Kastamonu’nun yanıbaşında nükleer santral kurulacak;

Kastamonu’nun yanıbaşında nükleer santral kurulacak

BAKAN BAYRAKTAR, 2. NÜKLEER SANTRALİN SİNOP’A YAPILACAĞINI AÇIKLADI...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin yeni dönem enerji yol haritasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

200 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Alparslan Bayraktar, yenilenebilir, nükleer, doğal gaz-petrol ve elektrik altyapısının da aralarında bulunduğu 200 milyar dolarlık proje setiyle yeni döneme hazırlandıklarını belirtti.

Bayraktar, “Trakya’da mutlaka bir nükleer santrale sahip olmamız lazım” ifadelerini kullanan Bayraktar, İkinci ve üçüncü nükleer santrallerle ilgili Rusya, Güney Kore ve Çin ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Bayraktar ikinci nükleer santralin yapılacağı ili Sinop olarak açıkladı.


Habertürk Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır’ın haberine göre, Bayraktar'ın açıklaması şöyle; "Nükleerdeki hikâye devam ediyor, ikinci santral veya lokasyon diyelim, Sinop olacak. Ama bir o kadar önemli olan bizim Trakya’da mutlaka bir nükleer santrale sahip olmamız lazım. Bu arada Akkuyu’da olduğu gibi veya Sinop, Trakya’da planlanan santraller gibi konvansiyonel, büyük çaplı nükleer santrallerin dışında İngiltere ve Amerika’yla küçük modüler reaktör denilen ve Türkiye’de de üretimin daha yerlileşme imkânı olduğu yeni bir teknolojiyi yakinen çalışıyoruz.

2019'DAN BU YANA ÇALIŞIYORUZ

Aslında 2019’dan beri çalışıyoruz ama bu dönem biraz daha yoğun bir şekilde devreye girebilecek bir şey olacak. Türkiye, 2050’lere geldiğinde 20 bin megavatın üzerinde nükleer kurulu güce sahip olacak. Yani neredeyse dört tane Akkuyu büyüklüğünde. Bunların bir kısmı dediğim gibi büyük ölçekli santraller olabilir ama bir kısmı özellikle sanayimizin enerjideki dönüşümü için çok önemli olan küçük modüler reaktörler.

"2030'LARA DOĞRU..."

2030’lara doğru bu teknoloji hem Türkiye’de üretimi hem de Türkiye’de kurulumuyla alakalı çok yoğun bir şekilde olacak diye planlamamız, düşüncemiz var. Dolayısıyla nükleerde sadece Rusya’yla, Güney Kore’yle, Çin’le görüştüğümüz büyük santrallerin ötesinde böyle bir alan da açıkçası bizim için önem arz ediyor."

Türkiye'de ilk nükleer santral hangisi?

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santralidir. İdari olarak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı, en yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesi olan sahada inşa edilmektedir. 27 Nisan 2023'te yakıt çubukları getirilmiş ve yapı nükleer tesis olarak anılmaya başlanmıştır.

Nükleer enerji Türkiye'de kullanılıyor mu?

Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'da çalışmalar hız kesmeden sürüyor. İlk ünite, 29 Ekim 2023'te devreye alınacak. Böylece Türkiye'de ilk kez, nükleer santralden üretilen elektrik kullanılmış olacak.

Türkiye'de kaç tane nükleer reaktör var?

Toplam beş aktif reaktör var. Ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 40'ını bu santraller karşılıyor. Ancak bazı nükleer santraller, ömürlerini tamamlamak üzere.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum