlu olmak için yıllık 239 bin 700 dolar gelire ihtiyaç duyan halkıyla dünyadaki en yüksek mutluluk maliyetine sahip ülke. Yemen (172 bin 140 dolar) ikinci sırada yer alırken, onu vatandaşlarının memnun kalabilmeleri için 121 bin 191 dolar tutarında büyük bir meblağa ihtiyaç duyduğu Avustralya izliyor.

İlk on ülke listesinin geri kalanında Zimbabve (118 bin 342 dolar) Norveç (117 bin 724 dolar); İsviçre (115 bin 745 dolar); Yeni Zelanda (114 bin 597 dolar); İsrail (112 bin 506 dolar); İzlanda (111 bin 908 dolar) ve ABD'de yaşayanların mutlu kalabilmesi için 105 bin dolara ihtiyacı var.

Döviz sağlayıcısı S Money tarafından yapılan araştırma, mutluluğun en uygun fiyatlı olduğu ülke Sierra Leone'de mutluluğun 8 bin 658 dolar gelirle dengelendiğini gösteriyor. Sierra Leone'nin hemen arkasında, yıllık 10 bin 255 ABD Doları gelirle sefaletin en verimli şekilde uzak tutulacağı Surinam yer alıyor. Onu Madagaskar (11 bin 355 ABD Doları) takip ediyor.

TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA

Araştırmaya göre Türkiye, mutluluğun görece daha ucuz olduğu sarı renk ile gösterilmiş. Rapora göre Türkiye’de bir kişinin mutlu olması için 14 bin 254 dolara ihtiyacı var. Güncel kur ile bu, yaklaşık 385 bin TL.

NASIL HESAPLANDI

Araştırmacılar ilk olarak, her ülkede ve seçilen şehirlerde mutluluğun fiyatını keşfetmek için mutluluk ve gelir arasındaki ilişkiyi analiz eden Purdue Üniversitesi'nin bir araştırmasına başvurdu.

Bu çalışma, her dünya bölgesi için Yaşam Değerlendirmesinin (LE) doyum noktasını ABD doları cinsinden kaydetti.

S Money konu hakkında şunları söylüyor:

“'Yaşam Değerlendirmesi, World Gallup anketinden alınan ve bireyin yaşamının ne kadar iyi olduğunu düşündüğünü değerlendirdiği bir ölçüm. LE'nin doyum noktası, gelirdeki herhangi bir artışın bireyin mutluluğu üzerinde hiçbir etkisinin olmadığı gelir noktasını ifade ediyor.”

Çalışmadaki rakamlar ülkeleri dünya bölgelerine göre gruplandırdı ve bir Amerikalının satın alma gücüne göre doyma noktalarını aktardı. Mutluluğun ülkeye göre yerel fiyatını keşfetmek için bu rakamları Uluslararası Para Fonu'ndan alınan ülkeye özel Satın Alma Gücü Oranlarını kullanarak yerel para birimlerine çevirdik. Satın alma gücü oranları, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir ABD dolarının satın alma gücüne eşit olan yerel para birimi sayısını temsil eder.

Son olarak Google Finans tarafından verilen güncel döviz kurlarını kullanarak yerel para birimlerini tekrar ABD dolarına çevirdik. Mutluluğun bedeli bu.

Ayrıca ekip, mutluluğun ülke fiyatını Numbeo'nun endekslerindeki hem şehirler hem de ülkeler için yaşam maliyetine göre ayarlayarak her ülkedeki belirli şehirler için mutluluğun fiyatını hesapladı.” (OdaTV)

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum