El Nino kışı nedir? El Nino kışı ne zaman başlayacak?;

El Nino kışı nedir? El Nino kışı ne zaman başlayacak?

Bu yaz yaşanan kavurucu sıcakların ardından şimdi de dondurucu soğuklar geliyor. Çok sayıda sıcak hava dalgası ile karşılaştığımız yaz mevsiminin ardından uzmanlar şimdi de El Nino uyarısında bulundu. Peki El Nino kışı nedir? El Nino kışı ne zaman gelecek? 1987 kışı geri mi geliyor? Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten sert geçecek 2024 kışı için önemli uyarılar yaptı....

Oldukça zorlayıcı geçen yaz mevsiminin ardından Eylül ayının gelmesiyle sonbahar mevsimine geçiş yaptık. Birçok bölgeden bol bol gelen sıcak hava dalgalarıyla boğuştuğumuz yaz mevsiminin ardından şimdi de oldukça sert geçecek olan kış mevsimiyle mücadele edeceğiz. Yaz aylarında karşılaştığımız El Nino ve Eyyam-ı Bahur sıcak hava dalgaları yerini kış mevsiminde etkisini gösterecek olan El Nino kışına bırakacak. Yani yazın sıcak yüzüyle karşılaştığımız El Nino'nun şimdi de soğuk yüzü ile karşılaşacağız. Son yılların en sıcak yaz mevsimini geride bırakırken şimdi de en sert kışlardan birini yeniden yaşayacağımızı söyleyen meteoroloji uzmanlarından Kerem Ökten, 2024 kışı için önemli açıklamalar yaptı ve uyarılarda bulundu.

EL NİNO KIŞI NEDİR?

El Nino, okyanus ve atmosfer arasındaki etkileşimler sonucunda ortaya çıkan bir iklim olayıdır. Küresel iklimde en büyük değişimi meydana getiren hava olayı olarak bilinen El Nino'nun üç aşaması bulunmaktadır: Sıcak, soğuk ve etkisiz... Küresel hava akımlarını etkileyerek dünya genelinde iklim değişikliklerine neden olur. Bu yıl etkisi güçlenen El Nino'nun Türkiye'nin bazı bölgelerinde erken ve yoğun kar yağışlarını meydana getirebileceği ön görülüyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre ise; yazın adını sıklıkla duyduğumuz El Nino sıcakları yeni yılda El Nino kışı olarak karşımıza çıkacak.

"KIŞ SICAKLIĞI HAKKINDA KESİN YORUM YAPMAK ERKEN"

Kış mevsiminin sıcaklık trendlerinin Sibirya kar örtüsü gibi faktörlere bağlı olarak şekillendiğini ve bu nedenle Ekim ayı sonuna kadar kesin bir tahminde bulunmanın mümkün olmadığını söyleyen Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten, El Nino kışı için "Bu Kış sıcak mı soğuk mu geçecek, şimdiden bilemeyiz. Ekim ayı sonu Sibirya kar örtüsünü bir görelim bakalım. Şu anda bir şey söyleyemem. Evet El Nino yeryüzünde sıcaklığı artırır; fakat 1987 Kışı da El Nino etkisi altındaydı...", "El nino bu Kış moderate seviyede olacak. Yani orta. Elbette 20'den fazla endeksi yoğuracağız; fakat sadece enso üzerinden gidersek; bu kışa benzeyen yıllar aşağıdaki gibidir. Dikkatimi çekenler 1942 kışı, 1987 Kışı, 1992 ve 2003 kışları..." gibi açıklamalarda bulunarak 1987 kışının yeniden yaşanabileceği ihtimalinin altını çizdi.

Ökten aynı zaman yaptığı bir diğer paylaşımda "El Nino etkisi hala devam ediyor ve güçlenmeye devam edecek. Sonbahar aylarında bol miktarda yağış bekliyorum. Özellikle Ekim ayına dikkat! El Nino kışları genellikle erken başlar ve erken biter. Bu yılın muhtemel senaryosuna göre, Kasım, Aralık ve Ocak ayları soğuk geçecek, ancak Şubat ve Mart aylarında daha ılıman bir hava bekliyoruz..." ifadelerine yer verdi.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum