Yeryüzü Pazarı Açıldı!;

Yeryüzü Pazarı Açıldı!

Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına (fast food) karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik etmeyi amaçlayan "Slow Food Kastamonu Yer Yüzü Pazarı" il protokolünün katılımıyla açılışı gerçekleştirildi....

Açılış konuşmasında Slow Food’un ne olduğunu ve amacının ne olduğunu açıklayan Nazan Himmetoğlu şu sözlere yer verdi:



“SLOW FOOD DÜNYADAKİ GIDA ÇEŞİTLİLİĞİNİ KORUMAYA YÖNELİK BİR PROJEDİR
 Yerel yemek kültürlerinin geleneklerinin yok olmasını önlemek hızlı yaşamın yükselişine karşı koymak ve insanların daha doğal beslenmesi sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Nazan Himmetoğlu, “Slow Food, İtalyan gazeteci Carlo Petrini tarafından kurulmuş uluslararası bir harekettir. Slow food dünyadaki gıda çeşitliliğini korumaya yönelik bir projedir. İşte bu sebeple bizler de 2020 yılında Gazeteci Yazar Edim Atilla öncülüğünde Kastamonu Slow Food hareketini başlattık. Slow Food’un amaçlarından biri olan Yeryüzü Pazarı’nı da bugün Kastamonu'da açmaktan mutluluk duyuyoruz. Yeryüzü pazarları kolektif bilinçle yönetilir. Bu pazarlarda yerel ve kaliteli ürünler direkt olarak iyi fiyat garantisi ile ve doğru metotlarla alıcılarla buluşturulmaktadır. Hedefimiz doğal yollarla ve atılı tohumlarla üretilmiş ürünleri, aracısız bir şekilde tüketici ile buluşturmak, doğal ürünlerle ilgili farkındalık yaratmak. Bu pazarın kuruluşunda bizlere yardımlarını esirgemeyen Kastamonu Valiliğine, Belediye Başkanlığına, Kastamonu'daki Sanayi ve Toplum kuruluşlarına ve siz Kastamonululara teşekkür ve minnetlerimi sunarım.” dedi.

“TÜRKİYE'DE YERYÜZÜ PAZARINDA KASTAMONU 4. SIRADA”

Açılışa katılım sağlayan Vali Avni Çakır ise katılımcıları selamlayarak konuşmasına başladı. Çakır, “Slow Food, bugün Kastamonu'nun doğal yaşantısını, doğal hayatını, gastronomik zenginliğinin gösterilmesi noktasında çok büyük bir adım. Türkiye'de, yeryüzü pazarında Kastamonu 4. sırada. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Kastamonu demek doğallık demek. Kültürel müthiş bir zenginlik demek. Bunu söylemek yetmiyor, bunu insanlara göstermek gerekiyor.  Şehrin görünür yerinde bir pazar olmasına ihtiyaç vardı. Pazar şu an 2 haftada bir kurulacak ama bence her hafta kurulması gerekiyor.”



VİDİNLİOĞLU: “ATILI TOHUMLARI, KASTAMONU İLE SINIRLI KALMAYIP İMKANLAR ÖLÇÜSÜNDE TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR TARAFINDAN İSTEYENLERE ULAŞTIRMAYA GAYRET EDİYORUZ”

Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, “Son dönemlerde yaşamış olduğumuz afetlerden, salgın hastalıklardan sonra daha sağlıklı besinler daha doğal beslenme daha da tabiatla iç içe olmak artık herkesin rüyası haline geldi.  Doğal ortamlarda bulunmak daha sağlıklı beslenmek herkesin aradığı bir şey haline geldi. Bu anlamda da bu işleri öncülük eden farklı sivil toplum kuruluşları var. Biz de elimizden geldiğince atılı tohumları Kastamonu'da hemşehrilerimize dağıtıyoruz. Hatta sadece Kastamonu ile sınırlı kalmayıp imkanlar ölçüsünde Türkiye'nin dört bir tarafından isteyenlere ulaştırmaya gayret ediyoruz. Bu işin maksadı daha sağlıklı tüketim, daha sağlıklı üretim, daha sağlıklı bir toplum.”  ifadelerine yer verdi.

(Necla Tutuş)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum