"İğne oyası geçmişimizin sözsüz iletişimidir";

"İğne oyası geçmişimizin sözsüz iletişimidir"

Kastamonu'ya özgü olan iğne oyası gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut, iğne oyasının, hem geçmişteki yerini ve değerini hem de Kastamonu kültürünü gün yüzüne çıkardığını vurguladı. İğne oyasının etrafındaki figürlerin hepsinin birer farklı anlam içerdiğini aynı zamanda sözsüz iletişim yerine de geçtiğini söyleyen Durgut; "iğne oyası aslında sözsüz bir iletişim aracıdır. Her bir figürün anlamı garklı ve değerlidir" ifadelerine yer verdi....


DURGUT;"İĞNE OYASI KINA GECELERİNDE VE DÜĞÜNLERDE OLMAZSA OLMAZIYDI"

İğne oyası denildiğinde akla Kastamonu kültürü geldiğini söyleyen Kastamonu Sanat İşleyen Eller yöresel Lezzetler Kadın Kooperarif Başkanı Serpil Durgut; "Yedi yaşımdan beri iğne oyası ile ilgilenen bir ailenin içinde büyüdüm. Kültürümüze bu şekilde vakıf oldum. Bunu tanıtmayı ilerletmeyi, sandıklarımızda bulunan iğne oyası yazmaları, iğne oyasından yapılan bir çok örtüyü ya da el işini geri dönüşümüyle alakalı çalışmalar yapmaktayım. Bununla ilgili yüz yıllık bir yazmayı bir tablo haline getirdik. Anadolu kadını figürü verdik ve bu gerçekten çok tutuldu.Bu birçok kadınımıza örnek oldu.İğne oyası dendiğinde akla kültürümüz gelmektedir. Bizim kültürümüzde iğne oyası kız istemelerimizde, çeşitli günlerde, düğünlerde yapılan kına gecelerimizde birçok ilçelerimizde iğne oyası yazmanın en güzel yapılmışlıkları mutlaka düğünlerde kullanılır. Hanımlar oyaları kaşlarına gelecek şekilde o yazmaları örter takılarını takar ve  kına gecelerinde yerini alırlar. Bizler de bu eskilerden kalan yazmaları böyle geri dönüşüme uğratıyoruz" dedi.

DURGUT;"BÜTÜN EL SANATLARIMIZIN DİLİ OLDUĞU GİBİ İĞNE OYALARIMIZIN DA DİLİ VARDIR"

 Kastamonu'da bu kültür gerçekten çok fazla olduğunu dile getiren Durgut; "Taşköprü İlçesinde karanfil ve menekşe oyası vardır. Karanfil genellikle siyah yazmaya yapılır ve ipekten olması şarttır. Karanfil değerlisini anlamak için her gelinin çeyizinde kayınvalide tarafından mutlaka bulunmak zorundadır eğer kayınvalide karanfil oyasını koymadıysa gelinine değer vermiyor anlamına gelerek bir eleştiri alır. Anaerkil yaşamlarımız Kastamonu konaklarında çok fazla olduğu için o dönemlerde gelinler bebek beklediklerini söyleyemedikleri için ya papatya oyası ya da başlarını örterlermiş, yeni gelin ise onun bebek beklediği anlaşılır.Menekşe oyasında ise kız görmeye gidildiğinde görücü usulü olarak kızı beğeniyorlarsa o yazma kayınvalidenin çantasından çıkıp başına örtülür. Eğer kayınvalide tarafından beğenilmediyse sözsüz, kırıcı bir şekilde olmadan hareketlerle anlaşılarak bu işin olamayacağını belirtir. Bütün el sanatlarımızın dili olduğu gibi iğne oyalarımızın da dili vardır. Kastamonu'da bu kültür gerçekten çok fazla var. Biz bu kültürü araştırarak çıkardık. Kooperatifimizin ilk kurulduğu yıllarda Japonlarla iletişime geçerek bir mendilin kenarında 28 tane Kastamonu oyası bulunan mendili Japonya'ya Kastamonu kadınlarıyla birlikte yaparak gönderdik. Biz bunları yazmadan çıkartarak gelin çiçeği, tespihler, florlar, tablolar farklı konseptlerde ortaya çıkarıyoruz" diye konuştu. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum