Muhtar Çölez, bir süre önce Bilgin Sokak ve Kamil Demircioğlu Caddesi’ni paralel olarak bağlayan Buket Sokak’ın, Kastamonu Belediyesi’nin İl Trafik Komisyonuna arz etmesi üzerine tek yöne çevrildiğini ve kararın iptalini istedikleriiçin mahalle sakinlerinin talebi üzerine bir araya geldiklerini söyledi.
ÇÖLEZ; “25
SENEDİR GELİŞ-GİDİŞ YÖNLÜ İDİ”
Yakın zamana kadar sokağın ismi bile olmadığı bilgisini veren Çölez; “Bu sokağın asıl hikayesi kooperatifler zamanında kişilerin arka caddeden ön caddeye geçebilmesi için kooperatif sitesi sakinlerinin bağışlamış olduğu bir yol geçidir. Yaklaşık 20-25 senedir de Kuzeykent ve Kastamonu kamuoyu bu yolu kullanıyor. Bugünden yaklaşık 5-6 ay gibi süre önce Kastamonu Belediyesi’nin talebi üzerine İl Trafik Komisyonu tarafından Buket Sokak tek yön haline geldi. Peki biz hangi mesele oldu da bugün buradayız? Bu sokak yaklaşık 20-25 senedir geliş gidiş yönü olarak kamuoyu tarafından kullanılmaktadır. Bugüne kadar ortaya çıkan tek problem konut sakinlerin rahatsız edici düzeyde otoparkların olması. Konut sakinleri tarafından 112’ye daha evvelden çok şikayet giderdi. ‘Konutumuzun önüne araç çektiler, yola araç çektiklerinden geçemiyoruz çoluğumuz çocuğumuz ezilecek’ diye. Bunların hiçbirine ceza yazılmadı, kişiler arandı ve bu araçlar kaldırıldı. Kastamonu Belediyesi’nin talebi üzerine bu yolun tek yöne düşmesinden sonra kamuoyu hiçbir şekilde ne Valilik, ne Belediye, ne de Emniyet tarafından bilgilendirilmeden reklam aracı trafik aracı olarak kullanılarak kamuoyuna bu yolun tek yön yasağı olduğu anlatıldı” ifadelerini kullandı.
“1.823 TL CEZA ALANLAR
DIŞINDA, YOLUN TEK YÖN OLDUĞUNU BİLMEYEN BİR DÜNYA KASTAMONULU VAR”
Sokağa eksik bir biçimde tek yön levhaların takıldığını ifade eden Çölez; “Bilgin Sokak’ta ise halen bu yolun yasak olduğunu evvelden bildiren bir tabela yok. Yolun kullanış güzergahlarına göre taşıtların görebilecek bir tabela da yok. Karşıyı gözetleyen, tabiri caizse ağzı açık şekilde havaya bakan iki tane tabela mevcut. Burada vatandaşlar ‘Allah rızası için ceza yemesin’ diyerek uyarması dışında, bir de bin 823 TL ceza yiyenlerin feryadı dışında bu yolun tek yöne düştüğünü halen bilmeyen bir dünya Kastamonulu, bir dünya Kuzeykent Mahalle sakini var. Koca bir sitemizin çıkış güzergahı bu tek yöne bağlanıyor ve halen sitenin içindekilerin dahi hepsinin bu tek yönle ilgili haberi yok. Arkada bizi kullanmaya mecbur bıraktıkları yol, KYK Öğrenci Yurtları’nın önü, yani yoğun olarak yayaların kullandığı bir yer. Biz burada Nehir Sitesi, Işık Sitesi, Fatih Yapı Kooperatifi sakinleri adına iki kere imza toplayıp Trafik Komisyonu’na dilekçe yazdık. Kamuoyunun desteğiyle biz idarecilerden şunu istiyoruz, bu yolu eskiden olduğu gibi geliş gidişe geri çevirsinler. Kooperatif ve site sakinlerimiz direkt ana caddeye ulaşımlarına geri kavuşsunlar. 20-25 senelik hakları geri iade edilsin. Ayrıca buradaki işletmeler başımızın tacı, Kuzeykent Muhtarı olarak bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum ama işletmeye gelen müşteriler bu yola araçlarını park ederek yayaları ve konut sakinlerinin canlarıyla oynamaktadır. Biz istiyoruz ki bu yol tekrardan çift şeride dönsün ve bizim insanımız ana caddesine ulaşabilsin, bu yol çift şeride döndüğü zaman ortasına bir refüj yapılsın, buralara araç parkı önlenerek buralarda insanlar yürüyebilsin” dedi.
“MUHTARI DAHİ
HABERDAR ETMİYORLARSA BEN NEDEN VARIM O ZAMAN BURADA?”
Yetkilileri sokağa davet eden Muhtar Çölez; “Yetkililer, devletin gerçek sahipleriyle bu durumu istişare etsinler. Beni buraya bu konut sahipleri topladı ve 6 aydır bunun çilesini çekiyorlar. Ben Kuzeykent’in bayrak direğiyim ama Trafik Komisyonu’na muhtarı dahi haberdar etmiyorlar. Muhtarı dahi haberdar etmiyorlarsa ben neden varım o zaman burada? Emniyet, benim vatandaşımı trafik cezasıyla bilgilendirdi. Emniyetin bu trafik cezalarını geri ödesin istiyoruz. Ben burada dahi oturmuyorum, kimseyi de galeyana getirmedim. Biz burada otopark sorununu dahi çözememişken benim Belediyem burayı tek şerit haline çevirdi. Akşam saati burası kooperatif içi de dahi olmak üzere çift şerit otopark ile dolu, tek şerit ortadan gidiyor. Bizim devlet olarak ilk olarak yayı düşünmemiz gerekiyor. Yağmur yağarken, yolda yürürken, güneşte yayı düşüneceğiz. ‘Öncelik yayanın’ demiyor muyduk? Bu yolun neresinde yaya var? Vatandaşın vakti zamanında vermiş olduğu arazi, vatandaşa sorulmadan uzaktan bir dilekçeyle nasıl olur da kumpas kurularak bu vatandaşa trafik cezası yazılır. Kumpastır bu. Bu dönemde bin 823 lira hangi ailenin ocağını söndürmez, zaten kooperatif sakinleri zamanında kıt kanaat bütçeleriyle yaptılar. Hani biz vatandaşla istişare ederek bir şeyler yapacaktık, hani vatandaşa bir şey sormadan iş yapmayacaktık? Benim siyasilerim sadece esnafları ziyaret etmeyecek, benim devlet büyüklerim de sadece pandemi zamanında ya da sigara kontrolüne gelirken küçük işletmelerimi ziraat etmeyecek, büyüklerine de gidecek. Buraya gelecek kooperatif sakinlerini de ziyaret edip, derdini dinlemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
“KUZEYKENT’İN BİRÇOK
SORUNU VARKEN BU YOL İLE UĞRAŞMAYALIM”
Mahalle sakinlerinin bahçesinin önünde dahi oturamadığının altını çizen Çölez; “Bu konun ivedilikle çözülmesini istiyoruz. Kuzeykent’in birçok sorunu varken bu yol ile uğraşmayalım. Mahalle sakinlerimizin aklında da şöyle bir şüphe var ve bunun da doğru olmadığını ümit ediyoruz; ‘Birkaç tane siyasi temsilcinin talebi üzerine daha rahat otopark kullanılması için bu yolun bu hale getirildi’ diye düşünüyorlar. Biz bunun böyle olmadığını ümit ediyoruz. Bu tür söylemleri söyleyince de siyasi olmakla bizi itham ediyorlar ama vatandaş arkamızda ve onların talebini dile getiriyoruz” ifadelerine yer verdi.
“GÖRÜLMÜŞ BİR ŞEY
DEĞİL BU, KİMİN AMACI BURANIN KAPATILMASI”
Yolun, hastane yolu olduğunu söyleyen ve 800 metre dolaşmak zorunda kaldıklarını söyleyen bir Kuzeykent Mahallesi sakinlerinde bir vatandaş; “Burası elli metre mesafe bu elli metre mesafeyi bize kapattılar. Biz aynı noktaya gelebilmek için 1 kilometre yol dolaşıyoruz. Mesela emanet gönderiliyor, diyor ki arkadaş caddeye çıkıp alıver, emaneti evime getirip veremiyor dolaşmak zorunda kalıyor bir sürü. Görülmüş bir şey değil bu, kimin amacı buranın kapatılması. Burası bizim hastane yolumuz hastaneye bu yoldan gidiyoruz, başka taraftan gitmek için 800 metre ile 1 km arası dolaşmak gerekiyor, ben ölçtüm arabamla. Elli metre için 800 metre dolaşıp aynı noktaya geliyoruz” dedi.
“YOLUN TEK YÖN
OLDUĞUNDAN KİMSENİN HABERİ YOK BİZE CEZA KESİLDİ”
Habersiz şekilde bin 823 TL ceza yiyen bir diğer vatandaş ise şu ifadeleri dile getirdi; “Taşıt giremez levhası var fakat kimse görmüyor, havaya bakıyor. Oraya kamera konulmuş ben ışık direği sanıyorum kamera olduğunun farkında değilim. Yolun tek yön olduğundan kimsenin haberi yok ama bize ceza kesildi. Makbuzu da burada fişi de burada maliyeye yatırdığım para ortada.”
“YÜKSEK TAŞITLAR
GÜNEŞLİK YÜZÜNDEN BURADAN GEÇERKEN ZORLANIYOR”
Sokak’ta bulunan bir işletmenin güneşliklerinin yola çıktığı için arabaların geçmekte zorlandığını dile getiren bir diğer vatandaş da; “Yüksek taşıtlar buradan geçmekten bir hayli zorlanıyor. Sonrasında ise işletme de ‘Perdeye taktın, ne yapıyorsun?’ diye tartışma başlatıyor. Bu güneşliklerin kalkmasını mahalleli olarak herkes istiyor, sadece ben değilim’ diye konuştu.