Türk Ocağı’nda ‘3 Mayıs’ etkinliği;

Türk Ocağı’nda ‘3 Mayıs’ etkinliği

Kastamonu Türk Ocağı’nda 3 Mayıs Türkçülük Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi. Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Murat Yılmaz’ın konuşmacı olduğu etkinlikte “3 Mayıs 1944 ve Türkçülük Davası” başlıklı konferans gerçekleştirildi....

"TÜRK MİLLİYETÇİLERİNİN PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ, TEK PARTİ DÖNEMİNDEKİ İLK MUHALİF GENÇLİK GÖSTERİSİDİR"

3 Mayıs’ın Türk tarihinde önemli bir yeri olduğunu belirterek konuşmasına başlayan KÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Murat Yılmaz, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Türk milliyetçiliğinin dönüm noktası olan 3 Mayıs 1944 olayları, 2. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de komünizm propagandasının artması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Sovyet Rusya tehdidine maruz kalması üzerine Türk milliyetçisi gençlerin tepki göstermek için bu olayların yaşandı.3 Mayıs 1944 günü Ankara’da yaklaşık bin kişiden oluşan Türk milliyetçilerinin bu protesto yürüyüşünün Tek Parti dönemindeki ilk muhalif gençlik gösterisidir.Bu olayların ardından Nihâl Atsız, Zeki Velidî Togan ve Alparslan Türkeş gibi isimlerin uyduruk bir iddianame hazırlanarak Irkçılık-Turancılık Davası’nda yargılandığı ve Türkçü oldukları için mahkûm edildiklerini ve işkencelerden geçirildi. 'Peki bunlar neden olmuştu?' Türkçülerin iddiası şuydu: Komünist taraftarları devlet yönetimine getiriliyor ve Türklük aleyhine çalışmalarda bulunuyorlardı. Komünizm ise Türkçüler için bir tehditti, zira tek bağımsız Türk ülkesi olan Türkiye, Sovyet Rusya egemenliğine girerse artık Türk tarihi sona erecekti. Türkistan ve Kafkasya Türk coğrafyasının yok edilişi canlı örnekti. Üstelik komünizm gayri milliliği savunan beynelmilel bir ideolojiydi. Ve komünizm fikri Osmanlı’dan gelen Türk ve Müslüman düşmanı olumsuz Moskof algısıyla pekiştirilmiştir. Dolayısıyla komünizmin engellenmesi gerekiyordu. Bu noktadan hareket eden Türkçüler, bir suç işledikleri ve suçlu oldukları için değil, Türk milletini sevdikleri ve savundukları için, ne yazık ki, Türkiye Cumhuriyeti yöneticileri tarafından hain ilan edilmiş ve işkence görmüş, maddi ve manevi kayba uğratılmıştır.1,5 yıllık hapis hayatından sonra Türkçülerin mahkeme kararıyla serbest bırakıldı. 3 Mayıs’ın bundan sonra her yıl Türkçüler günü olarak Türkiye’nin dört bir tarafında gerek milliyetçi kuruluşlar gerekse şahıs olarak genç yaşlı bütün Türk milliyetçileri tarafından hatırlanan ve anılan bir gün'dür" ifadelerine yer verdi.

Program sonunda katılımcıların sorularını cevaplayan Yılmaz’a Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz tarafından günün anısına katılım ve teşekkür belgesi takdim edildi. 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum