Bacak Damar Tıkanıklığı Nedir?;

Bacak Damar Tıkanıklığı Nedir?

Bir kan damarının genellikle damar sertliği ya da bir pıhtı dolayısıyla tıkanması damar tıkanıklığı olarak adlandırılır....

Bir kan damarının genellikle damar sertliği ya da bir pıhtı dolayısıyla tıkanması damar tıkanıklığı olarak adlandırılır. Tıkanıklığanedenolanpıhtıçoğunlukladamarlardaaterosklerotikplaklarabağlı olarak daralan bölgelerde gelişmektedir. Bacak damar tıkanıklığı İstanbulvediğerillerimizdeuygulanmasıklığıfazlaolantedavilerdendir. Bacak damar tıkanıklığıhastalığınıntedavisindedoktorunuzmanlığıvedeneyimiçokönemlidir. Bacak damar tıkanıklığı ve köpüktedavisi İstanbul ilinde MacitBitargil tarafından başarılı bir şekildeuygulanantedavilerdendir. Siz de MacitBitargil ile iletişimegeçerekdoğruteşhis, planlamavetedavininetkilisonuçlarındanfaydalanabilirsiniz.

 

Beyinvekalpdışındakivücudundiğertümorganlarınakanakımınınbozulmasınanedenolanatardamardarlığıveyatıkanıklığı, periferikarterhastalığı olarak adlandırılır. Genellikle bacak damar tıkanıklığı olarak bilinen bu durum, damar duvarındaaterosklerotikplakbirikimisonucundaortayaçıkmaktadır.

 

Bacak Damar TıkanıklığıBelirtileriNelerdir?

 

İnsanvücudunatemizkantaşıyan ana damar yaniaort, göbekdeliğihizasındaikiyeayrılmaktadır. Bu noktadanitibarendamarlarkenditarafındabulunanorganlarlabacağıbeslemekiçinyollarınadevametmektedir. Aortun bu ayrımındansonrakiherhangi bir bölgedekiatardamarlardaortaygelendarlıklarbacak damar tıkanıklığı olarak adlandırılmaktadır.

 

Bacak Damar TıkanıklığıNedenleriNelerdir?

 

Bacak damar tıkanıklıkları genellikle kalpdamarlarındaolduğugibi damar sertliğinebağlı olarak gelişir. Şekerhastalığı, hipertansiyon, stres, hiperlipidemi (kanyağlarındayükselme, sigaraiçmeveşişmanlıkgibibirçokfaktörebağlı olarak bacaklarıbesleyenatardamarlarıniçyüzeyindekireçveyağiçerikliplaklarmeydanagelir. Bu plaklar zaman içindebüyür, damarlardakanakımınıengelleyecekya da tamamendurmasınanedenolacakdarlıklarayolaçabilir.

 

Bunun yanısırakalpteya da aortdamarındabulunantrombüsler(pıhtılar) bulunduklarıyerdenkoparakbacakdamarlarınıtıkayabilir. Olduğuyerdenkopanpıhtıya da pıhtıparçası, kendibüyüklüğündekidamardadahafazlailerleyemeyeceğiiçinçoğunlukla tam tıkanıklığasebepolur. Bu türdurumlardahastalarınşikayetleri ani başlangıçlıolmakta, tedavisürecininacil bir şekildetamamlanmasıgerekmektedir.

 

Bacak Damar TıkanıklığıBelirtileriNelerdir?

 

Bacak damar tıkanıklığıdurumundaortayaçıkan ilk bulgular, yürümekleya da eforlabirliktegelenbacakağrısıolur. Pek çok hasta bu ağrıyıyanmaya da bıçaksağlanmasıtarzında olarak tarifederler. Belirlimesafeleriyürümekleortayaçıkanağrılardinlenmeklegeriler. Bacakdamarındakidarlık ne kadarciddiboyuttaysaağrı o kadarkısasüredehissedilmeyebaşlar. Hastalığınileriaşamalarındadinlenmehalinde de ağrıgörülmeyebaşlar.

 

Bunun yanısırahastalarınençokkarşılaştığışikayetlerinbaşında, bacaklardasoğumavesoluklukgelir. Hastalarsıklıklaüşürve kat katçorapgiymeihtiyacıduyarlar. Hastalığınilerleyenaşamalarındabeslenmebozukluğunabağlı olarak kıllardaazalma, cilttekurumaveçatlaklarortayaçıkabilir. Dikkatedilmezseçokküçüktravmalarabağlı olarak hattakendiliğindenyaralaraçılmasıgibiistenmeyendurumlarortayaçıkabilir. Müdahaledegeçkalınmasıdurumundahastalardakangrenveçeşitliseviyelerdenbacakkaybınanedenolmasıolmasıklinikdurumlarmeydanagelebilir.

 

Bacak Damar TıkanıklığıTeşhisiveTedavisi

 

Hastalarlayapılangörüşmesırasındahastanınşikayetleri, mevcuthastalıklarıvegenetikfaktörlerideğerlendirilir. Fizikimuayenedenabzınzayıflamasıönemli bir bulgu olarak kabul edilir. Bacak damar tıkanıklığısorunuolanhastalarda ABI-anklebrakialindeksyanikoldakitansiyonlabacaktansiyonuarasındakioranazalmaktaolup bu bulguileritetiklerebaşvurmakiçinenönemlikriterlerdenbiri olarak kabul edilir.

 

İlk basamakgörüntülemeyöntemi, renkli Doppler ultrasonografidir. Kesinsonuçvermese de damarlardakiakımdinamiklerinivesorunlarınıgösterir. Alanındauzmanvedeneyimliisimler tarafından uygulandığında damar içindekiplakların da görülmesimümkünolabilir.

 

Bacak damar tıkanıklığısorunuyaşayanhastalardaaltınstandarttanıyöntemi, anjiyografigörüntülemeyöntemleri olarak kabul edilir. Bu kapsamdahastalara hem BT hem MR hem de klasikanjiyografiyöntemlerikullanılarakgörüntülemeyapılabilir. Uygun bulunanhastalarda BT ve MR anjiyografi, dahaazgirişimselolduğuiçintercihedilebilir. Klasikanjiyografiyöntemiyletanıkoyulanseanslardaaynızamandabalonve sent gibiyöntemlerletedaviuygulanmasışansı da bulunur.

 

Bacak damar tıkanıklığıteşhisikoyulanhastalarda hangi tedaviyöntemininuygulanacağıhastanınyaşı, damardakitıkanıklığınderecesi, hastalığınsosyalhayatıveyürümemesafesininasıletkilediğigibietkenlerebağlı olarak belirlenir.

 

Bacak damar tıkanıklığıhastalığınıntedavisiaşamasındaöncelikle bu sorunanedenolabilecekdiğerhastalıklarkontrolaltınaalınmalıdır. Bunun yanısırahafifvakalardayürümeegzersizleri, sigaranınbırakılmasıvebeslenmealışkanlıklarınındüzenlenmesigibiönlemleralınır. Bunlarınyeterligelmediğidurumlardakansulandırıcıve damar genişleticiilaçlarınkullanılmasıfaydasağlayabilir.

 

Dahaciddivakalardaiseanjiyografibazıyöntemlerlecerrahiprosedürlerebaşvurulabilir. Hangi yönteminuygunolduğukararıverilirkenhastalığın hangi damardaolduğu, ne kadarlık bir alanüzerindeetkiliolduğuveoluşturduğudarlığınderecesigibikriterlergözönündebulundurulur. Ayrıcahastanınyaşıvealttayatanhastalıklargibikriterler de değerlendirilmelidir.

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum