7 ayda 300 bin kedinin ölümüne neden olan hastalık Türkiye'de…;

7 ayda 300 bin kedinin ölümüne neden olan hastalık Türkiye'de…

Güney Kıbrıs'ta bu yıl yaklaşık 300 bin kedinin ölümüne neden olan FİP hastalığı Türkiye'de de yayılıyor....

'Kedilerin adası' olarak bilinen Güney Kıbrıs'ta bu yıl yaklaşık 300 bin kedinin ölümüne neden olan FİP hastalığı Türkiye'de de yayılıyor. Uzmanlar, bulaş oranını azaltmak için kritik uyarılarda bulundular.

Güney Kıbrıs, 2023 yılının başından bu yana kedilerde görülen FİP (Feline infektiyöz peritonit) ile boğuşuyor. Adanın 'ölü kediler adası' olarak anılmasına neden olan hastalık nedeniyle yaklaşık 300 bin kedi hayatını kaybetti. FİP'in son aylarda Güney Kıbrıs'ın yanı sıra Türkiye, İsrail ve Lübnan'a da yayıldığı belirtirken, Türkiye'de görülme sıklığının ise arttığı ifade edildi.

NTV'nin haberine göre; kedilerin vücutlarındaki koronavirüsün mutasyona uğrayarak FİP'e evrildiğini belirten uzmanlar, bu durumun kedilerin hayatını kaybetmesine yol açtığını belirttiler. Hastalığın yayılımını ise en çok çevresel faktörler etkiliyor.

FİP BELİRTİLERİ NELER?

FİP hastalığı; kedilerde ateş, karında su toplaması, arka ayakların tutmaması, iştah kaybı, su içmeme gibi bazı semptomlarla kendini belli ediyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, bulaş oranını azaltmak için hayvanların beraber tutulmaması gerektiğini dile getirerek FİP'in yaygın olarak bulunduğunu öldürücü bağışıklıkla ilgili bir hastalık olduğunun altını çizdi.

Arslan, "Ülkemizde hayvanların bir arada su içip yemek yediği noktalar, bulaşmanın en yoğun olarak görülüğü yerler" dedi.

Kediden FİP'e neden olan koronavirüs etkenlerinin insanlara bulaşmadığını belirten Arslan, "KIedinin yer değiştirmesi, farklı ortamlara farklı hayvanlarla bir araya gelmesi gibi nedenlerden dolayı koronaviürs etkenleri mutasyona uğruyor ve hastalığa dönüşüyor" diye konuştu.

Arslan, kedilerin düzenli olarak veterinere götürülmesi gerektiğini ifade ederken ev ve sokak hayvanları için mama ve su kabının farklı yerlere konulması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. 

Kaynak: NTV

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum