‘Tersine göçü başarabiliriz’;

‘Tersine göçü başarabiliriz’

Kastamonu’nun yetiştirdiği en önde gelen siyasetçilerden İçişleri ve Devlet eski Bakanı Murat Başesgioğlu, Kastamonu Konfederasyonu (KAS-KON) Genel Merkezini ziyaret etti....

Başesgioğlu, ziyaret sırasında; KAS-KON Genel Başkanı Mehmet Alver ve yönetim kurulu üyeleri, ilçe federasyon başkanları, KAS-KON Gençlik Kolları Başkanı Sercan Okur ve yönetim kurulu, Kastamonulular Dayanışma Derneği (KAS-DER) Genel Başkanı Remzi Şen, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, önceki dönem Bozkurt Belediye Başkanı Bozkurt Ekeş, Cide Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Güner Durası, KAS-DER-FED Genel Başkan Vekili Recep Çetinkaya, Güren Dernekler Federasyonu Başkanı Mevlüt Çelik, KAS-DER Genel Merkez Danışma Kurulu Üyesi Muhittin Tığlı, Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Kastamonu Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr Zehra Tan, iş dünyası ve siyaset dünyasından çok sayıda davetli ile bir araya geldi.

Program kapsamında KAS-KON Gençlik Kolları üyesi gençler ile de sohbet eden Murat Başesgioğlu, istişarelerde bulunarak tecrübelerini aktardı. KAS-KON Gençlik Kolları Başkanı Sercan Okur da faaliyetleri ile ilgili bilgi aktardı ve yeni projeleri ile ilgili proje dosyasını Başesgioğlu’na takdim etti.

ALVER: “KAS-KON VE KAS-DER OLARAK BİRLİKTEYİZ”

Samimi bir ortamda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan KAS-KON Genel Başkanı Mehmet Alver; “İstanbul’da iki güzide dernek KAS-KON ve KAS-DER olarak birlikteyiz, birlikte yol yürüyoruz. Öncelikle bunun bilinmesini isterim. Ayrımız-gayrımız yok, birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

ŞEN: “BU BİRLİKTELİK İLE AŞAMAYACAĞIMIZ HİÇ BİR ENGEL YOKTUR”

KAS-DER Genel Başkanı Remzi Şen ise yaptığı kısa konuşmada şunları kaydetti; “Kutsallaştırılacak şey derneklerin ismi değil, Kastamonuluların kendileridir. Bu açıdan da birlik beraberlik içerisinde Kastamonu meselesini daha yukarılara taşımaya çalışacağız. Sayın bakanımızın da katkılarıyla da İstanbul’da KAS-DER ve KAS-KON olmak üzere 10 ilimizde kurulu faaliyetlerde bulunan Kastamonu dernekleri ile bir araya geldik. Bu birlik ve beraberliğimizi koruyacağız. Deprem öncesi toplantımızı Bağcılar Belediyesi ev sahipliğinde Kastamonu Platformu olarak yaptık. O toplantıda çeşitli komisyonlar kurma kararı almıştık. Bu komisyonları il dernek başkanlarımızla birlikte oluşturacağız, o yolda daha emin adımlarla yürümeye çalışacağız. Birlikte Kastamonu meselesini çok daha yukarı taşıyacağız. Kastamonu meselesi ne KAS-DER’in ne de KAS-KON’ un meselesidir, hepimizin meselesi… Birlik ve beraberlik sağlayamadığımız sürece hiç bir yere varma şansımız yok, her yerde her platformda söylüyoruz, bu birliktelik ile aşamayacağımız hiç bir engel yoktur.”

BAŞESGİOĞLU: “TARİHİ DERİNLİKLERİ OLAN BİR COĞRAFYANIN ÇOCUKLARIYIZ”

Dernek başkanlarının selamlama konuşmalarının ardından söz alan İçişleri ve Devlet eski Bakanı hemşehrimiz Murat Başesgioğlu da konuşmasında şunları dile getirdi; “Köklü bir tarihi geçmişi olan Kastamonu’nun tarihini gün yüzüne çıkarmalıyız. Yeni genç kuşağımıza bu tarihimizi devir ederek emanet etmeliyiz. Biz imparatorluğun doğumuna şahitlik etmişiz. Tarihi derinlikleri olan bir coğrafyanın çocuklarıyız, tarihi şuurumuzu gün yüzüne çıkarmak adına çalışmalar yapmalıyız. Kutsal değerlerimiz zayi olmamış, imparatorluğun doğuşuna şahitlik edip yol vermişiz. İstanbul’da yaşayan hemşerilerimiz olarak nüfus yoğunluğu aritmetiğinin maalesef avantajını bir türlü Kastamonu lehine çeviremedik. Bir yerde hata var ama onu da aşacağız inşallah. Konfederasyon kurulmasının ana hedefi de budur.”

“GENÇLERİMİZDEN UMUTLUYUZ”

“Yıllardır siyaset yapıyorum. İnşallah memlekette de güzel ev yapmayı Rabbim nasip etsin inşallah.

Benim şahsi ve siyaseten bir beklentim yok. Kastamonu deyince, günlerce yol giden, memleketine sevdalı biriyim. Geçmişte yapılan hataları geleceğe taşımamalıyız. Aynı hatalardan uzak olmak adına gençlerimize çok büyük işler düşüyor. Onları farklı siyaset alanlarına kanalize ederek siyasette söz sahibi olmalarına ön ayak olup yardımcı olmalıyız, olmaya da gayret edeceğiz. Bunun için bu toplantıları yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Gençlerimizden umutluyuz. En çok veren göç veren illerin başındayız. Geriye dönüş çalışmaları için de özelikle kırsal kalkınma projelerinde yer almalıyız. Bunun için de ilimizde, köylerimizde yeni yerleşim alanları bularak, yeni projeler, yeni yerleşim yerleri projelerini hayata geçirerek tersine göçü cazibeli hale getirmeliyiz. Her şeyi devletten beklemeden, devlet-millet işbirliği için el ele hareket noktasında sivil topum olarak görevler üstlenmeliyiz. Yıllar önce yoğun göç yaşamış ilimizin bu tip projelere ihtiyacı var. Geçtiğimiz aylarda Abana’da, Çatalzeytin’de Bozkurt’ta yaşanan sel felaketinde hemşerilerimiz sel yatağına yapılan evler nedeniyle hayatlarını kaybettiler, acıları içimizde taptaze… Bu acıların tekrar yaşanmaması için farklı alanlar bulmak adına çalışmalara ön ayak olmalıyız ki geriye dönüş için cazip hale getirmeliyiz. Göçen nüfusun geri dönmesi için projeler hazırlamalıyız. Gençler bu projelerin takipçisi olmalı. Bu konuda sizlere güvenimiz tam ve umutluyuz. Yıllar önce baba topraklarını terk eden dedeleriniz, babalarınız, amcalarınızın, aile büyüklerinizin baba topraklarına geri dönüşü kırsal kalkınma projelerinin hayata geçirilmesi ile mümkün olacaktır. Kastamonu gençliğinden umutluyuz. Gençlik olarak Ankara’da İstanbul’da, Bursa’da sempozyumlar yapmalıyız.”

“KADINIMIZIN OLMADIĞI YERDE BAŞARININ OLMASI ÇOK ZOR”

“Özelikle derneklerimizin çatısı altındaki faaliyetlerde, yönetimlerinde kadınlarımız mutlaka yer almalılar. Kadınımızın olmadığı yerde başarının olması çok zor. Bunun için dernek yönetimlerinde artık yarı yarıya kadınların yer alması için gayret göstermeliyiz. Gerekirse dernek tüzüğü tadilatları yapmalıyız. Yeni kurulan Kastamonu Platformu, siyaset üstü, Kastamonu menfaati için kurulmuş, gönüllük esasına dayalı çalışacak ve faaliyet gösterecek bir platformdur. Bunun için de önümüzdeki dönemde kadınlarımıza yönelik ses getirecek önemli aktivitelerde bulunacağız.”

“KÖYLERDE EVLER BOMBOŞ”

Tarım ve hayvancılık merkezi olan il olarak tarım ve hayvancılığın gelişmesi için projeler hazırlayarak bölge insanımızın kalkınması için destekler sunacağız. Geçtiğimiz aylarda bir köyde yangın oldu. Komşusuna yardımcı olacak köyde nüfus kalmadığından insanımız hayatlarını kaybediyor. Evler bomboş, artık bunun üzerine kafa yorup önemli çalışmalara destek vererek köylerimizin eski cıvıl cıvıl haline kavuşmasına destekler verecek projeleri hayata geçirmek için devlet teşviklerinden vatandaşlarımın yararlanmasına ön ayak olacağız. Ben şahsım olarak siyasal olarak en güzel görevlerde bulundum, hiçbir beklentim yok. İnsanımı, memleketimi seviyorum, tek gayem bölgemizin kalkınması için nelere katkı sunabiliriz… Kastamonu Platformunun ana kuruluş gayesi budur. Biz birlikte güçlüyüz.”

OKUR: KAS-KON GENÇLİĞİNE GÜVENİN”

Faaliyetleri ile sivil toplum kuruluşları arasında ses getiren projelere imza atması ile kamuoyunun dikkatini çeken KAS-KON Gençlik Kolları Başkanı Sercan Okur da, toplantıda söz alarak kendilerine destek olan KAS-KON Genel Başkanı Mehmet Alver ve yönetim kuruluna teşekkür etti. Faaliyet ve yeni projeleri hakkında raporu sunan Okur, özelikle Kastamonu kültür turlarına önem verdiklerini belirti.

Sercan Okur; “İstanbul’dan Kastamonu kültür gezilerinde Kastamonulu olmayan genç kardeşlerimizi Kastamonu’ya götürerek ilimizin kültürünü ve gastronomisini tanıtıyoruz. Merkezle iyi şekilde entegre olarak sık sık faaliyetlerde bulunup ilişkilerimizi sıcak tutuyoruz. Ülkemizde yaşanan deprem felaketinde biz de KAS-KON gençliği olarak deprem bölgesindeki genç kardeşlerimizin acılarına ortak olduk ve bir aya yakın bölgede iaşe yardım desteği ve yemek dağıtım faaliyetinde bulunarak acılarını paylaştık. Çadırları ziyaret edilerek minik kardeşlerimize deprem travmalarını unutturmak için oyun etkinlikleri düzenleyerek, tiyatro etkinliklerinde bulunarak yanlarında olduk, olmaya da devam edeceğiz. KAS-KON Gençliği olarak bize güvenin, biz bize güvenen siz değerli büyüklerimizin güvenini boşa çıkartmayacağız, sizlerden aldığımız güven, destekle her platformda Kastamonu gençliğinin temsilcileri olarak iş, spor, siyaset alanlarında ilimizi gururla temsil etmeye devam edeceğiz” dedi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum