Anadolu kadınlarının 'zarif' emeği;

Anadolu kadınlarının 'zarif' emeği

Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi kadınları yaklaşık 100 yıllık sandıkta duran hazineleri gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. İnce işçilikle sandıkta 100 yıla aşkın duran, el işlemeli yazmaların çürümesini ve parçalanmasını engellemek amacıyla birer birer çerçeveletiliyor. Bu sayede 100 yıl öncesinin modası yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. El emeği göz nuru yazmaların kenarına çam dalı tekniği kullanılarak iğne oyası ile yapılan yazmalar, yeni formatıyla günümüze taşınıyor....

"TABLOLARIMIZIN İÇİNDE YÜZ YILA DAYANAN BİR ÖMÜR SÜRECİ VAR"

Tabloların içinde yüzyıllık bir ömür sürecin barındığını söyleyen Kastamonu Sanat İşleyen Eller Kooperatif Başkan Yardımcısı Mine Telli; “Birden çok eserimiz mevcut. Bu eserleri bir ömür boyu saklamayı çalışıyoruz. Tablomuzun içerisinde bulunan sandıklardan çıkmış yazmalarımızın, yüz yılla dayanan ömür süreci var. Yazmalarımızı, bir gelenek olarak gördüğümüz için günümüze uyarlayarak bir tablo haline getirdik. Tablo haline getirmemizin sebebi ise bu değerlerin sandıktan daha fazlasıyla yırtma ve çürüme olmamasıdır. Çünkü bu yazmalarımızın ucundaki oyalar ipek. Elde bükülerek yapılıyor ve hepsinin farklı bir değeri var. Bu yazmalarımızı, geçmişten günümüze ulaştırmak amacıyla bir kadın figürü haline getirip tablo halinde konağımızda sergilemekteyiz” dedi.

"DEĞERLER SANDIKTA KALMAMALI"

 Kadınların neredeyse hepsinin sandıklarında bunun gibi benzer değerler olduğunu vurgulayan Telli, sözlerine şöyle devam etti; “Değerler sadece sandıkta kalmamalı. Anlamları ne olduğu bilinmeli ve günümüzde bunlar diğer kuşaklara geçmelidir. Her yapılan işin geçmişte mutlaka bir anlam ifade ettiği, öncesinden sözle değil , sadece yapılan işlerin görselliği ile konuşulurmuş. O  yüzden bizim inandığımız,  geçmişten günümüze gelen her değerin bize bir ifade sunduğu. Bizler de bu ifadelerin ne olduğunu öğrenmek istediğimiz için ve öğrendikten sonra da günümüze aktarmak istediğimiz için böyle çalışmalara önem veririz” diye konuştu. 


    


Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum