Komşusuna kızan ringe davet ediyor!
Peru'da her sene düzenlenen Takanakuy Festivali'nde onlarca kişi yıl içinde yaşadığı anlaşmazlıkları, kırgınlıkları, düşmanlıkları sona erdirmek için dövüşüyor. Güvenilir biri olduğunu, adaletsizliğe karşı susmayacağını ve günlük hayatın zorluklarına karşı pes etmeyeceğini kanıtlamak için er meydanına çıkanlar dövüşerek ruhlarını arındırıyor. İşte, Latin Amerika’nın iyileşen yaraları simgeleyen ilginç ritüeli…...
Dünyanın pek çok yerinde asırlardır devam etmekte olan birbirinden ilginç festivaller bulunuyor. Kültürü, tarihi ve toplumsal ilişkileri yansıtan festivaller arasında en ilginçlerden biri, Peru’nun Chumbivilcas eyaletinde düzenleniyor.
Deniz seviyesinden 3 bin 600 metre yükseklikte And Dağları'nın eteklerinde bulunan Chumbivilcas'ın başkenti Santo Tomas’ta her yıl Aralık ayında düzenlenen Takanakuy Dövüş Festivali'nde kişisel husumetler ve anlaşmazlıklar taraflar arasında yapılan yumruk yumruğa kavgalarla son buluyor.
Dövüşlerde amaç stresten ve sıkıntılardan arınıp ruhu temizlemek… Bütün yıl boyunca kasabanın sakinleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve içlerinde biriken öfke bu toplu dövüş festivalinde yumruklar ve tekmeler halinde açığa çıkıyor.
İntikam ve hesaplaşma isteğiyle yanıp tutuşanlar, patronuyla, iş arkadaşıyla veya sürekli gürültü çıkartan komşusuyla bu festivalde karşı karşıya geliyor ve içlerindeki öfkeyi dindirebiliyor. Festival ilk bakışta 'ilkellik' gibi görünse de Chumbivilcas halkının tarihini ve derin kültürel kodlarını yansıtması açısından oldukça ilgi çekici bir etkinlik olarak kabul ediliyor.
HUZUR BULMAK VE TOPLUMSAL BARIŞI SAĞLAMAK İÇİN DÖVÜŞÜYORLAR
And Dağları’nda zorlu şartlar altında büyümek, fırtınalarla mücadele etmeyi ve kıt kaynaklarla yaşamayı insana öğretiyor. Erkekler, kadınlar hatta çocuklar, bu hayatta kalma mücadelesinde kavgacı kişilikleriyle ön plana çıkıyor. Santo Tomas halkı bu karakter özellikleriyle ülkenin geri kalanından ayrılıyor.
Ziyaretçilerin gözünü korkutan bu kavgacı kasaba sanılanın aksine huzur bulmak ve toplumsal barışı sağlamak için dövüşüyor. Eşarplarla sarılan elleriyle birbirine vuran rakipler tüm öfkelerine rağmen kavga öncesi ve sonrasında dostça sarılıyor. Dövüşlerdökülen kanı ve iyileşen yaraları simgeliyor.
Dövüşlerin tek taraflı olmasını önlemek için Roma tarzı kırbaçlarla ringe çıkan hakemler ise yerdeki birine vurulması durumunda bu kırbaçları kullanmaktan çekinmiyor.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.