" Ne mutlu Kastamonu kadınlarına ";

" Ne mutlu Kastamonu kadınlarına "

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), hizmet binasının açılışı adına Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni gerçekleştirdi. Programa Çağdaş Yaşamı Destekleme Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel de katılım sağladı. Tören sonrasında ÇYDD Kastamonu Şube Binasına geçildi. ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel ve ÖYDD Kastamonu Şube Başkanı Emin Arık tarafında kurdele kesilerek binanın açılışı yapıldı. ÇYDD Başkanı Yüksel, burada yaptığı konuşmasında Kurtuluş Savaşı'nda Kastamonu'nun çok önemli bir rolü olduğunu belirterek; " Ne mutlu Kastamonu kadınlarına. 10 Aralık 1919’un anısı hala taptaze, hala bizi duygulandırıyor. O kadınlar bugün bu salonda mücadeleye devam ediyor. Kadınların mücadelesini, kadın dostu erkeklerin mücadelesini kutluyorum. Onların sayesinde Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, laik Türkiye Cumhuriyeti’ni bizlere armağan edebildi. Bizde bu emaneti ÇYDD olarak, ADD olarak, 10 Aralık Kadın Platformu olarak, bütün yüreği Atatürk ile atan dernekler olarak yaşatmaya ant içtik, çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi....

ARIK; "YEDİ KİŞİLİK GEÇİCİ YÖNETİM KURULUNU OLUŞTURARAK BAŞVURUMUZU YAPTIK"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda açılış konuşmasını gerçekleştiren ÇYDD Şube Başkanı Emin Arık; “10 değişik ilde 46 yıl görev yaptım. Bu illerden Ankara ve İstanbul dışında hiçbirinde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) yoktu. Ancak Türkiye’de ses getirmekte ve Türkan Saylan her yerde idi. Nasıl oldu bilmiyorum yazmanımız Anıl Çokgürses, üyemiz Mirati Madak 2011 yılında ve sonrasında bir araya geldikçe sık sık bu derneği Kastamonu’da açabilir miyiz diye konuştuk. 2018 yılındaki girişimizden sonuç alamadık. 2019 yılı mart ayı başında elimden ameliyat oldum. İstanbul’da hastaneden taburcu olur olmaz elim dirseğime kadar alçıda genel merkezimize gittim. Genel Merkez Yönetim Kurulu o günkü Genel Başkanımız Prof. Dr. Aysel Çelikel başkanlığında toplantı halindeydi. Nasıl olduysa kendimi o toplantıda Aysel Çelikel Başkanımızın yanında buldum. Başkanımız tarafından deyim yerindeyse sorgulandım. Aramızda tanığımda var. Genel Başkanım anımsadınız sanırım. Öyle sanıyorum ki Kastamonu hakkında olumlu bir izlenim bıraktım. Ancak Aysel Çelikel Başkanımız Genel Merkez Kurulu öncesinde şube açmama kararları olduğunu ondan sonra değerlendirebileceklerini belirttiler. Bekledik 2019 yılı Ekim ayı sonlarında yeni Başkanımız Ayşe Yüksel şube açma iznimiz çıktığını gerekli işlemleri tamamlamamızı bildirdiler. Yedi kişilik geçici yönetim kurulunu oluşturarak başvurumuzu yaptık. Onay geldi, 2019 yılı bitmeden kuruluşumuz resmen gerçekleşti. 2020 Şubat ayı sonunda ilk genel kurulumuzu yaptık. 14 Mart 2020’de genel başkanımızın katılımıyla yıkılan eski belediye binasındaki yerimizde açılışımızı yapmayı planladık, davetiyelerimizi bastırdık. Ama ne yazık ki 11 Mart günü Covit-19 nedeniyle ilk can kaybı yaşandı. Günlük hayatımız zorunlu olarak kısıtlandı, sokağa çıkma yasakları da başlayınca planlarımızı ertelemek zorunda kaldık. İki yıla yakın bir süre pek bir etkinliğimiz olamadı” ifadelerini kullandı.

“ÜYE SAYIMIZI 120’YE ULAŞTI”

Emin Arık son olarak; “2022 Şubat ayında 2’nci Olağan Genel Kurulumuzu yaptık, üye sayımızı 120’ye ulaştı. ÇYDD gerçekten büyük bir aile, nerede bir sorun var ele almakta, işte Amasra maden kazası, işte Bozkurt ve civar illerimizdeki sel baskınları. Bir haftadır da açılışımız nedeniyle bütün şubelerden kutlama mesajları ve bütün üyelerimize selamlar, öğrencilerimize başarı dileklerinin henüz sonu gelmedi. Bu arada üyelerimiz ve öğrencilerimizle birlikte çeşitli sosyal, kültürel, sportif vb. etkinlikler yapmaya çalışıyoruz, üyelerimizden destek, öğrencilerimizden daha yoğun katılım bekliyoruz. Onlar için çabalarımız, ancak yerimiz merkezde, öğrencilerimizin yurtları Kuzeykent mahallemizde, halk otobüsünü kullanmak zorundalar. O da ayrı bir harcama olduğundan ilerde Kuzeykent mahallemizde bir etkinlik merkezi oluşturabilirsek çalışmalarımıza ivme kazandırmış olacağız. Bu arada bize şu anda kullandığımız yerimizi sağlayan Ferhan Çelen hanımefendiye, önceki kurucu yöneticilerimiz ve üyelerimiz başta olmak üzere hepinize teşekkür ediyorum.  Sayın Genel Başkanım, Kastamonu bir günde gelip dönülecek bir il değil. Tarih, doğa, güzel insanlar, sevgi ve saygı hepsi burada var. Bunu saymıyoruz, yine ve her zaman bekliyoruz” dedi.

YÜKSEL; "KASTAMONU KADINLARININ ROLÜ NEDENİYLE KASTAMONU ÇOK ÖNEMLİ"

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Kastamonu’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Kurtuluş Savaşı’nda Kastamonu’nun, İstiklal Yolu’nun, Kastamonu kadınlarının rolü nedeniyle Kastamonu çok önemli. Ne mutlu Kastamonu kadınlara. 10 Aralık 1919’un anısı hala taptaze, hala bizi duygulandırıyor. Kadınlar o dönemde çok cesur, akıllı, yürekli idiler. Kağnısıyla mermisiyle silah taşıyan kadınlarımız, padişaha, İngiltere’ye, Fransa, ABD’deki krallara, eşlerine başkaldıran, meydan okuyan kadınlar vardı. O kadınlar bugün bu salonda mücadeleye devam ediyor. Kadınların mücadelesini, kadın dostu erkeklerin mücadelesini kutluyorum. Onların sayesinde Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk laik Türkiye Cumhuriyeti’ni bizlere armağan edebildi. Bizde bu emaneti ÇYDD olarak, ADD olarak, 10 Aralık Kadın Platformu olarak, bütün yüreği Atatürk ile atan dernekler olarak yaşatmaya ant içtik, çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

"HUKUK ÜLKESİYSEK, HUKUK YARGILAMALI DEMELİYİZ"

Ayşe Yüksel, ÇYDD’nin tarihçesine değinerek; “ÇYDD 1989 yılında Türkan Saylan tarafından ve 16 aydın insanla Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği Atatürk Cumhuriyeti’ni yaşatmak, çağdaş eğitim yoluyla, çağdaş ülke seviyesine ulaşmak için kuruldu. 33 yaşındayız. O yılları hatırladığımız zaman Ata’mızın bize emanet ettiği laik Türkiye Cumhuriyeti tehdit altındaydı. İşte bu aydın insanlar ülkemiz için gönüllü çalışmaya gönül verdiler ve yola çıktılar. Bizde onlardan öğrendiklerimizle yola devam ediyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında özellikle okumak isteyen ama ekonomik koşulları el vermeyen kız çocuklarına bugüne kadar eğitim bursu verildi ve verilmeye devam ediyor. 1997 yılında Siirt’te sadece 17 öğrenciye verilen bursla başlayan projelerimiz, bugün ‘Anadolu’da bir kızım var, öğretmen olacak’ ismiyle devam ediyor. Geçtiğimiz haziran 103 bin kız öğrenciye burs verebildik. Hedefimiz okul dışında kalan bütün kız çocuklarımıza eğitim bursu verebilmek. Geçtiğimiz aylarda Milli Eğitim Bakanlığı bir rapor yayımladı. Bu raporda örgün eğitime devam edemeyen 866 bin kız çocuğunun okul dışı kaldığını ilan ettik. Bunu duyduktan sonra biz nasıl rahat olalım? Bu bize daha çok çalışmamız gerektiğini gösterdi. Ata’mızın bize emaneti olan bu ülkede özellikle çağdaş eğitimin yerine her geçen gün daha çok tarikatların, cemaatlerin yer aldığı bir eğitim sistemine dönüştüğü bugünlerde daha çok çalışmalıyız. 866 bin kız çocuğu neden okulda değil? Böyle bir şeyi duymak bile insanı kahrediyor. Neden biz kadınlar buna engel olamadık? 6 yaşında bir kız çocuğu, 29 yaşındaki bir erkeğe eş olarak veriliyor. Bunu söylerken de kahroluyorum. Bu nasıl bir zihniyet? İnsan olan bunu yapabilir mi? Bu gerçekten artık kabul edilebilir bir şey değil? Yetkililere, yöneticilere bunu sormalıyız. Hukuk ülkesiysek, hukuk yargılamalı demeliyiz” şeklinde konuştu.

25 bin öğrenciye burs verdiklerini hatırlatan Ayşe Yüksel, diğer çalışmalardan da bahsetti. 




Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum