İstanbul'un Fethi'nin 570. yıl dönümü kutlanıyor;

İstanbul'un Fethi'nin 570. yıl dönümü kutlanıyor

İstanbul'un Fethi 29 Mayıs tarihinde yani bugün kutlanacak. Hem Türk tarihi için hem de dünya tarihi için önemli bir dönüm noktası olan bir çağı açan ve bir çağın kapanmasıyla sonuçlanan 29 Mayıs İstanbul'un Fethi'nin bu yıl kaçıncı yılı? İstanbul'un Fethi kaçıncı yıl dönümünde? sorularının yanıtlarını sizler için derledik....

Dünya tarihini değiştiren ve nesilden nesile aktarılacak olan kutlu zafer 29 Mayıs İstanbul'un Fethi'nin bu sene 570. yılı kutlanacak.

İSTANBUL'UN FETHİ'NİN GEÇMİŞ DENEMELERİ...

İstanbul daha öncesinde çok kez kuşatılmıştı. 7. ve 8. asırlarda Emeviler ve Abbasiler tarafından kuşatıldı ancak başarılı olunamadı. Osmanlılar tarafından da şehir daha öncesinde kuşatıldı ve bunun neticesinde Matheos Kantakuzinos'un Bizans'ın başına geçmesini sağlayıp ödül olarak ise Çimpe Kalesi'ni alıp Rumeli'de ilk defa toprak kazanmışlardı. Rumeli'ye geçişin ardından Osmanlılar ilk defa bölgede sınırlarını genişletti ve I. Bayezid komutasında 14. yüzyılda İstanbul'u kuşattı. I. Bayezid'in yaptığı kuşatma esnasında mancınıklar kullanıldı ve kuşatmanın ardından Macar Krallığı günümüz Bulgaristan topraklarına taarruz etti ve İstanbul kuşatması sonlandırıldı. Ertesi sene tekrar kuşatma başladı ve bu defa deniz bağlantısını bütünüyle koparmak için Anadolu Hisarı'nın inşası yapıldı. Bizans imparatorunun ateşkes talebinin ardından ise kuşatma kaldırıldı.Ankara Savaşı'nın ardından Osmanlı Devleti'nde Fetret Devri başladı ve bu dönemde Bayezid'in oğullarından olan Musa Çelebi tarafından 15. yüzyılda İstanbul yeniden kuşatıldı.Musa Çelebi kargaşanın Bizans'tan dolayı olduğuna ve kimi rakip şehzadelerin Bizans tarafından desteklendiğini düşünüyordu. Fakat rakip şehzadelerden olan I. Mehmed'in harekete geçmesinden dolayı bu kuşatma da kaldırıldı. 4. kuşatmaysa II. Murad devrinde oldu; II. Murad elçiler gönderip Düzmece Mustafa'nın desteklenmemesini istedi fakat karşılık bulamadı.İsyan ile uğraşan II. Murat, Şehzade Mustafa'ya yardım ettiğini düşündüğü Bizans İmparatorluğu'nun üzerine yürüyerek kuşatmayı başlattı. Bizans İmparatoru 7. İoannis'in Karadeniz kıyılarındaki kimi toprakları ve haraç vermeyi teklif etmesinin ardından bu kuşatma da kaldırıldı.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum