Programa Orman Bölge Müdür Yardımcısı İsmail Çetin, İl Müdür Yardımsısı Özcan Gazioğlu, Kastamonu Fidanlık İşletme Müdürü Levent Teroğlu, KTV Şube Müdür Vekili Uğur Ertop, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdür Vekili Çiğdem Tuncay, Daday İşletme Müdürü Ayhan Kılıç, Daday Fidanlık Şefi Gülcihan Esra Kayacık, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Kocaoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Doğan Yıldız, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Metehan Babaş, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şeref Beşir, İl Müdürlüğü teknik personelinden Ziraat Mühendisi Ömür Onur ile Harun Demirci ve Sosyolog Aysu Köserecep ile kursiyerler katılım sağladı.
“KADIN ÇİFTÇİLERİMİZİN
DEĞERİNİ BİLİYORUZ”
Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Dünya Kadın Çiftçiler Günü hakkında bilgilendirmelerde bulunarak şu ifadelere yer verildi; “Gerek dünyada gerekse Türkiye'de tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında, önemli rolü kırsal alanda yaşayan kadınlar üstlenmektedir. Kadınların tarımsal üretimde; kaynakların sürdürülebilir kullanımında, gıda üretiminde ve güvenliğinde sahip oldukları önemli konumdan hareketle, Uluslararası Tarım Üreticileri Derneği 15 Ekim'i Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak ilan etmiştir. Dünya Çiftçi Kadınlar Günü 1997 yılından beri ülkemizde de kutlanmaktadır. Biz İl Müdürlüğümüz olarak kadın çiftçilerimizin değerini biliyor yapmış olduğumuz etkinliklerde onlara kendi değerlerini hatırlatmaya çalışıyoruz.”
Bu kapsamda kurs sürecinde kadın çiftçilere Ziraat Mühendisi Ömür Onur ile Sosyolog Aysu Köserecep; “Kadının toplumsal hayattaki rolleri, toplumsal cinsiyet, toplumsallaşma süreci, aile içi iletişim, kadına yönelik şiddetle mücadele, kırsal alanda kadının yeri ve önemi ile kadın girişimciliği” konularında da bilgilendirmelerde bulundu. Toplantıda Kastamonu Orman Bölge Müdür Yardımcısı İsmail Çetin, günün anlam ve önemine dair konuşma gerçekleştirdi ve kadın çiftçilerin 15 Ekim Çiftçi Kadınlar Gününü kutladı.
“BİTKİ TÜRLERİNİN
TARIMINA GEÇİLMESİ BİR ZORUNLULUK HALİNE GELDİ”
İl Müdürlüğü’nden kurs hakkında da bilgilendirmelerde
bulunularak; “Son yıllarda birçok alanda doğal ürünlere olan talebin artması;
yenilenebilir endüstriyel ürün kaynaklarının yanı sıra bitki bio- çeşitliliğini
koruma ihtiyacının doğmasına neden olmuştur. Bu nedenle, doğadan aşırı miktarda
toplanan ve geniş ihracat ürünü bitki türlerinin tarımına geçilmesi bir
zorunluluk haline gelmiştir. Açılan bu kurslarla doğadan toplama yerine
kültürel üretime geçilmesinin teşvik edilmesi ve sürdürülebilir tarımın
yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır” denildi.
Kursa katılan 20 kişiye Halk Eğitim Merkezi onaylı sertifikaları ve
hediyelerinin dağıtımın ardından program son buldu. İl Müdürlüğü’nden yapılan
açıklamada da; “İl Müdürlüğümüz olarak
bir kez daha üreten ve kırsal alanda çok önemli bir yere sahip olan kadın
çiftçilerimizin kıymetini biliyor ve onların "15 Ekim Dünya Çiftçi
Kadınlar Günü"nü kutluyoruz” ifadelerine yer verildi.