“Mutlaka aşınız olun”;

“Mutlaka aşınız olun”

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi (KEAH) Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Metin Şentürk, Covid-19 aşılarının anne adaylarına etkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu...

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi (KEAH) Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Metin Şentürk, Covid-19 aşılarının anne adaylarına etkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu.   

Tüm dünyada Covid-19 nedeniyle artan anne ölümleri tartışılmakta ve gebelikte aşılamanın sonuçları değerlendirildiğini söyleyen Op. Dr. Şentürk, ülkemizde ise aşısız ya da tam aşılı olmayan gebe ölümlerinin son dönemde fazlalaştığına dikkat çekti. Gebelerin Covid-19’a yakalanma daha fazla olmadığını belirten Şentürk, araştırmaların Covid-19’un gebelikte ölümcül sonuçlar olan ciddi bir risk olduğunu ifade etti.  

"GEBELERİ, COVİD-19'DAN KORUMAK İÇİN AŞI OLMAYA DAVET EDİYORUM"

Gebe kadınların hastalığı ağır geçirme riski, gebe olmayanlara göre daha fazla olduğu kaydeden Op. Dr. Metin Şentürk, "Gebeliğe bağlı şeker hastalığı, KOAH, yüksek tansiyon, hipotirodi gibi hastalıkları olan kadınlarda ölüm riski daha yüksektir. Gebelikte aşı uygulaması, bilimsel araştırmalara güvenlik gerekçesiyle gebelerin dahil edilmemesi ya da geç bir dönemde dahil edilmesi nedeniyle dikkatle ele alınması gereken bir konudur. 1 Eylül 2021 itibarıyla İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, Norveç, Finlandiya, ABD, Kanada’yı içeren 34 ülkede, gebelere Covid-19 aşısı uygulanmaya başlanmıştır. Bu ülkelerde gebelerin aşı olması bakanlık politikası olarak teşvik edilmektedir. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, 'Aşı Uygulanacak Gruplar' listesine göre yaş gruplarında sırası gelen gebelere mRNA ve inaktif aşılarının uygulanabileceğini, aşının gebeliğin ilk üç ayında uygulanmamasının tercih edildiğini ve emzirme döneminde Covid-19’u ağır geçirme riski yüksek olan emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabileceğini önererek ayrıca bir güncellemeye gitmemiştir. Mevcut verilerin ışığında gebe kalmak isteyenlere, gebelere, emziren annelere Covid-19 aşısı yaptırmanın ne kadar önemli olduğu ortaya konmaktadır. Gebeleri, gebe kalmayı düşünenleri ve emzirenleri hem kendilerini hem yakınlarını Covid-19'dan korumak için aşı olmaya davet ediyorum" dedi.

"COVİD-19 AŞILARI, BEBEK İÇİN RİSK OLUŞTURMASI BEKLENMEZ"

Covid-19 aşısı olan kadınların bebekleri üzerindeki uzun vadeli etkileri hakkında çalışmanın olmadığını belirten KEAH Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Metin Şentürk, "Ancak Covid-19 aşıları canlı aşılar olmadığından, insanda enfeksiyona neden olamazlar. Üstelik diğer canlı olmayan aşılar, gebelikte uzun yıllardır herhangi bir güvenlik endişesi olmaksızın kadınlara verilmektedir. 40 binden fazla gebe kadının yer aldığı altı ayrı çalışmada, aşı olmanın gebe kadınlarda düşük, erken doğum, ölü doğum ve bebeklerde konjenital anomali riskini artırmadığını göstermiştir. Covid-19 aşıları canlı virüs içermediğinden bebek için risk oluşturması beklenmez. Covid-19 aşısı gebeler ve bebekler dahil olmak üzere hiç kimseyi Covid-19 ile hasta edemez, aşılar vücutta çoğalabilen canlı organizmalar içermediğinden anne karnındaki bebeğe bulaşamaz. Erken veriler gebelik sırasında bir mRNA Covid-19 aşısı olmanın enfeksiyon riskini azalttığını göstermektedir. Koronavirüs aşısı olduysanız emzirmeyi ertelemenize veya kesmenize gerek yoktur" diye konuştu.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum