Sosyal medyadaki iddialar doğru çıktı! Güneş bugün…;

Sosyal medyadaki iddialar doğru çıktı! Güneş bugün…

Güneş bugün dünyadaki neredeyse tüm insanlar için bambaşka aydınlatıyor......

Güneş bugün dünyadaki neredeyse tüm insanlar için bambaşka aydınlatıyor... Çünkü geçtiğimiz yıl sosyal medya platformlarında ortaya atılan bir iddia doğrulandı ve böylece, yaklaşık 8 milyar insanın bugün güneşli tarafta kaldığı ortaya çıktı.

Sosyal medyada geçtiğimiz yıl ortaya atılan bir iddiaya göre, 8 Temmuz 2023 günü yani bugün, dünya nüfusunun yüzde 99'u güneş ışığını aynı anda alacaktı. Güncel Dünya saatinin takip edildiği TimeandDate.com internet sitesi bu iddianın doğru olduğunu ortaya çıkardı.

Independent Türkçe'nin derlediği bilgilere göre, sitede, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'a (UTC) göre bugün (8 Temmuz) 11.15'te (TSİ: 14.15) insanların yaklaşık yüzde 96'sının biraz da olsa Güneş ışığı göreceği belirtildi.

Yüzde 3'lük kesim ise astronomik alacakaranlıkta kaldı. Astronomik alacakaranlık, Güneş'in ufkun altında kalması sonucunda gökyüzünün bir parçasını aydınlatmasına denir.

Bu noktada, Dünya'daki yaklaşık 8 milyar insanın yüzde 99'unun aynı anda Dünya'nın Güneş gören tarafında olduğunu söyleyebiliriz. Elbette bu, sadece bugün için geçerli bir durum olacak.

Washington Post'un haberine göre bunun sebebi, dünya nüfusunun çoğunun gezegenin bir tarafında yaşaması. Örneğin, dünyanın yaklaşık yarısını kaplayan Pasifik Okyanusu'nda gece olduğu zaman neredeyse bütün kara kütleleri gündüze geçmiş oluyor.

GÜNEŞ VE DÜNYAMIZ

Güneş ışınları aralık, ocak ve şubat aylarında Güney Yarımküre'ye en dik şekilde gelir ve ancak Güney Yarımküre, dünya nüfusunun sadece yüzde 10 ila 12'lik kısmını barındırıyor.

Bu yüzden, TimeandDate.com'un doğruladığı fenomen, Kuzey Yarımküre'de en uzun günün yaşandığı 21 Haziran'a yakın bir zamanda meydana geliyor. Haberde aslında yüzde 99 olayının yaşandığı pek çok günün olduğu yazıldı.

Veriler, 18 Mayıs-17 Temmuz arasında 60 günde dünya nüfusunun yüzde 99'ununun güneşli tarafta olduğu birkaç dakika olduğunu gösteriyor. Güneşli tarafta kalan insan sayısının en fazla olduğu günün ise 8 Temmuz olduğu anlaşılıyor. Çünkü bu tarihte Kuzey Yarımküre'deki güneş ışığının bir kısmı Güney Yarımküre'nin kuzeyine geçıyor ve böylece güneşli taraftaki insanların sayısı artıyor.

Güneş ışığı, az insanın yaşadığı Kuzey bölgelerden uzaklaşarak buralara göre daha fazla kişinin bulunduğu Filipinler ve Endonezya gibi bölgelere geçiyor. 

Kaynak: Independent Türkçe

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum