"Kastamonu depreme hazır mı?";

"Kastamonu depreme hazır mı?"

CNG Habr ve Açıksöz TV ekibi sakağın nabzını tutmaya devam ediyor. Kahramanmaraş ilinde gerçekleşen ve 10 ili etkileyen depremler tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Uzmanlar, yaşanan bu gelişmeler üzerine 'Depreme hazırlıklı olmalıyız' çağrıları yapıyor. Peki, Kastamonu halkı depreme hazır mı? Deprem anında neler yapılması gerektiğini biliyor mu? Detaylar haberimizin devamında......



"DEPREM ÖN BİLGİLERİNE SAHİP OLMAMIZ LAZIM"

Sözlerine deprem dolayısıyla hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek başlayan  Satı Mehmet Kılıç isimli vatandaş; "Öncelikle herkese geçmiş olsun diyor vefat edenlere başsağlığı diliyorum. Şuanda ben depremi idrak eden biriyim ve bu konuda hazırlığımız bulunduğumuz bina içinde kendimizi koruyabilmektir. Örneğin kapı kirişleri, masa kenarı vb yerlere saklanmak gibi önlemler almaya çalışıyoruz. Deprem ön bilgilerine sahip olmamız lazım" dedi.

"DEPREM ÖLDÜRMEZ BİNA ÖLDÜRÜR"

Enkaz altında uzun süre yaşayan vatandaşların olduğunu belirten  Kadir Çelebi; "Deprem çantamızı hazırladık. Daha önce yaşadığımız depremde bunun hazırlığını yapmıştık. Deprem çantamızda, kuru gıda, su, fener gibi eşyalarımız yer alıyor. Biliyorsunuz ki enkaz altında uzun süre hayatta kalan insanlarda var. Demek ki tedbirler işe yarıyor. Biz öncelikle kendimizi değiştirmeliyiz. Bu binaların daha düzgün yapılması gerekiyor. Bilim adamlarının da söylediği gibi deprem öldürmez bina öldürür" ifadelerine yer verdi

"OTURDUĞUMUZ KONUTTA DAHİ DEPREM GÜVENLİĞİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUZ"

Depreme karşı hazırlıklı olmadığını vurgu yapan Cemal Kalaycı isimli bir diğer vatandaş ise; "Biz depreme hazırlıklı değiliz. Oturduğumuz konutta dahi deprem güvenliği olduğunu düşünmüyoruz. Kendimizde hazır değiliz. AFAD çalışmalarında yeteri kadar deneyimimiz ve bilgimiz yok halk olarak hazır değiliz. Deprem anında kısa bilgilerimiz var. Mesela yaşam üçgeni birçok insanın hayatını kurtarır. Yüksek katlı binalarımız var ve deprem anından bu binalardan kaçış zor" diye konuştu.

"DEPREM ANINDA İLK BAŞTA CENİN POZİSYONU MODUNA GEÇMEMİZ LAZIM"

Binaların yapımında raylı sistemlerin kullanılmasının şart koşulması gerektiğini düşünen Ekin Sever  ise; "Deprem çantamız var. İçine battaniye, yemek, ses çıkarabilecek aletler koyduk. Depreme karşı hazırlıklıyız. Deprem anında ilk başta cenin pozisyonu moduna geçmemiz lazım. Ardından acele etmeden sakin bir şekilde evden çıkılması lazım. Bina çökebilir buna karşılık bunların yapılması lazım. Raylı sistem yapılması şart. Bunan 10 yıl önce Japonya'da 9.2 büyüklüğünde deprem oldu ve Japonya'da hayatını kaybeden insan sayısı çok az. Fazla hasar almadan kurtuldular. Bizim deprem 7.6 olmasına rağmen bir sürü can kaybı meydana geldi. Çoğu kişi evini kaybetti" dedi. 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum