65 yaş üstü ücretsiz toplu ulaşım sona mı eriyor?;

65 yaş üstü ücretsiz toplu ulaşım sona mı eriyor?

Akaryakıt bedelinin artmasıyla Özel Halk Otobüsleri 15 Ekim'de 65 yaş üstü vatandaşlara sunulan ücretsiz toplu ulaşımı sonlandıracağını bildirdi....

Akaryakıt bedelinin artmasıyla Özel Halk Otobüsleri 15 Ekim'de 65 yaş üstü vatandaşlara sunulan ücretsiz toplu ulaşımı sonlandıracağını bildirdi. Soruna çözüm olarak sunulan devlet desteğinin yüzde 50 oranında artırılmasını yeterli bulmayan Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği yeni taleplerini açıkladı.

Dolar, Avro kurundaki yükseliş akaryakıt fiyatlarını da yükseltti. Bununla birlikte toplu taşımaya da zam geldi. Kabul edilen zam teklifiyle tam elektronik bilet ücreti 9,90 TL'den 15 TL'ye, öğrenci elektronik bileti 4,83 TL'den 7,32 TL'ye, öğretmen elektronik bileti 7,09 TL'den 10,74 TL'ye tam abonman ücreti 777 TL'den 1177 TL'ye, öğrenci abonman ücreti ise 140 TL'den 212 TL'ye yükseldi.

Zamların ardından 65 yaş üstü vatandaşlara sunulan ücretsiz toplu ulaşım gündem oldu.

Burdur ve Aksaray illerinde 65 yaş üzeri ücretsiz toplu taşımaya son verilmesinin ardından bu uygulamanın ülke geneline yayılıp yayılmayacağı merak konusu...

Halk otobüsü birlikleri artan maliyetleri gerekçe göstererek 15 Ekim'de uygulamayı sonlandıracağını duyurdu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da bir açıklama yaparak konunun kanunla düzenlendiğini ifade etti. Göktaş, özel halk otobüsü ve deniz ulaşım aracı sahiplerine yapılan aylık gelir desteğinin 1 Temmuz itibarıyla yüzde 50 zamlandığını söyledi. Ama otobüs sahiplerine göre bu zam yeterli değil.

"KAMU BÜTÇESİ KULLANMIYORUZ"

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Ercan Soydaş, "Biz kamu bütçesi kullanmıyoruz. Sadece yolculuk gelirleriyle bu işi sürdürmeye çalışıyoruz. Bir otobüsün maliyeti hesaplanabilir, yarısını devlet karşılar yarısını esnaflarımız fedakarlık yapmış olur. Sadece İstanbul'da 2022 yılında ücretsiz binişlerin maliyeti 1 milyar TL'nin üzerinde. Biz zor durumda olan esnaflarımızın hakları bir şekilde karşılansın istiyoruz" dedi.

YENİ TALEP

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği'nin talebi, toplu taşımayı, 65 ila 75 yaşındakilerin indirimli, 75 yaşından büyük vatandaşların ise ücretsiz kullanması. Birlik yöneticilerinin bakanlık ve belediye yetkileriyle yapılacak görüşmelerden çıkacak sonucun kararda etkili olması bekleniyor. 

Kaynak: NTV

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum