‘Suyuma, havama dokunma!’;

‘Suyuma, havama dokunma!’

İnebolu ve Küre köylüleri, ÇED toplantısında kurum yetkililerinin sunum yapmasını sloganlarla engelledi...

İnebolu ilçesinde taş ocağına karşı çıkan köylüler, ÇED (çevre etki değerlendirme) katılım toplantısında topraklarına sahip çıkarak yetkililere sunum yaptırmadı.

Çiçekyazı ve Ersizler Köyü arasına yapılması planlanan ve ÇED süreci başlatılan taş ocağı için yetkililer ve halkın katılımı ile toplantı yapmak istedi. Vatandaşlar ÇED toplantısına karşı çıkarak yetkililere tepki gösterdi ve ÇED toplantısında sunum yapmalarına izin vermedi.

Vatandaşlar taş ocağı projesine karşı çıkarak, ‘taş ocağı istemiyoruz’ sloganları atarak bilgilendirme toplantısına yapılmasına engel oldular.


Çiçekyazı ve Ersizler Köyü arasına yapılması planlanan taş ocağı için başvuruda bulunan İl Özel İdare ile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, ÇED toplantısı gerçekleştirmek istedi. Bu kapsamda Kastamonu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri Çiçekyazı Köyünde köylüler ile bir araya geldi. Fakat burada vatandaşlar toplantının yapılmasına ve taş ocağı açılmasına karşı çıkarak, bilgilendirme sunumunun yapılmasına izin vermediler.

SLOGANLARLA KARŞI ÇIKTILAR

Köy konağında gerçekleştirilmek istenen ÇED toplantısı için bir araya gelen köylü vatandaşlar, ellerindeki dövizlerle sesini duyurmaya çalıştı.

Dövizlerinde üzerlerine, ‘su hayattır, suyuma dokunma, doğamıza dokunma’ sloganları yazıldı.  Dövizlerle yetkililere tepki gösteren vatandaşlar, ‘biz taş ocağı istemiyoruz’ diye sloganlar attı.


KAYA: “HALKIMIZ KÖYÜMÜZE SAHİP ÇIKTI”

Toplantı sonunda açıklamada bulunan Ersizler Köyü Muhtarı Nihat Kaya; “Köyümüzde bugün açılacak taş ocağı için ÇED toplantısı vardı. İnebolu ve Küre halkına teşekkürler, çevre köylerimizden gelenlere herkese ayrı ayrı teşekkürler. Hepimizin birlik ve beraberliği ile birinci aşamayı geçtik gibi. Birinci aşamada ÇED toplantısında sunumu yaptırmadık. İnşallah bundan sonraki süreçte de aktif bir şekilde devam edeceğiz. Memleketimize bu işin çok büyük zarar vereceği, sularımızın kaçacağı, dinamit atımlarından köyümüzün, mahallemizin çok zararlar göreceği konusunda halkımızı bilinçlendirdik. Halkımız da köyümüze sahip çıktı. Herkese çok teşekkür ederim.” dedi.

ÇEÇEN: “HALK, TAŞ OCAĞININ NE KADAR ZARAR VERDİĞİNİ BİLİYOR”

İnebolu Çevre Platformu yöneticisi Ahmet Çeçen ise yaptığı açıklamada “Çiçekyazı Köyü Çandır Mahallesi’nde İl Özel İdare Müdürlüğü’nün açmayı düşündüğü ÇED sunumu yapılması gerekiyordu. ÇED sunumunu buradaki halk yaptırmadı. Çünkü buradaki insanlar çok yakınlarında bulunan Kabalar Köyü’ndeki taş ocağının oralara ne kadar zarar verdiğini biliyorlardı. Bunun içinde herkes birlik ve beraberlik halinde tepki gösterdiler. Görevliler de ‘sunum yapılamamıştır’ tutanağını imzalayarak buradan ayrıldılar. Köylü vatandaşlarımızı ve halkımızı tebrik ediyorum. Bir şekilde vatanlarına sahip çıktılar diyebiliriz. Biz İnebolu Çevre Platformu yöneticileri olarak halkın haklı isteğine destek vermeye geldik. Onlara yardımcı olduk.” ifadelerini kullandı.


HASAN İLYASOĞLU: “BİZ İNEBOLU’MUZUN HAVASININ, SUYUNUN KİRLETİLMESİNİ İSTEMİYORUZ”

İnebolu Çevre Platformu yöneticisi Hasan İlyasoğlu da yaptığı açıklamada; “Biz İnebolu’muzun havasının, suyunun kirletilmesini istemiyoruz. Buradaki taş ocağı projesi yanlış bir proje, yer seçimi yanlış. Burada proje evlere çok yakın, patlatma ile üretim yapılacağından bu çok tehlikeli bir durum. Su kaynakları burada olduğundan dolayı su kaynaklarımız kirlenecek, kesilecek yok olacaktır. Toz ve kirlilik buranın havasını, doğasını tamamen bozacaktır. Burada yeşillik ve doğa her şey mahvolacaktır. Buna müsaade etmeyeceğiz, elimizden gelen mücadeleyi yapacağız” diye konuştu.

CEMAL İLYASOĞLU: “CENGİZ HOLDİNG İSTEDİ DİYE DOĞAMIZI BOZAMAZLAR”

ÇED Toplantısına katılan CHP İnebolu İlçe Başkanı Cemal İlyasoğlu ise; “Çiçekyazı, Salcıoğlu, Karabey ve Ersizler Köylerinin tepesine yapılacak taşocağının ÇED toplantısına katıldık. Toplantıda vatandaşlar ‘taşocağı istemiyoruz, yeşilime dokunma, su hayattır suyuma dokunma’ gibi sloganlar atarak Özel İdare Müdürlüğü’nün yapmak istediği sunumu reddettiler. Bizler de vatandaşlarımızın yanında yer aldık. Çünkü burası Cengiz Holding’e devretmek üzere Özel İdarenin ihaleye vermek üzere hazırladığı taşocağı olacak. Üstelik burası 2016 yılında Cengiz Holding’in taşocağı talebine Özel İdarenin su kaynakları üzerinde olmasından dolayı ret verdiği bir alan. Köylerimizin su kaynakları yok olacak. Yeşillik alan bitecek. Kabalar taşocağından daha fazlası ve daha büyüğü buraya yapılacak. Cengiz Holding istedi diye doğamızı bozamazlar. Taşocağı istemiyoruz.” 

Kaynak: Barış İlyasoğlu / İnebolu Postası

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum