İklim değişikliği sorunu panelde masaya yatırıldı

Kastamonu Dernekler Platformu tarafından Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Kuzeykent Kampüsü Merkez Kütüphanesi Cemil Meriç Salonu’nda “İklim Değişikliği, Çevre ve Ekoloji” konulu panel düzenlendi.


Panelde Kastamonu Dernekler Platformu Genel Sekreteri Remzi Şen, KÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve Vali Avni Çakır birer konuşma yaptı. Panelin moderatörlüğünü İçişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Devlet Eski Bakanı Murat Başesgioğlu yaparken, konuşmacı olarak Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Bilgi Üniversitesi Çevre Enerji ve Sürdürebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Cerit Mazlum ve Greenpeace Türkiye Genel Direktörü Ersin Tek yer aldı.

Kastamonu Dernekler Platformu Genel Sekreteri Remzi Şen yaptığı açılış konuşmasında, “İki yıldan beri Kastamonu’muzda çok ciddi doğa felaketleri yaşanıyor, bu konuya dikkat çekmek adına küresel iklim değişikliği, çevre ve ekoloji konularında Platformumuz adına bir panel yapmaya karar verdik. Panelimize katılanlara, emeği ve katkısı geçenlere platformumuz adına teşekkür ediyorum” dedi.

KÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ise iklim değişikliği konusunun etkilerinden bahsederek, “Hem toplumsal farkındalığı artırmak hem de yapılabilecekler konusunda yerel ve ülke bazında politikalar belirleyebilmek adına bu tür toplantıların ne kadar hayati bir ehemmiyet arz ettiğini biliyoruz. İklim değişikliği, hayatımızda etkilerini sürekli hissettiğimiz bir mevzu. Bölge olarak da bunun sonuçlarını geçtiğimiz iki yılda bütün şiddetiyle yaşamış olduk. Bu çerçevede üniversitemiz, sahip olduğu akademik birikim ve bu tür konulara olan özel ilgisiyle farkındalığın merkezi olmayı arzu etmektedir. Bu toplantı her birimiz için beklediğimiz düzeyde bir farkındalık yaratmak adına önemli bir fırsat olacaktır. Kastamonu Dernekler Platformu’nu üniversitemiz ev sahipliğinde böylesine önemli bir konuda düzenlediği panel için tebrik ediyorum" dedi.

Vali Avni Çakır da, ilimizin iklim değişikliği konusuna elverişli olduğunu ifade ederek; “Üzerimizdeki emanet, doğal dengenin mirası olan yeşil örtünün yarınlara, kuşaklarımıza aktarılmasını önemli bir görev olarak görüyorum. Bu yüzden dünya çapında bir dengeye de sahip çıkmak, ona da saygı duymak gerekiyor. İnşallah bu anlamda bu panel, başlamayı düşündüğümüz ancak başlayamadığımız birçok etkinliği gerçekleştirmemize vesile olur” diye konuştu. Panel, konuşmacıların sunum ve açıklamaları ile devam etti.