Bu alışkanlıklarınız varsa sağlıklı yaşıyorsunuz demektir | 7 sağlıklı alışanlık;

Bu alışkanlıklarınız varsa sağlıklı yaşıyorsunuz demektir | 7 sağlıklı alışanlık

Çoğumuz uzun, mutlu, başarılı ve sağlıklı hayatlar yaşamak isteriz. Ne yazık ki, başarı arayışımızda sağlığımızla ilgili kısayolları sıklıkla kullanırız ve sonunda önleyebileceğimiz çeşitli rahatsızlıklar ve sakatlıklar yaşarız. Hiç de böyle olmak zorunda değil. Birçoğumuz stresli, talepkar hayatlar yaşıyor olsak da, burada biraz ince ayar yaparak daha sağlıklı ve daha üretken hayatlar yaşamamıza yardımcı olacak alışkanlıklar geliştirebiliriz....

Çoğumuz uzun, mutlu, başarılı ve sağlıklı hayatlar yaşamak isteriz. Ne yazık ki, başarı arayışımızda sağlığımızla ilgili kısayolları sıklıkla kullanırız ve sonunda önleyebileceğimiz çeşitli rahatsızlıklar ve sakatlıklar yaşarız. Hiç de böyle olmak zorunda değil. Birçoğumuz stresli, talepkar hayatlar yaşıyor olsak da, burada biraz ince ayar yaparak daha sağlıklı ve daha üretken hayatlar yaşamamıza yardımcı olacak alışkanlıklar geliştirebiliriz.

1. Egzersizinizi yapın

Düzenli egzersiz, muhtemelen bir gençlik çeşmesine ulaşabileceğimiz en yakın şeydir. Ulusal Kanser Enstitüsüne göre düzenli egzersiz kilo kontrolüne, sağlıklı kemik, kas ve eklemlerin korunmasına yardımcı olur ve yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve diyabet riskimizi azaltır. Ayrıca, ABD'de yılda yaklaşık 260.000 ölüm, fiziksel aktivite eksikliğine bağlanabilir.

Birçok egzersiz otoritesi, vücudunuza dinlenmesi ve toparlanması için bir gün vererek, haftada 5-6 gün 30 dakikalık egzersiz önerir. Egzersizin yürek burkan, demir adam tipi bir deneyim olması gerekmez. 30 dakikalık tempolu bir yürüyüş kadar basit bir şey, sağlığınız için harikalar yaratabilir ve kelimenin tam anlamıyla hayatınıza yıllar katabilir. günlük koşuşturmalarda merdiven çıkmak, öğle yemeğinde 10-15 dakikalık yürüyüş yapmak. Burada ana şey, zevk aldığınız bir egzersiz bulmaktır, çile gibi bir şey değil.

2. Her zaman kahvaltı yapın

Araştırmalar, kahvaltı yapan insanların daha fazla vitamin ve mineral ve daha az yağ ve kolesterol alma eğiliminde olduklarını gösteriyor. Lif ve protein içeriği yüksek şeyler yemek, kendinizi tok ve enerji dolu hissetmenizi sağlar. Bunlar arasında tam tahıllı tahıllar ve ekmekler, az yağlı süt, meyve ve yoğurt bulunur

3. Gün boyunca sağlıklı beslenme pratiği yapın

Bu alışkanlık, daha fazla meyve ve kuruyemiş yemek ve şekerli içeceklerden ve atıştırmalıklardan kaçınmak gibi şeyleri içerir. Yemek zamanında, genelde haftada iki kez bir porsiyon balık önerilir. Yağlı balıklar (uskumru, somon, göl alabalığı, ringa balığı, sardalye ve ton balığı) zengin bir protein kaynağı olmanın yanı sıra kalp hastalığı riskini azaltan omega-3 yağ asitlerine sahiptir.

4. Bol su tüketin

Vücudumuzdaki her hücre, doku ve organın suya ihtiyacı olduğundan, uygun miktarda su almak son derece önemlidir. Geleneksel olarak, günde sekiz onsluk 8 bardak suya ihtiyacımız olduğu söylenir, bu miktar tıbbi olarak hiçbir zaman doğrulanmamış bir miktardır.

5. Diş hijyenini ihmal etmeyin

Uzun bir günün sonunda kaç tanesi diş ipi kullanmaya zaman ayırır? Bazı araştırmalar, düzenli diş ipi kullanımının hayatınıza 6 yıldan fazla ekleyebileceğini göstermektedir. Neden? Teori, diş plağı üreten bakterilerin kan dolaşımına girmesi ve bir şekilde kan damarlarını tıkayan ve kalp hastalığına neden olan iltihaplanma ile ilişkili olmasıdır. Bu nedenle, dişlerinizi yatmadan önce iyi bir diş ipi ile temizleme alışkanlığı edinin ve hayatınıza yıllar ekleyin.

6. Uykunuzu alın

Uyku, sağlığımız için çok önemlidir. Biz uyurken, beyin, uyandığımızda tam olarak çalışabilmeleri için sinir ağlarını sıfırlayıp eski haline getirirken, günün işinin enkazını temizler.

Hepimiz uyku eksikliğinin neden olduğu en yaygın etkileri biliyoruz; uyuşukluk, yorgunluk, odaklanma eksikliği ve unutkanlık. Ancak uyku yoksunluğunun sonuçları bilinenin çok ötesine geçebilir ve muhtemelen beyniniz üzerinde uzun süreli etkileri olabilir.

İtalya'da yapılan yakın tarihli bir araştırma, sürekli uyku eksikliğinin beynin kendi kendini yok etmeye başlamasına neden olabileceğini öne sürüyor.

Basitçe ifade etmek gerekirse, İtalyan araştırmacılar fareler üzerinde çalıştılar, bazıları istedikleri kadar uyurken diğerleri aşırı derecede uyku yoksunluğuna maruz kaldılar. Araştırmacılar daha sonra, beynin normal işleyişini sürdürmek için gereksiz beyin hücresi bağlantılarını (bir tür beyin çöpü) süpürerek, beynin bekçileri olarak hareket eden glial hücrelerin aktivitesini incelediler. Glial hücrelerin uykusuz farelerde çok daha aktif olduğunu buldular ve bu aşırı süpürme/yıkıcı aktivitenin Alzheimer ve diğer beyin bozukluklarına katkıda bulunması olası.

Bu potansiyel tehditten kaçınmak için 7-9 saatlik sağlam bir uyku alışkanlığı geliştirin. Uyumakta güçlük çekiyorsanız, yatma vakti rutininizi TV, dizüstü bilgisayar, cep telefonu ve diğer cihazlardan uzak tutun ve beyninize biraz boş zaman verin.

7. Kendinize meydan okuyun

Hepimiz her gün aynı şeyleri yaparak rutine giriyoruz, ancak hem bedenimizi hem de zihnimizi çevik tutmak için zorluklarla başa çıkma alışkanlığı ediniyoruz. Ve uzman olmadığınız için utanmayın. Her uzmanın bir zamanlar acemi olduğunu unutmayın.

Biraz resim çizin ve içinizdeki van Gogh'u bulun....

Sağlıklı alışkanlıklar geliştirmenin sınırı yoktur. İster evde kalın, ister sabah sporu yapmış olun ve sağlıklı alışkanlıklar heryerde'dir.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum