Kastamonu Ticaret İl Müdürlüğü ile Kastamonu Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği işbirliğinde Kastamonu Belediyesi’nin de destekleriyle Nasrullah Meydanı’nda tören düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, mehteran ekibinin çaldığı marşlarla devam etti.
VİDİNLİOĞLU; “BİZ KOMŞUSU AÇKEN TOK YATANLARDAN OLMADIK”
Programda konuşan Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, Ahilik Haftası’nı kutlayarak sözlerini şöyle sürdürdü; “2 yıldır kutlayamadığımız Ahilik Haftamızın bu sene pandeminin de bitmesiyle artık kutlandığı bir döneme geldik. Tabi bu iki yıllık dönemde tam da esnafımızın en zor süreçlerden geçtiği bir dönemi birlikte atlattık. Ama Allah’tan ki biz komşusu açken tok yatanlardan olmadık. Her daim hem komşuluk ilişkilerimizde hem beşeri ilişkilerimizde Allah’a şükürler olsun ki o dayanışma hep var oldu var olacak. Onun için de bu süreci belki de dünyada en az hasarla atlatan ülkelerden bir tanesi olduk. Hem sağlık anlamında, hem ekonomik anlamda bu böyle oldu. Tabi bu binlerce yıllık geleneğe sahip bir millet olmanın da kendi iç dinamiklerini oluşturması açısından ne kadar kayda değer olduğunu gördük. Ahilik Teşkilatı bir iç disiplindir esnaf için. Kastamonu’dabu anlamda restorasyonunu beraber yaptığımız Ahi Şorba Türbesi’nin de açılışını da birlikte yaptık. Bu bölgenin de merkezi Kastamonu’ydu. Hem o kültürle birlikte esnaf dayanışmasının hem de esnafın denetlenmesinin ne kadar üst seviyede olduğunu ecdaddan bugüne kadar görmüş olduk. Allah’a şükürler olsun dönüp baktığımızda Kastamonu o anlamda hem maneviyatı yüksek bir il olması hem de vatan millet duygusunun çok güçlü bir il olması sebebiyle, esnafının da hiç hileye hurdaya tevessül etmediği bir yerlerin başında gelen illerin biri olduğunu bu dönemde hep birlikte gördük. İnşallah bu geleneği, bu şekilde devam ettiririz. Birliğimiz beraberliğimiz daim olsun. Hem Valiliğimiz, hem siyasi partilerimiz hem biz belediye olarak, hem de ticaret odamızın bu dönemde ne kadar çok esnafımızla yan yana birlikte omuz omuza yürüdüğüne şahit olduk. Cenab-ı Allah birliğimiz beraberliğimizi daim etsin. Ecdadımızın yolundan yürüyenlerden, ekmeğine aşına işine hile hurda katmayanlardan eylesin. Sırat-ı Müstakim üzerine olanlardan eylesin. Allah esnafımızın yar ve yardımcısı olsun, helal kazançlar nasip eylesin” dedi.
ÇELİK; “HER ŞEY MİLLETİMİZİN REFAHI İÇİN MUTLULUĞU İÇİN”
AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik de; “Ahilik teşkilatı, Selçukludan Osmanlıdan bugünlere taşınmış, bugünkü esnaf odalarımızın tarihimizdeki karşılığıdr. İzim köklü medeniyetimizin en asli unsurlarından bir taneisdir. Ahilik teşkilatı, esnaflarımızın kendi aralarındaki dayanışmasını tesis eden bir disiplindir aslında. Bir anlamda da güzel insan yetiştirmenin, esnaflığın çok daha ilkeli bir şekilde yapılabilmesi adına oluşturulmuş sosyoekonomik bir teşkilattır. Bu manada bizim tarihimiz çok zengindir bunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Son dönemde son 2-3 yıldır dünyanın içinden geçtiği zorlu süreçler var. Pandemiyle başlayıp savaşla farklı bir hüviyete bürünen daha ağır koşullara neden olan bu süreç de dünyanın büyük ekonomileri, en ağır şekilde yaşıyorlar. Bunun da ülkemize yansımaları oldu. Bu yansımaları, ülkemizin tüm kesimlerinde olduğu gibi esnaflarımızın da en az şekilde etkilenmelerini sağlamak adına Cumhurbaşkanımız hükümetimiz bugüne kadar gereken önlemleri aldı. Süreç içerisinde inşallah almaya da devam edecek. Son birkaç aydır alınan önlemlerle birlikte ekonomik dengenin sağlanmaya başladığını önümüzdeki aylardan itibaren daha da hissedilmeye başlayacağını söyleyebilirim. İnşallah her şey milletimizin refahı için mutluluğu için. Esnafımız da bu süreçlerden çokça etkilenmiştir. Onlar adına da gereken adımları, Cumhurbaşkanımız hükümetimiz attılar. İnşallah her zaman olduğu gibi bundan sonra da esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Ahilik Haftamızın hayırlara vesile olmasını ve tüm esnfımız için bereketli olmasını diliyorum” dedi.
ÇAKIR;"ANADOLU’DAN TÜM DÜNYAYA ÖRNEK BİR SOSYAL REFAH VE KALİTE YÖNETİM MODELİDİR"
Kastamonu Valisi Avni Çakır ise ;" Kıymetli hazirun, bilindiği Anadolu toprakları Türk-İslam kültür ve medeniyetine has pek çok kültür ve medeniyet kurumu inşaa etmiştir. Bu kurumların aslı gayesi insan ve toplumun korunması ve her daim yüceltilmesi olmuştur. Her bir bireyin refah ve güvenini teminini esas alan, insanı yaşat ki devlet yaşayın ilkesini şiar edinen, birlikte, kardeşçe, hakça yaşamayı, alın teriyle kazanmayı ve adil bölüşmeyi düstur edinen medeniyetimizin en önemli kurumlarından birisi de şüphesiz ki ahilik kültürüdür. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Ahilik, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin esas olduğu Anadolu’dan tüm dünyaya örnek bir sosyal refah ve kalite yönetim modelidir. Ahilik sisteminin merkezinde insan vardır. Ahilik sistemi; bireylerin gelişimi, eğitimi, meslek edinmesi, güzel ahlakla donanması esasına dayalıdır.800 yıldan fazladır bu topraklarda, toplumsal sorumluluk, hizmette mükemmellik, dürüstlük ve doğruluk, ortak yaşama ve birlikte kazanmayı düstur edinen esnaf ve sanatkarlarımız sayesinde, devlet-millet bütünleşmesi sağlanmış, milli bağlarımız kadim Anadolu’nun her bir köşesinde perçinlenmiş, ahilik güven ve huzurun tesisine aracılık etmiştir. Ahiler, Anadolu’da birliğin, beraberliğin, kardeşliğin mayasını oluşturmuştur. Ahilik sistemi, İnsani ötekileştirmeden bir dayanışma ve kardeşlik modeli ortaya koymuştur" şeklinde konuştu.
"GÜÇLÜ BİR AHİ
ÖRGÜTÜNÜN VARLIĞI OLMUŞTUR"
Ahilik bağrından pek çok üstün değer çıkartan Kastamonu’da da medeniyetin kadimleşmesinde önemli rol oynamıştır. Vurgusunu yapan çakır; "Kastamonu, Ahilerin güçlü varlık gösterdiği bir müstesna şehir olmuştur. Tarihte, 40’dan fazla meslek erbabının faaliyet gösterdiği bu şehir, zengin kentsel altyapıya sahip, toplumsal refahın yüksek olduğu, Beylikler devrinde ve Osmanlı imparatorluğu devrinde en ucuz ve bol üretim yapan Anadolu kentleri arasına adını yazdırmıştır. Bununda nedenlerinden birisi güçlü bir Ahi örgütünün varlığı olmuştur. Ahilik düsturunun, felsefesinin ve ilkelerinin günümüz dünyasında üretimde ve hizmet sunumunda devam etmesi çok önemlidir. Sadece ekonominin değil toplumsal hayatın her alanında bu ilkeleri rehber edinmemiz toplumsal dayanışma ve birliğimize inanıyorum ki güç katacaktır. Bu duygularla sözlerime son verirken İlimizin ve ülkemizin ekonomisine katkıda bulunan, üreten, istihdam yaratan, değer katan, geleneklerimizi ve sanatımızı yaşatan, emek ve alın terini, vatansever duygularla birleştiren esnaf ve meslek kuruluşlarımızın “Ahilik Haftası”nı yürekten kutluyorum. Bu vesileyle tüm esnaf ve meslek kuruluşlarımıza hayırlı ve bol kazançlı günler diliyorum" dedi.
Konuşmaların ardından halkoyunları gösterisi ve ahilik kültürü içerikli tiyatral sunum vatandaşlardan büyük beğeni topladı. Çırak, kalfa ve ustalık belgesi almaya hak kazananlara belgeleri verildi, daha sonra da esnaflıkta 50. yılını dolduran esnaflara da plaketleri takdim edildi. Sepetçioğlu Halk Oyunundan sonra peştamal kuşatma gösterisiyle birlikte devam eden tören, vatandaşlara ve esnaflara ahilik pilavı ikram edilmesiyel sona erdi.