Kastamonu'nun 6 asırlık Camisi yıllara meydan okuyor;

Kastamonu'nun 6 asırlık Camisi yıllara meydan okuyor

600 yıllık geçmişe sahip camii Pınarbaşı Demirtaş Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Daha önce 7 kez farklı yere tasınmış olmasına rağmen kendisinin eski yerine geri geldiği belirtilmektedir. İlçe Merkezine uzaklığı 17 km’dir....


KASTAMONU PINARBAŞI İLÇESİNDE BULUNAN 6 ASIRLIK ASAR CAMİİ YILLARA MEYDAN OKUYOR

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi Demirtaş köyünde yaşayan Satı Davut (78), 61 yıldır Asar kayalıklarının eteğine kurulan 600 yıllık Asar Cami’nde gönüllü imamlık yapıyor. Pınarbaşı ilçesinin Ilgazlar, Urşan, Pazaryeri ve Demirtaş köylerinin ortasına kurulan Asar Cami imamı Satı Davut, 61 yıldır yaz kış demeden üç buçuk saat yol yürüyerek Asar Camisi'nde namaz kıldırıyor.


"O HAFTADAN SONRADA BU CAMİ HİÇ CEMAATSİZ KALMADI"

Caminin imamı Satı Davut, daha önce verdiği bir röportajda şu ifadelere yer vermişti: “Oturduğum yerden caminin uzaklığı gelirken 1,5 saat sürüyor, giderken 2 saatte gidebiliyorum. Ben, yaklaşık 51 yıldan beri gönüllü olarak buradaki cemaatin Cuma namazlarını kıldırıverdim. 51 yıldan beri bu cami hiçbir gün cemaatsiz kalmadı. 1961 yılında hala oğlumla ilk defa camiye geldim. Çok sevdik camiyi. Bakımını yaptık, temizledik, namaz kılmaya başladık. Başlarda iki kişiydik, sonra köylere haber verdik. 6 hafta boyunca camiye cemaat geldi. Fakat 7. hafta camiye cemaat gelmedi. Caminin önünde sakallı bir zat bekliyordu beni. Bana bu camide biz kaç kişiyiz diye sordu. Bende 2 kişiyiz dedim. Bir müddet sonra namaz vakti girdi. 2 kişi ile Cuma namazı kılınmaz 4 kişi olması gerekiyor. Buraya cemaat gelmiyor mu? diye sordu. Bende buraya her hafta cemaat geliyordu ama bu hafta Demirtaş köyü diye bir Pazar kuruldu. Buraya da cami yaptılar. Millet hem pazara gidip işini görüyor hem de camide namazını kılıyor dedim. Bu yüzden bugün buraya cemaat gelmedi. Biz vakit namazı kılıp camiden çıktık. Sakallı dayı bana tekrar burada ne kadar cemaat var biliyor musun dedi. Ben yine 2 kişiyiz demem üzerine. Sakallı dayı, cemaat kayalıkların arkasından Karadeniz’i Rusya’yı bile aştı. Ben gençtim ilk önce bu adamın zat olduğunu anlayamadım. Ondan sonra bana ben Demirtaş pazarına gidip cemaate söyleyeyim, bu camiye gelsinler diyeyim dedi ve yürümeye başladı. Yürürken zat ileride bir mezarlığın yakınına gelince havalanmaya başladı. Bir süre sonra gözden kayboldu. O günden beri ben bu camiden ayrılmamak suretiyle devamlı her Cuma günleri geldim. O haftadan sonrada bu cami hiç cemaatsiz kalmadı. Bugünlerde de cemaatimiz 60-80 kişiye kadar çıktı” dedi.


CAMİ 7 DEFA ESKİ YERİNE GELDİ

Asar Camisi’nin daha önceden daha düzlük bir tapa taşınması için yeni bir cami yaptıklarını ifade eden Davut, “Camiyi yapıyorlarmış sabah geldiklerinde cami tekrar eski yerine geliyormuş. Bu cami Yüce Allah tarafından melekleri vasıtasıyla 7 defa eski yerine böyle gelmiş, ondan sonra köylüler bu camiye bir daha dokunmamış” şeklinde konuştu.


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum