Merdiven altındaki 'usta eller';

Merdiven altındaki 'usta eller'

Kastamonu'nun köklü esnaflarından dördüncü kuşak ayakkabıcı Niyazi Conkar, dedesinden kalan mesleği sürdürmeye devam ediyor. 5 yaşından beri babasının yanında işi öğrenen Conkar mesleği ömrü boyunca sürdüreceğini kaydederek; “ Tamiri en zor olan ayakkabıları yanıma yollayan çok ayakkabıcı oldu. Kimse benim yaptığım işi yapamaz ” dedi....

“BABAM AYAKKABI PROFESÖRÜYDÜ”

Yapılamayan, işlemi zor olan ayakkabıları yanına getirdiğini söyleyen Niyazi Conkar şunları kaydetti; “Dördüncü kuşak ayakkabıcıyım. Bizim bu ayakkabıcılık aileden geliyor. Babam ayakkabıcı profesörüydü. Bu meslek köklü bir yapıya sahip diyebilirim. Babamın İstanbul’da Gedik Paşa’da atölyesi vardı ve sonrasında Kastamonu’ya çalışmaya geldi.Bir daha da babam İstanbul’a dönmedi. Bazen sanatkarlar birbirleri arasında yarışırlardı. Yapılamayan, işlemi zor olanları babama gösterirlerdi. Babam mesleğinde uzman biriydi” dedi.

“BEN BURAYA İŞ YAPMAKTAN ÇOK DİNLENMEYE GELİYORUM”

Kastamonu ayakkabıcıları tamiri zor ayakkabıları bana  yönlendiriyor diyen Conkar sözlerine şöyle devam etti;  "Bizim aile 100 yıla yakındır bu işi yapıyorlardı. Ben ise şu an 60 senedir ayakkabıcıyım. 5 yaşımda beridir babamın yanında kıra döke  işi öğrenmeye başladım. Kastamonu’da 180 tane sektör var. Kastamonu’da hiçbir sanat alanı yok, baya fakirleşti. Ben bu dükkanda iş yapmıyorum. Buraya dinlenmeye geliyorum. Şimdiye kadar yaptığım bütün işin kaymağını yiyorum. Kastamonu ayakkabıcıları yapılamayan işi çok zor ayakkabıları bana göndertiyorlar ve müşterilere 'Merdiven altına git, o yapar' derler. Çünkü imalatçı kalmadı Kastamonu’da. Bundan 30 sene önce de işimiz yoğundu ama o zamanlar kaliteli ayakkabılar gelirdi. Şimdi ise yapılmayan ayakkabılar geliyor. Ben de sadece yapabileceğim ayakkabıları yapıyorum” diye konuştu.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum