‘Ev kiraları ve hayat pahalılığına göre…’
ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI SONRASI TÜRK-İŞ’TEN İLK AÇIKLAMA......
Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret
zam pazarlığı başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma Bakanlığı'nın ev
sahipliğinde toplandı.
Özel sektörde çalışan doğrudan 7 milyonu, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren asgari ücrete yapılacak zam oranı belli oluyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı başladı. Çalışma Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sona erdi.
MASADA NELER
KONUŞULDU?
Saat 14.00'da ilk toplantıya işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katıldı. Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl'ın başkanlığındaki toplantıya TÜRK-İŞ heyetine Pevrul Kavlak, TİSK heyetine ise Akansel Koç başkanlık etti.
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının yaklaşık 1 saat sürdü.
İşçi tarafı burada asgari ücret talebini iletecek. İşveren tarafı da ellerindeki verileri paylaşacak. Çalışma Bakanlığı mart ayından beri yaptığı saha çalışmalarını aktaracak. 4 toplantının ardından 2023 yılının ikinci altı ayı için uygulanacak asgari ücret belirlenecek.
TOPLANTI SONRASI
İLK AÇIKLAMA
Türk-İş Heyet Başkanı Veli Solak toplantının sonunda yaptığı açıklamasında herhangi bir rakamın gündeme gelmediğini söyledi. Solak, “Bayramdan önce bir an önce bitmesini istiyoruz. Türk-İş olarak talebimiz bir an önce toplantıların bitmesi. Resmi belgeler istendi, herhangi bir rakam konuşulmadı. Toplantı yarın olabilir, herhangi bir tarih yok. Türk-İŞ olarak talebimiz bir an önce bu toplantının bitmesi. Ev kiralarına, hayat pahalılığına göre asgari ücretin güncellenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
TARAFLAR NE
İSTİYOR?
İşçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ’in toplantıya Ocak 2023 zam döneminde olduğu gibi açlık sınırını baz alarak oturması bekleniyordu. Mayıs ayı verilerine göre ise açlık sınırı 10 bin 362 lira; yoksulluk sınırı ise 33 bin 752 lira seviyesinde bulunuyor.
İşveren kesimini temsilen TİSK ise, kamuoyunun beklentilerini işaret ederek, asgari ücreti TL olarak konuşacaklarını bildirmişti.
Hükümet kanadında ise yeni asgari ücret rakamı için Mart ayından bu yana yapılan saha çalışmaları neticesinde ortaya çıkan veriler masada yer aldı.
TİSK: "DOLAR,
DEĞİL TL"
Toplantı öncesinde hem işveren hem de işçi tarafından dikkat çeken açıklamalar geldi. Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret eden TİSK Başkanı Burak Akkol, "Bayram önce asgari ücret çalışmalarında sürecin ortak mutabakatla tamamlanmasını umuyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyet'inde yaşıyoruz. Başka ülkelerin para birimiyle asgari ücret veya başka ücret belirlenmiyor. Kamuoyunda tartışma sürüyor. Masada TL konuşacağız" diyerek asgari ücret için 500 dolar söylemlerine tepki gösterdi.
TÜRK-İŞ:
"GEREKİRSE, MASADAN KALKARIZ"
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise işveren tarafının masaya getirecekleri rakamı görmek istediklerini söyledi. Atalay, "Önümüzü bir görelim. Geçen sene biliyorsunuz teklifi makul bulmayınca toplantıya gitmedik. İşimize gelmeyen bir rakam olursa yine gitmeyiz. Daha önce dedik ki görüşmelere asgari ücretli biri katılsın. Yasal olarak muhatabımız sensin diyorlar. Henüz ortada bir rakam da yok. Ben şu aşamada hiç konuşmuyorum ama dönüp dolaşıp ihale bana kalıyor. Böyle bir sistem yok. Yarın gidip görelim bakalım ne diyecekler. Onlardan ne gelecek? İlk toplantıda masaya ne getirecekler; görelim. Ona göre tavrımızı belirleriz" dedi.
ASGARİ ÜCRETTE
KRİTİK EŞİK
TİSK'ten ve Türk-İş'ten yeni asgari ücret için peş peşe açıklamalar gelirken 11 bin 650 TL alım gücü, işçi tarafının masaya getireceği önemli bir eşik olarak dikkat çekiyor. Yeni asgari ücretin Kurban Bayramı öncesi belirlenmesi bekleniyor. Bayram sonrasında emekli ve memur zammına sıra gelecek. Yeni asgari ücret için 500 dolarlık (1 dolar=23,30 TL) yani 11.650 TL alım gücü işçi tarafının masaya getireceği önemli bir eşik olarak dikkat çekiyor.
ASGARİ ÜCRET NE
KADAR?
Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, bin 551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
MASADAKİ ZAM
ORANLARI
Asgari ücrete ilk 6 aylık enflasyon yansıtılırsa, halen 8 bin 506 lira 80 kuruş olan net asgari ücret 10 bin 329 lira 80 kuruşa yükselecek. Eğer refah payı da eklenirse bu durumda artış yüzde 30 ya da 35'i bulabilecek.
Bugün 8.506 TL olan net asgari ücrete;
yüzde 30'luk bir artış olursa 11 bin 58 TL,
yüzde 35’lik bir artış olursa 11 bin 483 TL,
yüzde 40’lık bir artış olursa 11 bin 908 TL,
yüzde 45’lik bir artış olursa 12 bin 333 TL'ye yükselecek.
Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.