Kastamonu'ya ilgi arttı! Turistler Akdeniz değil Karadeniz'e akın ediyor;

Kastamonu'ya ilgi arttı! Turistler Akdeniz değil Karadeniz'e akın ediyor

Tatilini doğa ile baş başa kalarak yapmak isteyenlerin yeni adresi deniz, kum, güneş ve kültür turizmini birleştiren Karadeniz Bölgesi oldu. Bölgeye gösterilen ilginin artması sonucu Kastamonu, Çankırı ve Sinop'ta karavancılara yeni park ve kamp alanı oluşturmak için çalışmalar başlatıldı....


Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Özdağ, kamp alanları keşfinde: "İnebolu'ya geçtik. Azdavay, Pınarbaşı ve Cide olarak yolumuza devam ediyoruz. Bu ziyaretlerimizde ilgili belediyelerin karavan turizmine ilgileri memnuniyet vericiydi" açıklamasında bulundu.

Karavanına atlayarak doğa ile iç içe tatil keyfi yapmak isteyenlerin yeni adresi Karadeniz Bölgesi oldu. Karavan tatilcilerinin ilk tercihi haline gelen Karadeniz Bölgesi'nin tarihi, kültürel ve tabiat güzelliklerini tanıtma amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu iş birliğinde TR82 ile TR81 bölgelerinde kamp ve karavan alanlarının tespiti ve değerlendirilmesi çalışmaları başladı.

Kastamonu, Çankırı ve Sinop illeriyle Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinin dahil olduğu çalışmalar 9 Ağustos'ta Çankırı'da başladı. Çalışma dahilinde özellikle TR82 Bölgesinde turizm unsurlarının öbeklendiği bölgelerde yer alan ya da yapılması planlanan alanlarda incelemeler sürüyor.


YAZ KARAVANCILIĞINI BIRAKMAK GEREKİYOR

Deniz, kum ve güneşten uzaklaşılması gerektiğini söyleyen Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Özdağ, "Tüm karavancılar yıllardır deniz, kum, güneş ve daha çok yaz karavancılığı yapıyorlardı. Ben 30 yıllık karavancıyım, daha önceden yaz karavancılığı yapılıyordu. Ama artık bütün ülkeyi dolaşmaya başladık. Ülkemizi bireysel olarak dolaştığımızda fark ettik ki karavan park ve kamp yerleri yok denilecek kadar az. Federasyon olarak bu konudaki çalışmalarımıza ilaveten kalkınma ajanslarının işbirliği teklifi çalışmalarımıza ivme kazandırdı. Yönetim Kurulu ve dernek üyelerimizle birlikte KUZKA ve BAKKA tarafından bizlere verilen rota üzerinde turizm unsurları ve yerleşim yerlerine uzaklıkları konularında incelemelerde bulunuyoruz. İlk olarak Çankırı'dan başladık, devamında Yapraklı, Eldivan ve Ilgaz ilçelerine uğradık. Sonra Boyabat'a geçtik, ardından Sinop'a gittik. Devamında Erfelek ve Ayancık'a uğradık. Ardından İnebolu'ya geçtik. Azdavay, Pınarbaşı ve Cide olarak yolumuza devam ediyoruz. Bu ziyaretlerimizde ilgili belediyelerin karavan turizmine ilgileri memnuniyet vericiydi" açıklamasında bulundu.


YERLİ VE YABANCI TÜM KARAVANCILAR İÇİN HAZIRLANIYOR

Doğası ve tarihi dokusuyla Karadeniz'in bulunmaz bir nimet olduğunu belirten Özdağ, "Karadeniz Bölgesini sadece kendi ülkemizdeki karavancılar için değil yabancı karavancılar için de hazırlamayı hedefliyoruz. Karavan park ve kamp alanlarının belirlenmesi, dolayısıyla diğer unsurların da ziyaret edilmeleriyle bu bölgelerin turizm gelirleri artmış olacak. Çünkü Karadeniz çok önemli bir yer, kara turizmi için, karavan park ve kampları için çok uygun bir yer. Ülkemizdeki diğer bölgelerde olduğu gibi Karadeniz de doğası ve kültürel değerleriyle kamp ve karavan turizminin önem kazanacağı bir destinasyon olacaktır" dedi.

ÜLKENİN KAZANCI DA ARTACAK

Kamp karavan turizmi ile özellikle yurt dışından gelecek karavancıların sayesinde Türkiye'nin turizm gelirlerine katkı sağlanacağını düşündüğünü söyleyen Özdağ, şu ifadelere yer verdi:

"Bu gelişmelere ilaveten pandemide karavanlara olan talep arttı. Karavancılıkta şu an hızlı bir büyüme var. Bu büyüme bizim devletle, hükümetle ve ulusal ve yerel dinamiklerle birliktelik yapmamızı gerektiriyor. Bu yüzden, ülkemize karavan park ve kamplarını bir an önce kazandırmamız gerekiyor. Ülkeyi bütününde hazırlayacağız. Bu işe başlangıcı Karadeniz Bölgesi'nde yaptığımız için çok mutluyuz, çünkü çok güzel bir örnek oldu. Karadeniz yerel yönetimlerinin ve halkının ilgisi memnuniyet vericiydi. Ben yıllardır karavancılık yapıyorum, gezmediğim bir yer kalmadı. Halkın ilgisinin çok güzel olduğunu gördük. İstediğimiz Avrupa standartlarında güvenli karavan park ve kamp alanlarının oluşmasıdır."

 

 KARAVAN TURİZMİNE UYGUN ALANLAR TESPİT EDİLİYOR

KUZKA ekibi olarak Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu'yla iş birliği yaptıklarını belirten KUZKA Uzmanı Mehmet Uğur Serin de, "2-3 ay önceden başlayan görüşmelerimiz bugün saha ziyaretleri olarak gerçekleşmekte. Saha ziyaretlerini kurgularken biz, daha önceki yıllarda uygulamış olduğumuz bütünleşik turizm projemizdeki Kastamonu, Çankırı ve Sinop'taki unsurların belli noktalarda öbeklendiği alanlarda Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu'ndan ziyaretler yapmasını istemiştik. Dolayısıyla bu öbeklenen alanlar bugün ziyaret edilirken bu alanların karavan turizmi için ne kadar uygun olduğunun tespiti yapılıyor" açıklamasında bulundu.

"KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI BUNLARDAN BİR TANESİDİR"

Belli turizm dallarında uzmanlaşmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ve bu doğrultuda karavan turizmine ağırlık verdiklerini söyleyen Serin, "Ajansımızın 2017 yılından bu tarafa uygulamakta olduğu bütünleşik turizm projesi kapsamında belli konularda belli alanlardaki turizm unsurlarımız zaten belirlendi. Bu unsurlar belirlendikten sonra belli turizm dallarında uzmanlaşmaya çalışıyoruz. Burada belirlediğimiz yerlerimizi, unsurlarımızı markalaştırmaya çalışıyoruz.

Örneğin Küre Dağları Milli Parkı bunlardan bir tanesidir. Bu kapsamda 2020 yılı itibariyle biz, alternatif turizm dallarına da yöneldik. Örneğin macera turizmiyle ilgili belli konularda tespitler yaptırıyoruz aynı karavan turizmine yaptırdığımız gibi. Dolayısıyla bu bizim pandemi öncesinde de planlarımız arasında vardı. Ancak bu pandemi süreci insanları karavana ve kampa yönelttiği için bu tarz ziyaretler biraz daha ön planda olmaya başladı. Yani insanlar bu tür etkinliklere daha fazla ilgi gösteriyor. Dolayısıyla biraz daha gündem olmaya başlıyoruz. Ancak bizler, bölgemizde belli turizm dallarında zaten uzmanlaşmayı hedefliyorduk, şu anda da bu hedeflerimize ulaşmak için çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kaydetti.

 Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu'nun, saha ziyaretlerini bitirdikten sonra görüşleri olumlu olursa bölgede karavan turizminin canlanmasına katlı sağlayabileceklerini de sözlerine ekledi.

 Kamp alanlarının belirlenmesi için yapılan çalışmalar, 21 Ağustos'a kadar sürecek ve sonrasında hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşılacak. (Global Haber)

 

 

 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum