1 milyon kişiye yüksek maaş avantajı;

1 milyon kişiye yüksek maaş avantajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esnafa prim müjdesi gelmişti....

Peki yapılacak olan prim değişikliği 1 milyona yakın esnafın maaşını nasıl etkileyecek? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kuaför, manav, bakkal, tesisatçı, pazarcı gibi küçük esnaflarımıza da bir müjde vermek istiyorum. Küçük esnaflarımızın prim ödeme gün sayısını SGK'lılarla eşitleyerek 7 bin 200 güne indiriyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Peki yapılacak olan prim değişikliği 1 milyona yakın esnafın maaşını nasıl etkileyecek? İşte detaylar...

"DAHA FAZLA MAAŞ ALACAKLAR"

Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bağkur’lular sosyal güvenlik sisteminin bu zamana kadar üvey evlat muamelesi gören mensuplarıydı. Aylık bağlanma oranları daha düşük, prim ödeme sayıları daha yüksek şartlarla emekli olabiliyorlardı.

Bu uzun zamandır kanayan bir yara. Bu yaraya hükümet parmak basmak istedi. Bağkur esnaf ve sanatkarlara, işverenlere yönelik bir sigorta sistemi olduğu için bu kesim sosyal güvenlik şemsiyesi altında farklı bir yerde değerlendiriliyordu.

"ESNAF EMEKLİLERİ DAHA FAZLA MAAŞ ALACAKLAR"

Ancak küçük işletmeler, KOBİ sahiplerinin, esnaf ve sanatkarların tabi olduğu bir sigorta kolu olduğu için haksızlığa yol açılıyordu. Hükümetin yapmış olduğu bu hamle yine oldukça olumlu karşılanabilecek bir hamledir. Esnaf emeklileri daha fazla maaş alacaklar.

"BAĞKUR’LU OLMAK DAHA CAZİP HALE GELECEK"

İş dünyasına yanmasının da olumlu olacağı kanaatindeyim. Aylık bağlanma oranını yükselmesiyle Bağkur’lu olmak daha cazip hale gelecektir.Sosyal güvenlik sisteminde son 3.5 yılda hangi sosyal güvenlik kurumu şemsiyesi altındaysanız buna göre emekliliği hak ediyorsunuz.Çoğu Bağkur’lu bu adaletsizlikten dolayı 4A kapsamından (SSK) emekli olabilmek için çeşitli yollara tenezzül ediyorlardı. Bu durum da ortadan kalkacaktır.

1261 KURALI TARİH Mİ OLDU?

1261 kuralı dediğimiz durumda çalışanlar emekli olurken, çalışma hayatının son 3.5 yılının ağırlığı hangi sosyal güvenlik kurumu şemsiyesi altında geçtiyse kişiler o sosyal güvenlik kurumuna tabii olabiliyorlardı. 1260 gün dediğimiz 3.5 yıl süre içerisinde en son çalışmanız 4A kapsamındaysa eski deyimle SSK’dan emekli olabiliyordunuz.Bağkur’lular hem düşük maaş bağlanmaması için hem de daha ağır şartlardan kurtulmak için son 3.5 yılda çeşitli gayri resmi formüllere gidiyorlardı. Artık bu yollara tenezzül etmelerine gerek kalmayacaktır.Bu işin bir boyutu, bir tarafıdır. Diğer tarafını sosyal güvenlik kurumu açısından değerlendirdiğinizde. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), EYT yasası çıkmadan önce çalışanın emekliyi karşılama oranı 1.87 seviyesindeydi. Gelişmiş ülkelerde bu oran 1’e 3’tür. Yani 3 çalışan bir emekliye bakmaktadır. Bizde bu oran 1.87 iken EYT yasasının çıkmasıyla 1.40’lara kadar gerilemişti. Şimdi yeni Bağkur yasasıyla SSK ve Bağkur’luların şartlarının eşitlenmesi ile birlikte bu durum esnafların erken emekli olmasına yol açacağı için bu oran daha da aşağılara çekilecektir.

"200 BİN TL CEPLERİNDE KALACAK"

Çalışan açısından, Bağkur’lu açısından olumlu bir durumdur. Bağkur’luların prim ödemelerinin düşmesi ile birlikte ortalama 200 bin TL gibi bir tutar ceplerinde kalacaktır.Ancak Bağkur emeklileri için büyük bir avantajdır. En azından gayri resmi yollara tenezzül etmelerinin önüne geçeceği için biz bunu desteklenmesi gereken bir adım olarak değerlendiriyoruz.”

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum