Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dönemi başladı;

Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk dönemi başladı

Ev sahipleri de kiracılar da uyuşmazlıklarına mahkemeden önce ara bulucularda çözüm arayacak....

Arabuluculuk Yasası'ndaki değişiklik 1 Eylül itibariyle yürürlüğe girdi. Ev sahipleri de kiracılar da uyuşmazlıklarına mahkemeden önce ara bulucularda çözüm arayacak. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, iki tarafın anlaşması halinde yüzde 25 sınırının aşılabileceğini söyledi.

Son yıllarda kira oranlarındaki yükselen artışlar konut bulmayı zorlaştırırken ev sahibi ile kiracılar karşı karşıya gelmeye başladı. Mahkemelerde dava yoğunluğu oluşmasının ardından hükümet bu durum nedeniyle kiralarda arabulucu formülü getirdi. Artık bu tarz anlaşmazlıklarda taraflar önce arabulucuya gidecek. Eğer arabulucuda uzlaşma sağlayamazsa yargı süreci başlayacak. Uygulama 1 Eylül itibariyle yürürlüğe girdi.

YARGININ İŞ YÜKÜ AZALACAK

Uyuşmazlıklar; kira alacağı, bedel artırımı, tahliye talebi, komşuluk hukuku ya da tazminat isteğinden kaynaklanabiliyor. Anlaşmazlıklar artınca taraflar soluğu mahkemede alıyor, bu da yargının iş yükünü artırıyor. 1 Eylül’den sonra taraflar artık ilk olarak mahkemenin değil, ara bulucuların yolunu tutacak.

ARABULUCUDA UZLAŞILAMAZSA MAHKEMEYE GİDİLECEK

Arabulucuya gidildikten sonra taraflar en geç 4 hafta içinde bir karar verecek. Anlaşamazlarsa, bu defa hem kiracıya hem ev sahibine mahkemeye başvuru yolu açılacak. Zorunlu ara buluculuk uygulamasının, özellikle fahiş kira artışının önüne geçilmesi konusunda katkı sağlaması bekleniyor. 

Kaynak: Dünya Gazetesi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum