“Bu etkinlikler, yarınlara emanetimiz”

Atatürk’ün Kastamonu’ya Gelişleri Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nın 97’nci yıldönümü ve 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında Arkeoloji Müzesi bahçesinde tören düzenlendi.Vali Avni Çakır burada yaptığı konuşmasında; “Bu tür etkinlikler bizleri diri tutan ve yarınlara bizlerin üzerinde güçlü bir emanet olan etkinlikler. O yüzden bunlara güçlü bir şekilde sahip çıkmamız ve yarınlarımıza da güçlü bir şekilde ulaştırmamız lazım” ifadelerine yer verdi.

Törene Vali Avni Çakır, AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü, Metin Çelik, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, MHP İl Başkanı Emin Çınar, CHP Merkez İlçe Başkanı İlke Karabacak, kurum amirleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

VİDİNLİOĞLU; “DEVLETE ‘BABA’ DEMİŞİZ, VATANA DA ‘ANA’ DEMİŞİZ”


30 Ağustos’u kutlayarak sözlerine başlayan Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu; “30 Ağustos’u her zamanki gibi coşkuyla kutlamaya devam ediyoruz. Aynı zamanda Şapka ve Kılık, Kıyafet İnkılabı’nın da burada ilan edilmesi Kastamonu’yu ayrı bir yere koymuş. Gazi’nin Kastamonu’da özellikle dile getirdiği bir şeye var ki; sadece bunun şapkayla, kılık ve kıyafetle olmadığını ifade eden, bunun bir zihniyet dönüşümü olduğunu ifade eden sözleri var. Onun için özellikle bu anlamda Atatürk’ün, Kastamonu’yu Şapka ve Kılık, Kıyafet İnkılabı’nda seçmesinin ayrı bir anlamı var. Dolayısıyla hem Atatürk’ün gelişi hem de 30 Ağustos’un ilimizde hep bu şekilde coşkuyla kutlanması devam eder. Tabii 100’üncü yılında ayrı bir önemi var. Büyük zafer hepimiz için kutlu olsun. Şehitlerimize, gazilerimizden vefat edenlere rahmet diliyorum, gazilerimize sağlık ve afiyet diliyorum. Bizim millet olarak bir özelliğimiz var. Devlete ‘baba’ demişiz, vatana da ‘ana’ demişiz. Dolayısıyla her ikisi de bizim kutsalımız. Bir imparatorluk bakiyesinden bir Cumhuriyet çıkaran hem Büyük Gazi’yi hem de Anadolu’yu bize vatan yapan bütün ecdadı rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

"KASTAMONU İNSANI’NIN BÜYÜKLERİNDEN ALACAĞI EN BÜYÜK GURURDUR"

Vali Avni Çakır da Atatürk’ün Kastamonu’ya Gelişleri Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nın 97’nci yıldönümü kutlamalarının, 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleriyel taçlandığını vurgulayarak şu cümleleri dile getirdi; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı’nı zaferle taçlandırdıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruldu. Atatürk akabinde yurt gezilerine başladıktan sonra, bundan 97 yıl önce 8 gece 9 gün süren bir Kastamonu ziyareti gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz hafta Salı Günü Olukbaşı’ndan temsili olarak karşılama törenimizi anma etkinliklerimiz kapsamında yaptık. Bugün de Daday programımızla bu ziyaretin son gününü kutlamış olduk. Tabi  Zafer Bayramı ile de birleşince bugünkü etkinliğimiz daha anlamlı hale geldi .Gazi Mustafa Kemal Atatürk zaten Kastamonu’ya 8 gece 9 gün süren en uzun ziyaretini yaparken bu gezinin çok önemli bir anlamı vardı. Sizler bu kahramanların torunları olarak bu gezinin anlamını ve memleketinizin vermiş olduğu mücadeleyi en iyi bilen insanlarsınız. Ulu Önder cephe hattında ‘Gözüm Dumlupınar’da, Sakarya’da Kulağım İnebolu’da’ derken bu hattın önemini güçlü bir şekilde tüm ülkeye ve Dünya’ya haykırıyor. Gerçekten de cephe hattında lojistik ikmaliniz olmazsa sayısal askeriniz, mevcudiyetiniz bir anlam ifade etmez. Kahraman Kastamonu Halkı, İnebolu, Seydiler, Küre Halkı ve tüm bölgeden insanlar bu hatta akın akın yardıma geldiler. O günkü zorlu şartlarda bu cephaneler en zorlu şartlarda teslim alındı ve Kurtuluş Savaşı’nın başarı ile sonuçlanmasını sağladı. Bu gurur bence Kastamonu insanının büyüklerinden alacağı en büyük gururlarının başında gelir. Ben sizlerin şahsında ebediyete intihal etmiş dedelerinizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum.”

SİZLERİ BİR TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI OLARAK GURURLA İZLİYORUM”


Vali Çakır son olarak; “Kastamonu denilince ülkemizin, milletimizin, devletimizin hamuru, mayası en birleştirici unsur, en fedakâr insanlar akla gelir. Gerçekten burası Anadolu’nun özü. Bozulmamış tarihi, doğası, kültürü ile devletimizin milletimizin her daim yanında olmuş insanların yaşadığı coğrafya. Vermiş olduğu şehit sayılarına, gazi sayılarına zaten baktığımızda bunu herkes en yalın haliyle en rahat bir şekilde görebiliyor. Dolayısıyla sizleri bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak gururla izliyorum. Hatta bir miktarda kıskanıyorum onu da söyleyeyim. Bugün hem 30 Ağustos hem de Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilimizdeki ziyaretlerinin yıldönümü. Bu tür etkinlikler bizleri diri tutan ve yarınlara bizlerin üzerinde güçlü bir emanet olan etkinlikler. O yüzden bunlara güçlü bir şekilde sahip çıkmamız ve yarınlarımıza da güçlü bir şekilde ulaştırmamız lazım. Dirliğimizin beraberliğimizin her fırsatta en güçlü halde olmasına da çaba göstermemiz ve bunu bozmak isteyenlere de kesinlikle fırsat vermememiz lazım. Bu vatanın birliği dirliği için şahadet şerbeti içen Kurtuluş Savaşı’nı kazanan, bu modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında eşsiz kahramanlıklar yaratan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşları, günümüze kadar bu vatanın birliği dirliği için, bayrak için şahadet şerbeti içen tüm şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden tüm kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmetle, minnetle anıyorum" dedi.

Protokol konuşmaların ardından törende Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kastamonu Nutku okundu.