Doğadan gelen şifa kaynağı: "Dağ Salebi";

Doğadan gelen şifa kaynağı: "Dağ Salebi"

Asırlardır gelensek yöntemlerle elde edilen ve lezzetiyle damakta unutulmaz tat bırakan Kastamonu’nun meşhur dağ salebi, soğuk algınlık başta olmak üzere birçok hastalıklara iyi gelmesi sebebiyle son günlerde yoğun talep görüyor....



Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar, bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücut ısını koruyan sıcak içeceklere daha fazla yönelmeye başlıyor. Kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan Kastamonu dağ salebi bu listenin başında geliyor. Kastamonu ilçelerinden özellikle Daday ve Taşköprü’nün yüksek kesimlerinden yetiştiriciliği yapılan en önemlisi orkide kökünden oluşan salebin, yumuşatıcı etkisi ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara iyi gelmesi sebebiyle son günlerde yoğun talep görüyor.

“SALGIN HASTALIKLARA EN İYİ GELEN SICAK İÇECECEK”


Aktarlarda en çok  yoğun ilgi gören dağ salebi salgın hastalığa iyi geldiğini söyleyen Erdem Karaduman; “Yaklaşık 18 yıldır aktarım, şifalı bitkiler satmaktayım. Malum kış geldi bununla beraber salgın hastalıklar da gün geçtikçe artıyor. Özellikle öksürük, ateş,  baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetleri onanlar direk aktarların yolunu tutuyor. En çok satış yaptığımız ürünler , Kastamonu’nun dağ salebi, ıhlamur, bitki çayları gibi ürünlerin satışları daha fazla ilgi görüyor. Dağ salebi Kastamonu yöresinde oldukça meşhur. Bir diğer yanı ise yüksek kesimlerde yetişmesi çok güzel ve lezzetli bir aroma katıyor” dedi.





“KIŞIN YEDİDEN YETMİŞE HERKESİN ÇOK RAHATLIKLA ALIP İÇEBİLECEĞİ BİR İÇECEKTİR”

Boğaz enfeksiyonlarına  iyi geldiğini söyleyen Karaduman sözlerine söyle devam etti ; "Salep tek başına içilmez bunun yapılışı genelde yarım litre süt yarım litre su ile yapılır. Hafif ısıtılır,ısıtılansüt ve su karışımına üç çay kaşığı ve isteğe bağlı şeker atılarak sürekli karıştırılır. Salep; öksürük, balgam sökücü ve bağışıklık sistemini güçlendirir, boğaz enfeksiyonlarınaçok iyi gelir. Kışın yediden yetmişe herkesin çok rahatlıkla alıp içebileceği bir içecektir."

SALEPLERİ GÜVENDİĞİNİZ YERDE ALMAKTA FAYDA VAR

Güvenilen yerde alınması gerektiğini belirten Karaduman; “Fiyatları biraz pahalıdır. Bir kilosu 3 bin TL’den başlıyor. 10 gramı 30 TL oluyor,  genelde 100ya da 50 gram alındığında yeterli olabiliyor. Son zamanlarda maalesef saf salebin içinepirinç unu ve normal un katarak satıyorlar. O yüzden salepleri güvendiğiniz yerde almakta fayda var” dedi.




Kaynak:

İlgili Konular :
,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum