Başkan’dan ‘altyapı’ vurgusu;

Başkan’dan ‘altyapı’ vurgusu

>>>Belediye Başkanı Vidinlioğlu; “Alt yapı ve mazgal çalışmalarımızda epey yol aldık. Belediyecilik hizmetlerinde en sıkıntılı kısım alt yapıdır. 50 bin nüfuslu alt yapı ile şu anda 130 bin nüfuslu alt yapımız aynı...

.Suyu az tazyikli verin, birkaç yerden patlak çıkıyor. Az verince de üst katlara su çıkmıyor. Dolayısıyla bu alt yapıyı peyderpey yenileme çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

 

 

 

BengüTürk TV’de yayınlanan “Ramazan Özel” programının çekimleri Cem Sultan Bedesteni’nde gerçekleştirildi. Programa Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Vakıflar Bölge Müdürü Erdal Pınar, İl Müftüsü Mustafa Bilgiç, Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz ile Belediye Muhtarlık İşleri Müdürü Metin Ekinci katıldı.

Programda belediye olarak yaptıkları faaliyetler ve genel konular hakkında konuşan Belediye Başkanı Vidinlioğlu, Türkiye’nin 1980 sonrası tüketim toplumu olma yönünde hızlı adımlar attığını belirterek; “Şehirleşme artınca ne yazık ki tarımdan biraz uzaklaştık. Üretken belediyecilik anlamında bundan sonraki konularımızdan birisi sağlıklı gıda ve su olduğunu dile getirdiğim için üretmek çok önemli. Üretirken de atalık ve doğal tohumlardan üretmek çok önemli. 15 sene önce devlet hastanesinde başhekim yardımcısıyken o gün bir senede baktığımız hasta sayısı Kastamonu nüfusuydu. Geçenlerde rakam aldım eskiden bir yılda baktığımız hasta sayısına şimdi iki ayda bakıyoruz. 15 yıl içerisinde 6 kat daha sağlıksız hale gelmişiz. Onun için bunu masaya yatırmamız lazım. Bizim sürdürülebilir tarıma hem de sağlıklı gıdaya ihtiyacımız var” dedi.

“EVSEL ATIKLARI TOPRAĞA GÖMÜP KAPAMALIYIZ”

Evsel atıkların toprağa gömülmesi gerektiğini dile getiren Vidinlioğlu; “Ayrıştırılırsa ekonomiye ciddi katkılar sağlayacak. Bir pil yaklaşık 10 metrekarelik toprağı mahvetmeye yetiyor. Evsel atıklarımızı toprağa yarım metre eşeleyip gömüp kapasak, 15 gün sonra çok güzel bir gübre olacak. Bunları kullanabilsek çok ciddi şekilde gübre maliyetinden kurtulmuş olacağız, hem de sağlıklı ürünlere ulaşmış olacağız. Bunun için bir kampanya yapmamız lazım, Kastamonu’da bunu ufak bir şekilde başlattım. Askeriyeyle bir anlaşma yaptık. Oradaki meyvelerin çekirdeklerini alıyoruz ve köşe bucak her yere dikiyoruz, onlar büyüyünce herkes meyve yiyecek” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK ÖĞRETMENLER PARKINI YAPTIK”

Belediye olarak yaptıkları hizmetlerden bahseden Vidinlioğlu; “Muhtarlık işleri hizmet binamızı, veteriner işleri hizmet binamızı yaptık. Mustafa Yıldız Halk Kütüphane’mizi açtık.  Yine çok önemsediğim Karaçomak Barajı yanında bir mesire alanımız vardı. Burası DSİ’ye aitti, DSİ’den kullanım hakkını aldık. Orada hem misafirhane hem de bisiklet yürüyüş yoluyla bir mesire alanı oluşturduk. Engelsiz Yaşam Merkezi çok önemli, bu anlamda engelli vatandaşların ailelerinden çok ciddi bir talep geldi. Engelli rakamımız da çok yüksek. Özellikle çocuklarını bırakıp hiçbir yere gidemiyor aileler, onlar için böyle bir alanın varlığı çok önemli. Bu anlamda kurumlarımızla da anlaşma yaparak hem eğitim öğretimde destek hem de ailelere nefes aldırmak için bunu da bitirdik, hizmete açacağız. Park bahçeler olarak çok ciddi çalışmalar yaptık. Türkiye’nin üçüncü büyük öğretmenler parkını yaptık, şehit öğretmenlerimizin ismini verdik. Temizlik ve sıfır atık anlamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeşil şehirler kapsamında Cumhurbaşkanlığımızdan bir ödül de aldık.  Hem ilaçlama hizmetlerinde süreklilik devam ediyor hem de sokak hayvanları için bölgedeki en büyük bakımevine sahibiz. Kastamonu bir kış memleketi, çok ciddi anlamda kış geçiriyoruz. Özellikle yaban hayvanlarının beslenmesi noktasında da onların beslenmesini sağlayacak dağa taşa yem bırakıyoruz. Sosyal marketimiz belediyemiz bünyesinde vardı, bu hizmet ağını daha da genişlettik. Yaklaşık 400 küsur aileye ücretsiz aylık iaşelerini karşılıyoruz. Ramazan’da aynı zamanda 200’ün üzerinde aileye sıcak yemek dağıtımı yapıyoruz. Yaşlı bakım hizmetlerimiz de devam ediyor. Mahalle kültürünün yaşanması, toplantıların yapılması, hanımların bir araya gelmesi anlamında mahalle evi projesini de Esentepe’de hayata geçirdik. İnşallah diğer mahallelerimizde de yapacağız. Yeni doğan bebeklerimize yeni doğan bebek seti veriyoruz. Hilal Masa’mızda da belediyemize gelen bütün şikayetleri hemen ilgili birimlere iletip çözüm noktasında hemen düğmeye basıyoruz. Göreve geldiğimizde halk otobüslerde kartlı sistem yoktu, onu kartlı sisteme geçirdik. Halk otobüsüyle ilgili bir düzenleme gelmesinin gündeme gelmesini istiyoruz. Genç nüfusun olduğu iller ile yaşlı nüfusun olduğu iller aynı değil. Kastamonu’da çok ciddi bir şekilde yaşlı nüfus var. Yaşlı nüfus ücretsiz bir şekilde otobüs hizmetinden yararlandığında halk otobüsü esnafının da bu işten çok ciddi sıkıntısı var. İllerin yaşlı nüfusuna göre gönderilen ödenekleri farklı olmalı. Özellikle pandemi zamanında bunun sıkıntısını çok yaşadık ” ifadelerini kullandı.

“AKILLI ŞEHİR KASTAMONU ANLAMINDA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Çalışmalar tamamlandıktan sonra Türkiye’nin en büyük millet bahçesinin Kastamonu’da olacağını ifade eden Galip Vidinlioğlu; “240 dönüm, tamamlanınca en büyük üçüncü millet bahçesi olacak. Çocuk bakımevi ve oyuncak kütüphanesi Türkiye’de başka yerde var mı bilmiyorum ama bu da bizim projemiz. Çocuklar birlikte oyun oynamayı ve paylaşmayı öğrenecek. Özellikle teknoloji bağımlılığı en büyük problemlerimizden bir tanesi. Bunun önüne de birlikte oyun oynamak ile geçersiniz, bununla ilgili de her şeyimiz hazır. KASMEK Eğitim Merkezi’miz ise hepsinden önemli diyebilirim. Ud, saz, robotik kodlama, bale, ahşap oymacılığı… Buradan 3 tane koro çıkardık. Sokak sağlamlaştırma çalışmalarına da devam ediyoruz. Konak restorasyonları için ahşap oymacı usta bulmak çok zor, bulduklarımızı belediyemiz bünyesinde işe başlattım. Bir taraftan usta yetiştiriyorlar, bir taraftan konakları kendimiz restore ediyoruz. Hem daha ucuza mal ediyoruz hem de sağlıklı şekilde konak restorasyonlarını yapıyoruz. Ahşap oymacılığı çok önemli ve ‘Ahşabın başkentiyiz’ diyoruz, bu konuda çalışmalarımız var. Bir de taş baskının kalıplarını 7 ülkeye ihraç ediyoruz. Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait bin 500 motifi buldum, onların tek tek örneklerini çıkardık, aynı zamanda KASMEK binasının altında bunların kalıplarını yapıyoruz. Özellikle kadınlarının istihdama kazandırılması yönünde 3 konağı hanımlara tahsis ettim. Yöresel ürünler, el işleri ürünleri yapanlar var. Bunları da ekonomiye kazandıralım diye kastamonudogal.com üzerinden satışını yapıyoruz. Şehrin belirli noktalarına gençlere hizmet etmek adına ücretsiz WİFİ desteği sağlıyoruz. Akıllı şehir Kastamonu anlamında da çalışmalarımız devam ediyor. Şeyhoğlu Konağı’nı da bu sene Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verdik, olgunlaşma enstitüsü olarak kullanılacak. Kültür sanat ve fuar etkinliklerine devam ediyoruz. Geçen yıl haziran ayında bizim 21-22 yıldır geleneğimiz olan Türk Dünyası Günleri’miz vardı. 27 ülkeden ve özerk bölgeden gelenler oldu. Bir nevi turan kurultay yaptık, çok da güzel oldu. Allah nasip ederse bunun da devam ettireceğiz. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet için çok önemli bir yere sahip olan bir şehirde Türk Dünyası’nın buluşması çok güzel bir şey” dedi.

“İÇME SUYUMUZ YETMİYOR DİYE İÇME SUYU PAKET ARITMA TESİSİ YAPTIK”

Şehrin her noktasında çalışma sürdürdüklerinin altını çizen Vidinlioğlu; “Yaptığımız sıcak asfalt şehir içinde 100 kilometre. Makine parkurumuzu da güçlendiriyoruz. Karaçomak Deresi ıslahında da 2 buçuk kilometresi kaldı, inşallah bu sene onu da tamamlayacağız. Tam otomasyonlu park bahçeler bileşkemizde otomatik sulama ve ilaçlama yapılıyor. Bunu yaparken yağmur hasadı da yapıyoruz. Bu çok önemli. Alt yapı ve mazgal çalışmalarımızda epey yol aldık. Belediyecilik hizmetlerinde en sıkıntılı kısım alt yapıdır. 50 bin nüfuslu alt yapı ile şu anda 130 bin nüfuslu alt yapımız aynı. Suyu az tazyikli verin, birkaç yerden patlak çıkıyor. Az verince de üst katlara su çıkmıyor. Dolayısıyla bu alt yapıyı peyderpey yenileme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geçen seneki o büyük sel afetinden sonra Kastamonu’yu da içine alan bir sel ile karşılaştık. Orada benim 40 kilometrelik isale hattım yerle bir oldu. Şehrin yarısına oradan su geliyordu. Onunla ilgili halen çalışmalarımız devam ediyor. Çok şükür şehri susuz bırakmadık. İçme suyumuz yetmiyor diye İçme Suyu Paket Arıtma Tesisi yaptık. Mezarlık hizmetlerinde de online geçiyoruz. Bütün fizibilite çalışmalarını da bitirdik, artık bununla ilgili de tuşa basıldığında her şey ortaya çıkacak. Kastamonu Belediye Kadın Hentbol Takımımız, Türkiye’yi şampiyonlar liginde 2 senedir temsil eden ilk ve tek takım. Yıllardır da Türkiye şampiyonuyuz. Kentsel dönüşüm çok önemli, Türkiye’nin yeni gündeminde ama biz bununla ilgili 4 yıl önce startı vermiştik. Acem Hanı Gastronomi Merkezi de tamamlanınca Türkiye’de ilk olacak” diye konuştu. 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum