120 Öğretmen Kastamonu'da buluştu;

120 Öğretmen Kastamonu'da buluştu

Eski adıyla İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü yeni adıyla Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi 1974-1978 mezunlarından 120 emekli öğretmen Kastamonu'da buluştu....

120 emekli öğretmen 31 Ağustos Perşembe günü Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ve Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt'un katılımıyla Şehit Şerife Bacı  Öğretmenevinde toplandı.

120 emekli öğretmen oluşan "Turan Sevdalıları Topluluğu" her yıl farklı bir ilde toplanıp o şehrin tarihi ve kültürel mekanlarını geziyor. 9 yıl önce başlayan bu serüven günümüze kadar devam etti.  Emekli öğretmenler, her yıl toplandıkları şehirde doyasıya gezdiklerini, hasret giderdiklerini, veda zamanı ise hem gülerek hem de ağlayarak ayrıldıklarını belirttiler.

Farklı şehirlerde ikamet edip gezi programı için belirlenen bir şehirde toplanan öğretmenler eşleri ile birlikte katıldıkları Ahde Vefa Toplantısı'nın son günü gelecek yıl toplanacakları şehri seçiyor.  Geçen yıl Amasya ilinde toplanan topluluk gelecek yıl için Şanlıurfa veya Mardin'i düşündüklerini fakat kararın gezinin son günü netleşeceğini dile getirdiler.

Gezinin Kastamonu ayağı eski Öğretmen Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt'un katkılarıyla düzenlendi.

Program kapsamında Kastamonu'ya gelen Öğretmenler; Emekli Candaroğulları ilköğretim okulu Müdürü İsmail Erdem ve emekli Milli Eğitim Şube Müdürü Fikri Yazan’ın organizesinde Kastamonu Merkez, Seydiler, Ağlı v  Azdavay ilçelerini dolaşacaklar.

Ahde Vefa Toplantısı'nda Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ve Emekli Milli Eğitim Şube Müdürü Fikri Yazan birer konuşma gerçekleştirdi.

‘GELİŞİNİZ GÜLE GÜLE, GİDİŞİNİZ GÜLE GÜLE, HER İŞİNİZ GÜLE GÜLE’ DİYORUM”

Toplantıyı organize eden Emekli Milli Eğitim Şube Müdürü Fikri Yazan, İstanbul Atatürk Eğitim Müzesi'nde 1974 ve sonrasında mezun olan öğretmenlere ‘Kastamonu'ya hoş geldiniz’ diyerek; “Sevdamız o zaman da Turan'dı. Bugün de Turan, bundan sonra da Turan olacak İnşallah o hedefe varıncaya kadar. Yani biz ve bizden sonraki nesilde bu düşünce sistemimizi devam ettirecek, diye düşünüyorum. Çünkü sizler çocuklarımızı yoğurdunuz, yetiştirdiniz. Aramızda benim oğlum da var. Ben de onu yetiştirdim. İnşallah ileride bizi mahcup etmezler düşünce sistemimizin bizdeki sonraki nesillere de aktarırlar. Hz. Pir’in bir sözü var, ‘Gelişiniz güle güle, gidişiniz güle güle, her işiniz güle güle’ diyorum” dedi.

" AĞUSTOS AYI TÜRK’ÜN ZAFER AYI"

Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, toplantıdaki emekli öğretmenleri selamlayarak; “Daha önce Kastamonu’ya gelenler mutlaka vardır. Biliyorsunuz ağustos ayı Türk’ün zafer ayı hem Anadolu’nun kapılarının açılması hem de 30 Ağustos Zafer Bayram öncelikle hepimize kutlu olsun. Genelde Anadolu’nun kapılarını 1071 Malazgirt Savaşı’yla açtığımız düşünülür ama aslında ondan öncesinde 1040’larda medreseler var, kolonizatör Türk dervişleri var. Onlar öncü kuvvetler, halk ne iştigal ederse onunla iştigal ederler. Arkadan ordu gelir. Ordunun gelmesidir 1071. Aslında Anadolu ondan öncesinde de Türk yurdu olmaya zaten adım adım geçmiş bir vatan toprağıydı o zamanlar. Aynı zamanda Orta Asya’dan gelip Anadolu’yu vatan ettikten sonra da biliyorsunuz bir istiklal mücadelesine giriştik. Bu istiklal mücadelesi neticesinde de 30 Ağustos’la bu taçlandı ve bugünkü sınırlarımız olan cumhuriyetimizin temelleri atılmış oldu. Sultan Alparslan’dan Büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kadar, o aradaki ceddimizi ve o günden bugüne yine ebediyete irtihal etmiş mukaddesler için, vatan, bayrak, ezan için, biz burada rahat konuşabilelim, sohbet edebilelim diye çoluğumuz çocuğumuz okuluna rahat gidebilsin diye can veren binlerce şehit şüheda var. Hepsinin mekanları cennet, ruhları şad olsun” diye konuştu.

KASTAMONU DEMOKRASİ ANLAMINDA  İLK MUHTARLIK SEÇİMİNİN YAPILDIĞI YERDİR

Kastamonu'nun çok özel bir yer olduğunu vurgulayan Vidinlioğlu; “Bu topraklar İstiklal kıvılcımının ateşlendiği topraklar. Özellikle İstiklal Madalyalı tek ilçe İnebolu’dur ve İnebolulu kahraman mavnacılar oradan aldıkları denizden gelen cephaneyi İstiklal Yolu üzerinden kağnılarla cepheye ulaştırmışlar. Kastamonu’nun bir başka özelliği de 10 Aralık’taki dünyada başka örneği olmayan ilk kadın mitinginin yapıldığı yer olması ve 102’nci yılı. 3 bin kişinin o günün şartlarında miting yaptığı yerdir Kastamonu. Kastamonu demokrasi anlamında da ilk muhtarlık seçiminin yapıldığı yerdir. Taşköprü ilçesinde yapılmıştır. Bünyesinden 11 tane vilayet çıkartmış, koskoca bir sancak beyliğidir. Kastamonu hem Selçuklu’ya hem Osmanlı’ya uzun yıllar hizmet vermiş bir yer. Kastamonu özde de devletçidir, vatancıdır onun için Kastamonu özelini bizim iyi anlatmamız lazım. Ben de tabii hazır böyle eğitimli ve eğitimci bir kadroyu görünce de bu konuda da bir iki şey söylemek istedim. Çünkü tarihi gerçeklerle yaşadıklarımızın uyuşması lazım ve bunu gelecek nesillere aktarmamız lazım. Şimdi nüfus oranlandığında hem Çanakkale’de hem de İstiklal Harbi’nde en fazla şehidi veren yer biziz. Rahmetli Atsız Hoca iyi bir tarihçidir ve bu bölgeyi ‘Türkmen kaidesi’ diye anlatır. Zaten Büyük Gazi de gelmiş özellikle Şapka İnkılabını Kastamonu’da yapmış, insanları muhafazakar diye ve insanların ne kadar münevver olduğunu görmüş. İnsanlarının ne kadar münevver olduğunu bir de Abdurrahman Paşa Lisemizden anlayabiliyoruz. Anadolu’nun 138 yıllık ilk lisesidir. Türkiye’nin dördüncü, Anadolu’nun ilk lisesidir ve halkın parasıyla yapılmıştır. Kastamonu’nun böyle özellikleri var” dedi.

 

 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum