Hayvancılıkta ‘şap’ paniği;

Hayvancılıkta ‘şap’ paniği

Ocak ayı sonundan bu yana Türkiye'nin farklı illerinde görülen SAT-2 tipi şap virüsü, Tarım ve Orman Bakanlığını alarma geçirdi. İthalat, ihracat ve kesim amaçlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri il dışı ve il içi de dahil olmak üzere yasaklandı....

Bakanlık talimatı doğrultusunda, şap hastalığı nedeniyle tüm Türkiye’de ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerinin izinleri kapatıldı.

Bakanlık tarafından yayınlanan mesajda, “Ülkemizde görülen şap hastalığının bu türünden dolayı hayvan pazarları kapanmıştır. İkinci bir emre kadar hayvanların satışı ve hareketi yasaktır. 5996 sayılı kanunun ilgili maddesine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46 bin 139 TL idari para cezası uygulanacaktır” açıklamasına yer verildi.

Çiftçilere gönderilen mesajlarda, “Tespit edilen virüs SAT-2 olup, aşı çalışmalarına özel sektör ve devlet eliyle başlanmış olup üretimi tamamlandığında sahaya verilecektir” denildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada; “Ülkemiz son günlerde şap hastalığı mihraklarında artış gözlemlenmektedir. Hastalık büyükbaş hayvanlarda oldukça ağır seyretmekte ve verim kayıplarına neden olmaktadır. Bu çerçevede; şap hastalığı mücadelesinde alınacak önlemler ile hastalığın ülkemizde yayılmasını engellemek ve yapılacak çalışmaları değerlendirmek üzere, Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi toplantısı yapılmıştır. Bu kapsamda; “2023 yılı ilkbahar şap aşılama kampanyasına devam edilmesi, il/ilçe müdürlüklerine gelen ihbarların zaman kaybetmeden değerlendirilmesi, ulaşım ve araç görevlendirme planının yapılması, ihbar yerine hızlı ulaşım için gerekli tedbirlerin alınması, alınan numunelerin hızlı bir şekilde Şap Enstitüsü Müdürlüğü’ne ivedilikle ulaştırılması. Gelen numune analizlerinin Şap Enstitüsü Müdürlüğü’nce ivedilikle yapılması, il-ilçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon kararı alınarak; kesim ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketlerinin (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince durdurulması ve konu ilgililere duyurulması. Trakya’nın aşılı arilik statüsünü korumak amacıyla 2020/06 nolu Genelge’de yer alan tedbirlerin hassasiyetle uygulanması, kesim ithalat ve ihracat amaçlı yapılacak sevklerden önce muayene ve dezenfeksiyon işlemlerinin titizlikle yapılması ve biyogüvenlik tedbirlerine azami özen gösterilmesi, ilgili birimlerde koordinasyon sağlanarak, yol kontrollerinde aksatılmadan devam edilmesi hususlarında belirtilen kararlar alınmıştır” denildi.

PEHLİVAN: “BÜTÜN KÖYLERDEKİ HAYVANLAR AŞILANANA KADAR KAPALI KALACAK”

Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Bayram Pehlivan ise ilimizde şu anda hastalık gözükmese de çevre illerde hastalık olduğu için tedbir amaçlı Türkiye genelinde hayvan pazarları kapatıldığını dile getirerek; “Türkiye’de bu hastalığa sebep olan 7 çeşit virüs var. Türkiye’de görülen 2-3 çeşidine yönelik aşılanma yapılmakta. Şu anki ise hiç görülmemiş bir çeşit olduğu için tüm Türkiye genelinde hayvan pazarları kapatıldı. Bununla ilgili İl Tarım Müdürlüğü’müz bütün köylerdeki hayvanları aşılayana kadar hayvan pazarları kapalı kalacak” dedi. 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum