“18 Mayıs’ta tahıl sevkiyatı durabilir”;

“18 Mayıs’ta tahıl sevkiyatı durabilir”

“18 Mayıs’ta tahıl sevkiyatı durabilir”...

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sürecinde Türkiye arabulucu bir rol üstlendi ve bunun sonucunda 'tahıl koridoru' oluşturuldu. Bu koridor sayesinde tahıl sevkiyatı savaştan etkilenmedi ve milyonlarca insanın ve çok sayıda ülkenin sorunun çözülmesine yardımcı oldu. Yapılan anlaşma ile birlikte Türkiye ve Birleşmiş Milletler aracılığıyla geçen sene geliştirilen tahıl koridoru anlaşması yer aldı.

Ukrayna ve Rusya'nın tahıl ürünlerini dünya pazarlarına taşınması için bir mekanizma oluşturulmasını öngören anlaşma uyarınca bugüne kadar 27 milyon ton Ukrayna tahılı Türk boğazlarından geçti ve piyasalara sunuldu.

TAHIL SEVKİYATI DURDURULABİLİR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptığı açıklamada 5 Mayıs Cuma günü Türkiye, Ukrayna ve Rusya savunma bakanlarının İstanbul'da bir araya gelmesini planladıklarını söyledi. Bakan Akar'ın açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 5 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak olan Türkiye-Rusya-Ukrayna toplantısında anlaşma sağlanamazsa tahıl sevkiyatının durdurulabileceğini açıkladı.

“SEVKİYATTA CİDDİ SORUNLAR OLABİLİR”

İbrahim Kalın'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde : “5 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak Türkiye-Rusya-Ukrayna toplantısı, tahılkoridorunun geleceği açısından önem taşıyor. Toplantı olumlu katkı sağlamazsa 18 Mayıs’ta tahıl sevkiyatı durabilir. Olumlu bir karar çıkmaması durumunda dünya gıda sevkiyatında ciddi sorunlar oluşabilir. Bir sonraki ortak mekanizma toplantısını yine Finlandiya'nın katılımıyla haziranda planlıyoruz. Üçlü mekanizma, Finlandiya'nın üyeliğinden sonra da devam edecek. 1 Haziran'da yürürlüğe girecek terörle mücadele yasası ne kadar etkin uygulanırsa süreç o kadar hızlı ilerler” dedi.(Haber Merkezi)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum