‘Önemli olan Atatürk’ün Kastamonu’dan ülkemize ve dünyaya verdiği mesajlardır’;

‘Önemli olan Atatürk’ün Kastamonu’dan ülkemize ve dünyaya verdiği mesajlardır’

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kastamonu Şubesi, Atatürk’ün Kastamonu’ya Gelişi ve Şapka ve Kıyafet Devrimi’nin 98. yıl dönümünü kutladı....

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kastamonu Şubesi, Atatürk’ün Kastamonu’ya Gelişi ve Şapka ve Kıyafet Devrimi’nin 98. yıl dönümünü kutladı.

Atatürk’ün; 23 Ağustos 1925 tarihinde başlayan 9 günlük Kastamonu gezisinin Kastamonulular için bir onur kaynağı olduğunun ifade edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Atatürk’ün Kastamonu’ya Gelişi ve Şapka ve Kıyafet Devrimi’nin 98. yıl dönümünü gururla ve heyecanla kutluyoruz. Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanışının ve cumhuriyetin ilanının hemen sonrasında Kastamonu’ya yapmış olduğu 9 günlük gezide Atatürk’le beraber olmak ve O’nu ağırlamak Kastamonulular açısından onur ve övünç kaynağı olmuştur. Atatürk’ün Kastamonu ve ilçelerine yaptığı gezide halkın arasına girerek sorunlarıyla ilgilenmesi yanında Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş uygarlığı yakalamak amacıyla nasıl bir yol izleyeceği ve toplumsal yaşamın dünya ile uyumlu duruma getirilmesi konusunda verdiği mesajlar çok önemli ve tarihseldir. O güne değin ulusal olmayan, kullanışsız ve çağ dışı giysiler giyen halkımız Atatürk’ün isteği ve önerisi ile şapka giymeye başlamış, giysilerini değiştirmiştir. Kuşkusuz, yüzyıllardır gericiliğin, hurafelerin ve din bezirgânlarının eline terk edilerek giydiği fesin, sarığın ve giyeceklerin dinsel giysiler olduğunu sanan halkımız açısından şapka giyilmesi tek başına hiçbir şey ifade etmez. Önemli olan Atatürk’ün Kastamonu ve ilçelerinden ülkemize ve dünyaya verdiği mesajlardır.  Atatürk, “Türkiye Cumhuriyetini kuran Türk Halkı uygardır. Ancak hayatı ve yaşayış şekliyle de uygar olduğunu göstermek zorundadır” sözleri ile, başlattığı Anadolu Aydınlanma Devriminin gerekçesini ortaya koymuştur.”

“ÇAĞDAŞ CUMHURİYETİMİZ BEDELLER ÖDENEREK KURULMUŞTUR”

“Özellikle, dört gün kaldığı İnebolu’dan verdiği “Efendiler ve ey Millet! İyi biliniz ki Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar memleketi olamaz. En doğru ve en hakiki tarikat medeniyet tarikatıdır” mesajı ile çağdaşlığın ve uygarlığın önemini vurgulamış; cumhuriyetimizin yönünü ve hedefini göstermiştir. Atatürk sonrasından günümüze cumhuriyetimizin hedeflerini ve bizzat Atatürk ve arkadaşları tarafından belirlenmiş ilkelerini değiştirme, yok etme gayretleri boşunadır. Çünkü çağdaş Cumhuriyetimiz yüz binlerce şehidimizin kanı ile kurtarılan yurdumuzda bedeller ödenerek kurulmuştur. Bu duygularla değerli Kastamonuluların Şapka ve Kıyafet Bayramını kutlar, saygılar sunarız.” 

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum