"Eski benim için bir değerdir";

"Eski benim için bir değerdir"

Kastamonu Araç İlçesi’nde yaşayan Kastamonu Sanat İşleyen Eller Kadın Kooperatif Başkan Yardımcısı Mine Telli, ailesinden kalan ve yaklaşık 100 yılı aşkın geçmişi bulunan eşyaları geri dönüşümle yeniden canlandırıyor. Küçüklüğünden beri ailesinden kalan tüm eşyaları saklayarak günümüze taşıyan Telli bu işi hayatı devam ettiği müddetçe sürdüreceğini kaydetti. Telli konu hakkında yaptığı değerlendirmede; " Eski benim için bir değerdir. Eskiden sizlere kalan her şey yadigardır. Onların anısını bilmek ve canlı tutmak lazım" dedi....



TELLİ;ESKİYLE UĞRAŞMAK FAKİRLİK ANLAMINA GELMİYOR”

Eski eşyaları atmak yerine onların yaşatılması gerektiğini söyleyen Kastamonu Sanat Eller Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mine Telli; “Biz bunları neden yapıyoruz eskiyle uğraşmak fakirlik anlamına gelmiyor. Eski benim için bir değerdir. Eskiden sizlere kalan her şey yadigardır. Onların anısını bilmek ve canlı tutmak lazım. Birini hatırlamak için onların varlığını hissettirecek eşyasını kullanmaktır. Eğer hatırlamak istemiyorsanız, hayatınızdan çıkarmak istiyorsanız her şeyi sıfırlayabilirsiniz. Yaşadığımız her türlü şeyin üzerine biriktirdiğinizin anısı var ve bir yaşanmışlığı bir gerçekçiliği vardır. Birincisi bunun için gerekli. İkincisi ise insanlar tüketimi o kadar çok seviyor ki, yeni dediğiniz şey gereksinim mi yoksa sadece bir başkasının gözüne artı gözükmek için mi yapılıyor, bu sorulara iyi cevap vermek gerekiyor. Dünya artık bizim tüketimimize dayanacak kapasitede değil, dünyayı çok harcadık. Sizin bugün herhangi  bir ağaçtan isteyeceğiniz yeni bir koltuğunuz birkaç tane ağaca zarar vermeniz demektir. Nefes almak için o ağaç gerekli. O yüzden bu ayrışımları iyi yapmak gerekli. Elimizdeki her şeyin bir değeri olmalı ve geleceği taşıyabilmeliyiz. Yenilik elbette gereksinim duyarsa tüketime yönelmek  ve eksiği tamamlamak gerekebilir. Elinizdeki var olanı başkası için ya da görsellik için başkasına göstermek çok uygun olduğunu düşünmüyorum. Bunun için bizler her şeyi eski mi eskimiş , gereksinim gerçekten var mı yok mu sorularını cevapladıktan sonra yapmalıyız diye düşünüyorum” dedi.


“EŞYALARIN HER BİRİ BENİM İÇİN BİR ANI VE BİR YAŞANMIŞLIKTIR”

Geçmişten geleni koruyarak güncel olarak kullanılması sağlamasını vurgulayan Telli, sözlerine şöyle devam etti; “Evimiz 2019 yılında yapıldı. İçindeki kullandığımız tüm eşyalarımız eskidir. Gereksinim gördüğümüz her şeyin anılarını yaşatmak. Eşimiz, dostumuz ve akrabalarımızdan kalanlardır. Halamın, babaannemin, annemin,dayımın, kız kardeşim ve kızımın eşyaları var. Bunların her biri benim için bir anı bir yaşanmışlıktır. Geri dönüşü merakı, insanların dünyayı bütün gereksinimlerini yenilemek, arzularını olmaması gerektiğini, her şeyi yeniyle bütünlük sağlamaları değil, geçmişten geleni de koruyarak güncel olarak kullanılabilir olduğunu göstermektir” diye konuştu.




Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum