
Kastamonu hangi yemekleri ile tanınır ? Kastamonu’nun meşhur yemekleri
Kastamonu’ya uğrarsanız mutlaka tatmanız gereken lezzetleri sizinle paylaşacağız Kastamonu’nun meşhur yemeklerinden sizlere bahsedeceğiz Karadeniz Bölgesi'nin Batısında yer alan Kastamonu ilimiz ülkemizin birçok tarihi ve organik zenginliği taşıyan yerlerden biridir. Yaz aylarında yeşilliğin doyumsuz keyfinı çıkarabileceğiniz, kışın ise ortamı sıcacık ısıtan soba eşliğinde keyifli anlar yaşayabileceğiniz Kastamonu yemekleriyle de dillere destan oluyor. Peki Kastamonu'da ne yenir? Kastamonu ilimizin neyi meşhurdur? Gelin beraber inceleyelim......
Evliyalar şehri olarak da bilinen Kastamonu Anadolu'daki en eski şehirlerden biridir, antik çağ ve Türk-İslâm dönemine ilişkin birçok tarihi eser vardır. Kastamonu Kalesi, Atabey Camii, Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi, Yanık Sultan Türbesi, Nasrullah Camii, saat kulesi ve buna benzer biroldukça zamanı yaratı mevcuttur.
Tarih süresince Hititler’den Osmanlı’ya kadar bir oldukça medeniyete ev sahipliği icra eden Kastamonu, bu medeniyetlerden kalan miraslar yardımıyla de zamanı önem taşıyan illerden biri olmuştur. İlçelerinde arkeolojik kalıntılar ve mimari yapılar, medeniyetlere ev sahipliği yapmasına birer işarettir. Türkiye turuna, Kastamonu ilini ekleyecekler için görkemli bir yazı hazırladık.
İstanbul'dan yalnızca 515 km olan Kastamonu'ya yolu düşenler enfes lezzetlerle de karşılaşacaktır. Gerek iklim gerek coğrafi özelliklerden dolayı Kastamonu mutfağı hem nebat aynı zamanda hayvancılık anlamında geniş bir yere haiz. Kastamonuya gittiğinizde Ecevit çorbası, banduma, ala pilavı, pastırmalı ekmek, etli ekmek, tirit, mancar, cıtık tatlısı ilk hazzına bakacağınız lezzetlerden olmalıdır.
Kastamonu sarımsağı tam da yerinde sizler için her mevsim
satılmaktadır. Peki Kastamonu mutfağında neler tadabilirsiniz?
İşte o yöresel yemeklerin isimleri:
Kuyu Kebabı
Banduma
Çekme Helva
Etli Etmek
Simit Tiridi
Patates Paçası
İnebolu Simidi
Ekşili Pilav
Tosya Pirinci
Taşköprü Sarımsağı
Pastırma
Üryani Eriği
Siyez Bulguru
Mıklama
Ala Pilav
Oğmaç Çorbası
Köle Hamuru
Cırık Tatlısı
Kaygana
Tarhanalı Çörek
BANDUMA
hamur işi ve etin bir araya gelmiş olduğu bir yiyecek daha… Karbonhidrat ve protein ağırlıklı bir yemek olan banduma; hindi eti, yufka ve cevizden yapılıyor. Hindi eti yerine tavuk eti de tercih edilebilir.
Hindi eti pişirildikten sonra etin suyu yufkanın hazırlanmasında kullanılıyor. Yufkanın üzerine hindi eti ve ceviz dökülüyor ve tadına doyulmaz bir lezzet ortaya çıkıyor.
ETLİ EKMEK
Her ne kadar “Etli Ekmek” denince aklımıza Konya gelse de, Kastamonu’nun etli ekmeği çok farklı. Önce Anadolu’da sıkça kullanılan sac, hamuru pişirmek için hazır hale getiriliyor.
Daha sonra hamur harcı pişiriliyor ve içine kıyma konulduktan sonra kapatılıyor. Tabii gözlemede olduğu benzer biçimde; etli ekmeğe de et yerine patates, mantar, peynir veya ıspanak ekleyebilirsiniz.
PATATES PAÇASI
Patates paçası, meşhur Taşköprü sarımsağının sahneye çıktığı bir lezzet. Patates haşlandıktan sonrasında ezilerek püre haline getiriliyor. Püre haline gelen patates daha sonra nişasta, yoğurt ve sarımsak ile karıştırılıyor ki lezzetinin sırrı burada yatıyor. Paça, ocakta ya da fırında yapılıyor. Hepimiz iki çeşidini de yemenizi tavsiye ediyoruz.
EKŞİLİ PİLAV
Et ve hamur harcı işinden birazcık uzaklaşıp, baklagillere ve sebzelere doğru yol alalım. İnce bulgur ve mercimek pişirilirken bir taraftan da soğan ile tereyağ hazırlanıyor. Son olarak, bulgur ve mercimeğin üzerine dökülüyor. Sabırsızlar için kötü bir haberimiz var; çünkü ekşili pilavın ocakta ağır ateşte pişirilmesi gerekiyor.
SİMİT TİRİDİ
Böreklik un ile hazırlanan hamur harcı, elma pekmezi ile kaynatılıp fırınlanıyor. En önemlisi; Kastamonu simidinin susamının olmaması.
Bu nedenle şehirde “kel simit” dendiğini de duyabilirsiniz. Bu bilgilendirmenin peşinden aslolan konumuz simit tiridine geri dönelim. Simit parçalanarak bir tabağa koyuluyor ve üzerine kaynatılmış kemik suyu ve sarımsaklı yoğurt dökülüyor. Son olarak kısık ateşte kavrulan kıyma ile tereyağı ekleniyor.
PÜRYAN KEBABI
yaklaşık 1,5 metre derinliğindeki özel kuyuların alt kısmında ateş yakılır. Yakılan ateş, kuyunun özelliği gereği dışarıya ısı vermez. Daha sonra kuzular pişirilmeye hazır hale getirilir ve közlenen ateşin üzerine sini konur.
Böylece etin yağları tepside biriktirilir. Bu işlemden sonrasında kuyunun kapağı kapatılır ama burada bilmemiz gereken bir teferruat var; kapak kapatıldıktan sonrasında çevresi çamurla kaplanıyor. Yaklaşık 2 saat sonrasında püryan kuyu kebabı yemeye hazır hale geliyor.
ÇEKME HELVA
Çekme helva, Kastamonu’nun en bilinen tatlılardan biri ve yapılışı çok zahmetli. Ortalama bir saatte hazırlanan helva, daha sonra mermer bir tezgahın üzerine alınıyor. Burada bir süre 4-6 fert tarafından çekilerek genişletiliyor. Ilık bir sıcaklığa kavuşunca üzerine baskı uygulanıyor ve bıçakla kesilip son halini alıyor.
İNEBOLU SİMİDİ
Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelen İnebolu simidini, tatmadan kentten ayrılmamanızı tavsiye ederiz. İlçeye ilişik taş fırınlarda her sabah çıkar çıkmaz tükenen bu simitlerin en önemli özelliği susamsız görüntüsü ve gevrekliği..
KASTAMONU PASTIRMASI
Pastırma, Kastamonu’nun yöresel lezzetlerinden biri haline gelmiş. Bir çok sulu yemeğe de eklenen bu lezzet, Kastamonu merkezde pek çok şarküteri dükkanı tarafından satılıyor.
KAŞIK HELVASI
Bildiğimiz un ve şeker ile meydana getirilen un helvasının içinde toz şeker yerine pudra şekeri bulunuyor. Bolca tere yağında kavrulan un ve şeker, kaşık ile şekillendirilerek servis ediliyor.
CIRIK TATLISI
Lokma tatlısı ile neredeyse eşdeğer lezzet ve görünümde olan cırık tatlısı, Kastamonu köylerinde düğünlerin ve bayramların vazgeçilmezi olarak gösteriliyor. Boza kıvamında yoğrulan hamur toplarının kızartıldıktan sonrasında şerbete atılmasıyla hazırlanan bu lezzet denemenizi tavsiye ettiğimiz tatlar içinde.
Bir gün uğrarsanız tatmanız gereken Kastamonu’nun yöresel lezzetlerini sizlere sunduk. Afiyet olsun
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.