"Programlarımız şaştı";

"Programlarımız şaştı"

Halk ve Merkez İlçe Muhtarlar Toplantısı, dün Vali Avni Çakır’ın başkanlığında Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi...

Halk ve Merkez İlçe Muhtarlar Toplantısı, dün Vali Avni Çakır’ın başkanlığında Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

ÇAKIR: ''İŞLERİNİZİ BÜYÜK FEDAKARLIKLARLA YERİNE GETİRİYORSUNUZ''

Toplantının açılışını gerçekleştiren Vali Avni Çakır, Muhtarlar Günü’nü kutlayarak: “Muhtarlık müessesinin hem Kastamonu açısından hem de ülkemiz açısından özel bir yeri var. Bildiğiniz 1829 yılında ilk muhtarlık seçimi Kastamonu Taşköprü’de yapıldı. Bu anlamda gelecek yıllarda ülke çapında bir kutlamayı Kastamonu’da yaparız. Yine bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da 2015 yılında da 19 Ekim günü Muhtarlar Günü olarak kabul edilmiş ve o günden bu yana kutlanmaktadır. Muhtarlık müessesi demokrasinin ilk basamağı, millet iradesiyle devletin şefkat elinin kesiştiği bir noktadadır. Bu bakımdan değerli muhtarlarımız köylerinde, mahallelerinde seçimle işbaşına gelip, yasaların kendilerine vermiş olduğu görevi ve sorumluluğu sırtlayıp, bu işleri büyük bir fedakarlıkla yerine getirmektedirler. Muhtarlık müessesi halka hizmet, Hakk’a hizmettir anlayışla cenazede, bayramda, düğünde, hastalıkta, asker uğurlamada, köy ya da mahallenin ihtiyacını gidermede ve birçok konuda vatandaşlarımızın yanında olarak, birlik ve beraberliğin pekişmesinde çok önemli bir görevi ifa etmektedir. Bizler Kastamonu’da çok büyük bir aileyiz. Merkezde 20 mahalle ve 177 köy; il genelinde ise 173 mahalle bin 54 köyümüzle devletimizin gözü kulağı, eli ayağı olarak tüm kurumlarımızla mahalle ve köylerde, burada yaşayan vatandaşlarımıza hizmet götürmeye vesile olunmaktadır. Hem sevinçli, hem de hüzünlü günlerinde devletimizi temsilen vatandaşımızın yanında ve hizmetinde olan, köy ve mahalle sakinlerinin devletle arasında bağ kuran, demokrasimizin temel unsuru siz muhtarlarımız en türlü takdirin ötesindesiniz” dedi.

''YAKLAŞIK 500 YERLEŞİM YERİ ZARAR GÖRDÜ''

Vali Çakır, genel bir değerlendirmede bulunarak; “Kastamonu olarak bu yıl bizim açımızdan zor bir yıl oldu. Hala da devam ediyor. Öncellikle bildiğiniz gibi kış sezonu oldukça ağır geçti. Akabinde de 11 Ağustos’ta büyük bir sel afeti yaşadık. Sadece Bozkurt ilçemiz ön plana çıktı ama bunun yanında 9 tane ilçemiz bu sel afetinden doğrudan etkilendi. Bunların tamamını biz sahada gördük, tespitini yaptık. Sonuç olarak çok büyük bir coğrafyada selin zararlarını yaşadık. Yaklaşık 500 yerleşim yeri zarar gördü. Bunun yanında hem karayollarının, hem ormanın, hem de DSİ’nin mıntıkalarında yaşanan sıkıntılarda hariç. Hal böyle olunca bizim bu seneki programlarımızda şaşmalar meydana geldi. Afetin büyüklüğü karşısında tüm araçlarımız sahada kayboldu. Diğer vilayetlerden gelen takviyelerle hızlı bir toparlanma sağladık. Allah’a çok şükür şu an itibariyle büyük oranda sahaya hakimiz. Ayağa da kaldırdık. Şu an ihalelerimizi yapıyoruz. Büyük oranda bunları gerçekleştirdik. İnşallah Ekim ayı itibariyle de kalan ihalelerimizi gerçekleştireceğiz. Söz verdiğimiz gibi Ağustos ayında sel afetinden öncesinden çok iyi durumda afet bölgesini imar etmiş olacağız. Dolayısıyla bu anlamda mazeretimiz var. Biz her sene programa koyduğumuz işleri çok yüksek oranda gerçekleştiren bir Özel İdareyiz. Bizden önceki dönemde öyle olmuş, bizim dönemimizde de aynı oranda gerçekleşiyordu ama bu sene biz istisna olabilir. Buna rağmen biz KÖYDES programlarımızda yüzde 100 başarıyı yakalayacağız. Özel İdare programlarımızda eksiklik olabilir. Bu sene şansımıza yağışlı bir hava yaşıyoruz. Hava şartlarına bağlı çalışmalarımızda gecikmeler olabilir. Fakat bunları fazlasıyla önümüzdeki yıl telafi edeceğiz. Sel afetinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, ailelerine baş sağlığı diliyorum” diye konuştu.

MUHTARLARIN TALEPLERİ

Ahlat köyü Muhtarı Ahmet Köroğlu, köyün 3 yıldır hizmet alamadığını, Kemerler-Ahlat köyü grup yolunun aşırı kötü olduğunu ve acilen yapılması gerektiğini talep etti. Ahlat Köyü Muhtarının yol talebinin ardından konuşan Vali Avni Çakır, "500 yerleşim biriminde bir afet yaşadık, hal böyle olunca bu seneki programlarımızda biraz şaşmalar meydana geldi. Şuan itibariyle büyük oranda sahaya hakimiz. Baştan söyleyeyim mazeretimiz var. Bu sene bir istisna olabilir buna rağmen inşallah KÖYDES'te yüzde 100 başarı sağlayacağız. Ama bunların hepsini 2022'de telafi edeceğiz" ifadesini kullandı.

Kemerler köyü Muhtarı Orhan Göloğlu, 2 yıldır köy yollarına yama ekibi getiremediklerini, yollarının bozuk durumda olduğunu belirterek, kar yağmadan bakım yapılmasını, yanı sıra köy içerisinde bulunan elektrik direklerinin çok eski ağaçtan ve artık çürük vaziyette olduğunu, herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için değişmesini talep etti. Vali Avni Çakır da konuyla ilgili  talimat verdi ve ilçelerdeki kısa sürecek işlerin ardından gereken yapılacak dedi.

Dayılar köyü Muhtarı Ömer Türkmenoğlu ise köylerinde mezar dahi kazacak kimsenin kalmadığını belirterek, yaşadıkları sıkıntılarda kazı yapmaları için küçükte olsa bir kepçeye ihtiyaçlarını olduğunu, tüm köylere böyle işler için hizmet etmesi için gerekli olduğunu talep etti.

OLUKBAŞI'NA 'OLUK' TALEBİ

Beyçelebi Mahallesi Muhtarı Rıfat Çozuroğlu, mahallelerin konum itibariyle şehir girişinde yer aldığını ve burada bulanan Belediye’ye ait küçük binanın (Anadolu Hastanesi önü) yerine ilimize ve tarihimize yakışır bir hizmet binası ve muhtarlık yapılmasını, Olukbaşı mevkii olarak bilinen yer olması sebebiyle buraya yakışır birde oluk yapılmasını talep etti. Ayrıca muhtar Çozuroğlu, mahallerinde bulunan Ahi Şorba Türbesi'nin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini, ilimiz için çok önemli olduğunu ve başlattığı kampanyayla türbenin yapımı için gerekli çalışmaların haftaya başlayacağını belirtti. Ahilik haftalarında ülkemizde bizde varız diyebilmek için tanıtımın önemli olduğunu vurguladı.

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu da konuyla ilgili olarak mahalle konakları projesi kapsamında bölgeye muhtarlık binasının da içerisinde olduğu bir konak yapılacağını bildirdi.

BAHÇECİK'TEKİ MEZARLIK TAŞINACAK

Araç Bahçeçik köyü muhtarı Sefer Sarıbaş, kendisinin 84 kilometre uzaktan geldiğini belirtti. Köylerinde çalışmaların olduğunu söyleyen Sarıbaş, acil olarak köylerindeki eski mezarlığın heyelan sonucunda hasar gördüğünü, yeni mezarlık yapılmasını talep etti. Vali Çakır da konuyla ilgili olarak "Oraya beraber bir bakalım, mevzuatı da var. Oraya gelip, ne gerekiyorsa yapalım. Önümüzdeki hafta yapalım" dedi.

BUDAMIŞ'A DURAK TALEBİ

Budamış Mahallesi Muhtarı Hüseyin Karabacakoğlu, mahallerinin 2019 yılında köyden mahalleye geçtiği için şehir şebekesine elektriklerin geçmediğini ve sürekli şekilde kesintiler olduğunu, ayrıca mahallelerinde yer alan Şehri Şahane konuklarında çok sayıda insan yaşadığını ve karşılarında durak bulunmadığını belirterek, karayollarına bağlı olan bölüme acil bir şekilde herhangi bir kaza ve can kaybı yaşanmadan buraya durak yapılması için çözüm gerektiğini belirtti.


Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk alanında olan alan için önümüzdeki günlerde inceleme yapılacak.

Esentepe Mahallesi Muhtarı Recai Karandı, kendilerinin kenar mahalle olduğunu belirterek, ilk ve ortaokul olmak üzere iki okulları olduğunu, bunların arasında Milli Emlak’a ait olan yerin tahsis edilerek buraya çocuklar için spor salonu yapılmasını talep etti. Ayrıca Muhtar Karandı, pat pat deresi diye bilinen yerde yer alan köprünün çok eski ve dar olduğunu söyleyerek, buranın genişletilmesini talep etti. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum