Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü öncülüğünde yapılan toplantıya, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Cide, Doğanyurt, İnebolu, Abana, Çatalzeytin Kaymakamları ve Belediye Başkanları, Profesör Dr. Ahmet Maranki, Bölge Müdürlüğü idari ve teknik kadrosu, Sahil İşletme Müdürlükleri teknik kadrosu katılım sağladı.İnebolu Orman işletme Müdürü Azmi Şenel tarafından odun dışı ürünler, yapılan satışlar ve potansiyel sahaları hakkında kısa bilgi verildi.
SÖNMEZOĞLU; “3 BİN 700
ENDEMİK TÜRDEN 261’İ KASTAMONUDA BULUNUYOR”
Kastamonu Orman Bölge Müdürü Sayın Fahri Sönmezoğlu burada yaptığı konuşmasında; “Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü görev alanında karışık ve saf meşçereler halinde toplam 15 bin 161 hektar kestane ormanı bulunmaktadır. Ülkemiz İran-Turan, Avrupa-Sibirya ve Akdeniz olmak üzere üç farklı Fitocoğrafik bölgelerinin kesişim noktasında olması hasebiyle biyoçeşitlilik anlamında oldukça zengin bir servete sahip olup, ülkemizde yetişen 12 binin üzerindeki farklı bitki türünün yaklaşık 3 bin 700 tanesi endemiktir. Bu bitki türlerinin önemli bir kısmına da orman alanları ev sahipliği yapmaktadır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Kastamonu Şube Müdürlüğümüz verilerine göre ülkemizde yetişen yaklaşık 3 bin 700 endemik türün 261 tanesi Kastamonu’da bulunmaktadır ve bunların da 31 tanesi sadece Kastamonu’da yetişmektedir. Yine ilimizin önemli odun dışı ürünlerinden defne yaprağı üretimi konusunda da Bölge Müdürlüğümüzün ilgili Ekosistem Hizmetleri Şube Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarla toplam 15 bin 241 hektar alanda Defne Hasılat Planları yapılarak yürürlüğe konulmuştur. 2021 yılı defne sürgünü üretimimiz bin 800 ton olarak gerçekleşmiş olup 2022 yılı programımız 2 bin tondur. An itibarıyla defne sürgünü üretimimiz bin 220 tondur. Defne sürgünü üretimin arttırılması için defne sahalarında bakımlar, defne rehabilitasyonları ve yol yapımları devam etmektedir. Zengin bir floraya sahip olan İlimizde ormanlarda yetişen yabanıl meyve türlerine bağlı olarak yabani elma, ahududu, alıç, kuşburnu, böğürtlen, kızılcık, yaban çileği gibi türlerden meyveler vatandaşlarımızca toplanarak ekonomiye kazandırılmaktadır” dedi.
“8 ADET DAHA TAB
BAHÇESİ TESİS EDİLECEK”
Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, konuşmasının devamında; “Bölge Müdürlüğümüzce 2020 ve 2021 yıllarında Cide ve İnebolu’da defne, Daday’da Adaçayı, Taşköprü’de Ekinezya, Küre ve Tosya’da Kızılcık ve Kuşburnu, Hanönü’nde Hünnap, Azdavay’da da Berberis Vulgaris(Karamuk) türlerinde Tıbbi Aromatik Bitki Bahçeleri tesis edildi. 2022 yılında ise yıllık programlar çerçevesinde muhtelif yerlerde 8 adet daha TAB bahçesi tesis edilecek. Orman Bölge Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalar, yapılması gerekenler ile en önemlisi halkın katılımı ve paydaşların aklında bulunan tüm sorunların ortadan kaldırılması konusunda gereken her şeyin yapılacak” dedi.
BAYCAR; “GELİR
ARTIRICI ÇALIŞMALAR DEĞERLİ”
İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar konuşmasında, gelir artırıcı çalışmaların değerli olduğu ve hem geçmişte kaybolan değerlerin canlandırılması hem de yeni gelir kapılarının açılmasının çok önem arz ettiğini vurguladı.
KÜÇÜK; “KASTAMONU2MUZU
BU KONUDA LİDER YAPACAĞIZ”
Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Küçük ise;“Kastamonu Üniversitesi, bu konuda ihtisas üniversitesidir. Bu konuda yapılacak tüm çalışmaların paydaşı yönlendiricisi olmaya devam edeceğiz. Biz hazırız, Orman Bölge Müdürlüğü hazır. Halkımızı ve sanayi yada Sermayeyi de organize edersek Kastamonu’muzuz bu konuda lider yapacağız, yapmalıyız” dedi.
Prof.Dr.Ahmet Maranki de konuşmasında 250’ye yakın bitki ve ürün için belge alan, Türkiye’nin her yerinde üretim yaptıran ve satan biri olarak gereken alım satım dahil tüm desteği vereceğini ifade etti. Türkiye için değer katan her türlü çalışmada olacağını vurgulayan Maranki, bu konuda kapısını her daim açık olduğunu söyledi.