" Ay sonunda  inşaatlara başlayacağız";

" Ay sonunda inşaatlara başlayacağız"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'yi yasa boğan depremlerin ardından Cumhuriyet tarihinin en büyük afet dönüşüm projesini başlatacaklarını ifade etti. Kurum açıklamasında; "Ay sonuna kadar tüm illerimizde inşaat faaliyetlerini başlatacağız" dedi....


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep AFAD'da kurulu Deprem Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, biraz önce Kahramanmaraş'tan tüm Türkiye'yi mutlu eden bir haber aldıklarını, enkazdan bir kişinin canlı çıkarıldığını ve tedavi altına alındığını belirterek, arama kurtarma ekiplerinin aynı motivasyonla enkazlarda çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Kurum, şu an için Gaziantep'teki can kaybının 3 bin 729'a ulaştığını, arama kurtarma çalışmalarıyla enkazdan kurtarılan vatandaşların sayısının da 15 bin 10 olduğunu kaydetti.

 "ŞU AN 18 ENKAZIMIZDA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINI YÜRÜTÜYORUZ"

 AFAD'ın koordinasyonunda Gaziantep'te arama kurtarma ekipleri, güvenlik güçleri ve sivil toplum kuruluşlarının cansiperane çalışma yürüttüğünü anlatan Kurum, "Şu an 18 enkazımızda arama kurtarma çalışmalarını yürütüyoruz. 1306 enkazda arama kurtarma çalışmaları tamamlanmıştır. Enkazdan canlı çıkarılan bir kişinin arama kurtarma ekiplerinin motivasyonunu katbekat artırdığının altını çizen Kurum, "Az önce Kahramanmaraş'ta da 185'inci saatte 10 yaşındaki Ayça kızımızın canlı bir şekilde kurtarılışını izledik. Emin olun buradaki herkes, enkaz altındaki sanki kendi yakınıymış gibi mutlu olduk. İnşallah tüm enkazlarımızda da aynı motivasyonla çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

"CUMA GÜNÜNE KADAR İLİN TAMAMINA DOĞAL GAZ VERMEYİ PLANLIYORUZ"

İslahiye ve Nurdağı ilçe merkezlerinde konteyner kentler kurduklarını anlatan Kurum, "Konteyner kentlerde bugün sayımız 1626'ya ulaştı. Vatandaşlarımızdan talep alıyoruz; konteyner isteyene konteyner, istemiyorsa eğer kira yardımı alacaksa da kira yardımı yapmak suretiyle taleplerine göre de konteyner kentlerimizin kurulumuna devam ediyoruz. Merkezde ve ilçelerimizde 130 bin vatandaşımıza geçici barınma hizmeti veriyoruz. Büyükşehir, ilçe belediyelerimiz ve Kızılay'ımızla birlikte vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını giderme gayreti içerisindeyiz. Köylerimizde elektrik ve su hasarlarının büyük bir kısmını giderdik. 4 köyümüz kaldı. Onlara da yarın vereceğiz. İslahiye'de 68, Nurdağı'nda da şu an itibarıyla 35 köye elektriğimizi veriyoruz. Sularımızı merkezde vermeye başladığımızı ifade etmiştim. Dolayısıyla altyapıyla ilgili hasarların da büyük bir kısmını giderdik. Gaziantep genelinde doğal gaz vermeye başladık. Şu an itibarıyla yerelin yüzde 25'ine doğal gazımızı verdik. Önceliğimiz hastanelerimiz, vatandaşlarımızın sosyal ihtiyaçlarını giderecekleri alanlara veriyoruz. Camilerimiz, hastanelerimiz, okullarımız, kamu kurum binaları ve ardından da konutlara vermeye başladık. Şu an için Gaziantep'te 21 bin bağımsız bölüme doğal gaz verilmiştir. Cuma gününe kadar ilin tamamına doğal gaz vermeyi planlıyoruz" diye konuştu.

"HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YAPILACAK"

Kurum;"Depremden etkilenen 10 ildeki hasar tespit çalışmalarını 6 bin 500 personelle sürdürdüklerini ifade eden Kurum, "Şu ana kadar 10 ilde 307 bin 763 bina yani 1 milyon 586 bin 901 ev ve iş yerini inceledik. Bunlardan 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Bu da yaklaşık olarak 190 bin 172 konut ve iş yerine denk geliyor yani 190 bin konutumuz ve iş yerimiz yıkılmış, ağır hasar almış durumda. Orta hasarlı evlerle ilgili güçlendirme yapılmadan bu evlere girilemez. Ağır hasarlı binalarımız zaten yıkılacak. Vatandaşlarımıza, AFAD'ın koordinasyonu dışında evinden eşya almaması noktasında bu uyarılarımızı bir kez daha yapmak istiyoruz. AFAD koordinasyonunda Valiliğimiz tarafından tüm kente ilişkin taşıma firmalarıyla birlikte görüşmek suretiyle binalardan eşya alınıp alınamayacağına ilişkin bir bilgilendirme yapacağız ve bu bilgilendirme çerçevesinde eşya alımına müsaade edeceğiz. Taşınmak isteyen vatandaşımız olursa eğer iletişim noktalarımıza başvururlarsa binalarından eşya alınıp alınamayacağına ilişkin durumu da net bir şekilde bildirmiş oluruz. Artçı depremler hala devam ediyor. Bu yüzden vatandaşlarımızın, hasar tespiti belli olmadan kesinlikle binalarına girmemeleri gerekiyor. Gaziantep genelinde hasar tespitlerinin büyük bir kısmını 3 gün içerisinde, tüm Türkiye'deki hasar tespitlerini de inşallah bir hafta içerisinde bitirmeyi planlıyoruz."

"VATANDAŞLARIMIZA YENİ, SAĞLAM, GÜVENLİKLİ KONUTLARININ İNŞASINI YAPIP TESLİM EDECEĞİZ"

Bakan Kurum, 10 ilde afet konutlarının yapılacağı alanlara ilişkin sahadaki çalışmaların da devam ettiğine dikkati çekerek, "Gerek zemin etüdü yapılması gerek yeni yapılacak yerlerin tespitini, şehrin ihtiyaçlarını da gözeterek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eş zamanlı olarak inşallah ay sonuna kadar tüm illerimizde de inşaat faaliyetlerini başlatacağız ve söz verdiğimiz şekliyle vatandaşlarımıza Cumhuriyet tarihinin en büyük afet dönüşümü olan konut seferberliğini yapıp, daha önceki konutları yapıp nasıl verdiysek, afetlerde nasıl vatandaşımızın yanında olduysak aynı anlayışla bu çalışmaları yapacağız ve vatandaşlarımıza yeni, sağlam, güvenlikli konutlarının inşasını yapıp teslim edeceğiz. Bugün nasıl hüzünlerine ortak olduysak o gün de inşallah mutluluklarına hep birlikte şahit olacağız." ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum