KURBAN NEDİR? KURBAN BAYRAMI'NIN ÖNEMİ NEDİR? KURBAN KESMENİN ÖNEMİ NEDİR? Kurban bayramına bir de bu açıdan bakın;

KURBAN NEDİR? KURBAN BAYRAMI'NIN ÖNEMİ NEDİR? KURBAN KESMENİN ÖNEMİ NEDİR? Kurban bayramına bir de bu açıdan bakın

2023 Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte İslam alemi için bir önem arz eden bugünün anlamı ve mahiyeti Müslüman vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kurban kesme ibadetinin tarihi Hz. Adem (a.s.) dönemine kadar uzanıyor. Peki Kurban Bayramı'nın önemi nedir? İslamiyette kurban ibadetinin mahiyeti ve hükmü nedir? Diyanet İşleri Başkanlığından elde edilen verilere göre soruların yanıtları şu şekilde;...

KURBAN BAYRAMI NEDEN ÖNEMLİDİR, KURBAN BAYRAMININ ÖNEMİ NEDİR?

 Kur'an'da birçok ayette kurban kesimine işaret edilir. Bununla birlikte Kurban kesme ibadeti ile ilgili birçok sahih hadis bulunuyor. Peki Kurban Bayramı'nın önemi nedir? Kurban ibadetinin mahiyeti ve hükmü nedir? İşte soruların cevapları...

KURBAN NEDİR?

Sözlükte "yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey" anlamına gelen kurban, dinî bir terim olarak, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan” demek. Arapça’da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye deniliyor.

 KURBAN KESMENİN ÖNEMİ NEDİR?

Kurban, Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadettir. Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de deliller mevcuttur. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir (Sâffât, 37/107)

Kurbanın meşruiyetine işaret eden başka âyetler de vardır: “Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac, 22/28), “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac, 22/34), “Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hac, 22/36-37)

Bu âyetlerde zikredilen hayvan kesiminin, et ihtiyacı temini için olmadığı, bunların ibadet amaçlı birer uygulama oldukları gayet açıktır. Et ve kanların Allah’a ulaşamayacağının, asıl olanın ihlâs ve takva olduğunun bizzat âyetin metninde yer alması bunu açıkça ortaya koyuyor.

Hz. Peygamber (s.a.s.) de, kurbanı bir ibadet olarak kabul etmiş ve bizzat kendisi de kurban kesmiştir. Hz. Peygamberin (s.a.s.), meşru kılınmasından itibaren vefat edinceye kadar her yıl kurban kestiği bilinmektedir (Tirmizî, Edâhî, 11; bkz. Buhârî, Hac, 117, 119; Müslim, Edâhî, 17).

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum