712 yıllık ahilik geleneği

Son yıllarda unutulmaya yüz tutsa da, asırlar öncesinden başlayan köklü bir ahilik geleneğine sahip olan Kastamonu’da esnaflar, son dönemde ahi kültürüne yeniden yaşatmaya başladı. 7 asırlık gelenek kapsamında her Cuma günü selâ sonrası çarşıda dua eden esnaflar, Kastamonu’da 712 yıl önceki geleneği sürdürüyor.

712 yıl önce Ahi Evran tarafından başlatılan esnafların çarşı ortasına çıkarak toplu dua etmeleri ve bunun yanı sıra ikram verilmesi geleneği, Kastamonu’da yeniden yaşatılmaya başlandı. Bu gelenek kapsamında İplikçiler Çarşısı esnafı, her Cuma namazı öncesi sela verildikten sonra, çarşı meydanında toplanarak, cami imamının ayet okuması ve dua etmesi ile beraberinde her hafta bir esnafın simit dağıtmasıyla bu geleneği 4 aydır sürdürüyorlar.

 

Yapılan bu etkinliğe bu hafta Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı olması sebebiyle Kastamonu İl Müftüsü Mustafa Bilgiç katılım sağladı. Bilgiç aynı zamanda duayı da kendisi gerçekleştirdi. Aynı zamanda geleneksel olarak her hafta dua esnasında simit dağıtılırken bu haftaya özel olarak hayırsever bir kişi tarafından etli pilav ve ayran esnafa ile vatandaşa dağıtıldı.

 

 

TİNGİROĞLU: “GELENEĞİ SÜRDÜRMEK İSTİYORUZ”

Geleneğin yeniden başlatılması ve devam ettirilmesi fikrini ortaya atarak öncülük eden çarşı esnaflarından, aynı zamanda Kastamonu Belediye Meclis Üyesi Mehmet Tingiroğlu, konuyla ilgili olarak; “Ahilik geleneği, bundan 712 yıl öncesinde, Ahi Evran tarafından esnaflar olarak başlatılmıştır. Daha önce başlatılırken Cuma günleri, sabah namazından sonra esnaflar dua eder, ondan sonra dükkanlarında işe başlarlarmış. Günümüzde pastane, lokanta, kahvehane haricindeki esnaf arkadaşlarımız saat 8 buçuk 9 civarında işyerlerini açıyor. Bununla alakalı olarak da tabi sabah namazından çıktıktan sonra belli bir birlikteliği sağlayamadığımız için, selâdan sonra, Cuma namazının kılınacağı o vakit aralığındaki kıymetli zaman dilimi içerisinde, duaların geri çevrilmediği bir zamanda yapmayı daha uygun gördük. Biz 4 ay öncesinde başladık bunu yapmaya, 4 aydan bu tarafa devam ettiriyoruz. Genel anlamda Ovalı Pazarı, İplikçiler Çarşısı ve Pirinç Pazarı Sokak olmak üzere 3 çarşı olarak katılım sağlanıyor. Hocamız gelip dua ediyor, aynı zamanda gelen misafirlerimize ve esnaflarımıza dua yapılırken simit dağıtıyoruz. Cuma namazı hazırlığı yapılıp herkes işine devam ediyor. Geleneği sürdürmek istiyoruz. Diğer çarşılardan da katılım sağlayanlar var. Ayrıca daha güzel tarafı, yoldan geçmekte olan hanımefendiler ve beyefendilerin durup bizimle beraber dua etmeleri ayrı bir güzellik katmış oluyor. Dağıtılan simidin maliyeti konusunu 4 esnaf arkadaşıma açmıştım, biz bunu kendi aramızda dönüşümlü olarak yapmayı planlamıştık, ama daha sonrasında katılımlar arttıkça arkadaşlar ‘bizi de sıraya alın’ talebinde bulundu ve şu anda 33 esnaf arkadaşımız sıraya yazılmıştır. Her Cuma bir arkadaşımız simit masrafını sponsor olarak karşılıyor. Bizler reklam için değil diğer esnaf çarşılarına ve vatandaşlara örnek olmak istediklerini dile getirdi.  ” ifadelerini kullandı.

EROĞLU: “BİZDEN SONRAKİLER DE ÖRNEK ALIP DEVAM EDERLER UMARIM”

Çarşı esnaflarından Enver Eroğlu ise, kadim geleneğin tekrar yaşatılmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek; “Çarşı içinde sıcak bir kaynaşma oluyor, güzel oluyor. Genç esnaflar için de güzel bir örnek. Biz nasıl beğenip uygulamaya çalışıyorsak bizden sonrakiler de örnek alıp devam ederler umarım. Biz de bizden sonraki nesillere bunu aktarırız” dedi.