Kastamonu ismini nereden aldı? Kastamonu şehri ismini nasıl aldı?;

Kastamonu ismini nereden aldı? Kastamonu şehri ismini nasıl aldı?

Kastamonu şehri ismini nasıl aldı? Kastamonu ismini nereden aldı? soruların cevapları haberimizde...

Kastamonu'nun adının kökeni

Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde yer alan Kastamonu, çok eski çağlara kadar uzanan zengin bir tarihe sahiptir. Kent, Hititler, Frigler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi çeşitli uygarlıklar tarafından yönetilmiştir. Kastamonu hiç işgal edilmemesine rağmen tarih boyunca çok şehit vermiştir. Kentin adı olan Kastamonu, kökenini açıklamaya çalışan çeşitli teorilerle uzun yıllardır tartışılan bir konu olmuştur .

Kastamonu'nun adının menşei ile ilgili birçok teori arasında en yaygın kabul gören açıklama, şehrin tarihinden bir efsaneye ilişkindir. Efsaneye göre Kastamonu Kalesi'nin Türkler tarafından fethi sırasında Bizans Tekfuru'nun güzeller güzeli kızı Moni, yakışıklı Türk komutanına aşık olmuştur . Bu efsane bugün hala şehrin adını açıklamak için kullanılmaktadır. Bununla birlikte, ismin kökenini açıklamak için öne sürülen başka teoriler de vardır.

Kastamonu'nun adının nereden kaynaklandığına dair çeşitli teorilere rağmen kesin bir cevap yok. İsmin Yunanca veya Latince karşılığı yoktur, ancak yüzyıllardır bölgeye atıfta bulunmak için kullanılmıştır . Bir teori, Kasta'nın "kaya" ve Monu'nun "şehir" anlamına gelmesi nedeniyle adın Hitit dilinden geldiğini öne sürüyor . Başka bir teoriye göre, şehir bir madencilik ve metal işleme merkezi olduğu için bu ismin Türkçe'de "kazma" anlamına gelen "kazma" kelimesinden geldiği ileri sürülmektedir . Kastamonu, adının kökeniyle ilgili belirsizliğe rağmen, Türkiye'de tarihsel olarak önemli bir şehir olmaya devam ediyor.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum