“Bu cennet köşesini herkes görmeli”

TUYED heyeti Kastamonu gezisi kapsamında Vali Avni Çakır ile de bir araya geldi.Vali Avni Çakır ile bir araya gelen TUYED Yönetim Kurulu, bölge turizmi hakkında bilgi aldı.

Toplantıda Kastamonu turizmi ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Vali Avni Çakır; “Doğamız ve coğrafi yapımız da çok zengin.Öyle tesislerimiz var ki inanılmaz. Alt yapı ile ilgili ise yoğun bir çalışma içindeyiz. Sırt çantasını almış kendisini doğaya adayan insanlara ulaşmak istiyoruz. Bizler bu cennet köşesini herkese göstermek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.


Kastamonu Valisi Avni Çakır’ın talimatıyla Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2022 Turizm Eylem Planı kapsamında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın da katkılarıyla Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Yönetim Kurulu Üyeleri Kastamonu’da ağırlandı. Vali Avni Çakır Kastamonu'nun mutlaka görülmesi gereken bir yer olduğunu, tarihi, doğası, denizi ve kanyonları ile çok zengin bir turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

ÇAKIR; “LİKYA YOLU NASILSA İSTİKLAL YOLU DA O DERECE GÜZELDİR”

Vali Çakır, Kastamonu turizmi hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Bölgenin en büyük zenginliğinin tarihi ve doğası olduğunu belirten Vali Çakır; “Kastamonu, Osmanlı’nın 400 sene boyunca sancak merkezi olmuş. Burada birçok tarihi eser bırakmışlar. Bu tarih de bu şehre bir ruh veriyor. Bu tarihi yapısı ile kentimiz bir çekim merkezidir. Doğamız ve coğrafi yapımız da çok zengin. Karadeniz’de en uzun kıyısı olan şehir Kastamonu’dur. 6 ilçemiz de sahildedir. Kastamonu, yüzde 99 homojen bir yapıdadır, göç almamıştır. En büyük zenginliklerimizden biri de bölgemizin yüzde 70’i ormandır. Bozulmamış bir doğa var elimizde. Bölgemizde ayrıca Çanakkale’ye uzanan İstiklal yolu var biliyorsunuz. Karadeniz’den gelen cephane Kastamonu hattından Çanakkale’ye ulaşmış. İddia ediyorum Likya Yolu nasılsa İstiklal Yolu da o derece güzeldir” dedi.

“BU CENNET KÖŞESİNİ HERKESE GÖSTERMEK İSTİYORUZ”

Kastamonu’nun tarihi, doğası, denizi ve kanyonları ile çok zengin bir turizm potansiyeline sahip olduğunu hatırlatan Vali Çakır; “Seyahat ve turizm yazarlarını ağırlamak bizim için çok önemli. Biz tanıtım konusunda belli etkinlikler yapıyoruz. Bu seferki konuğumuz sizsiniz. Biz çeşitli aktivitelerle bölgemizin tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermek istiyoruz. Biz sırt çantasını almış kendisini doğaya adayan insanlara ulaşmak istiyoruz. Öyle tesislerimiz var ki inanılmaz. Alt yapı ile ilgili ise yoğun bir çalışma içindeyiz. Bizler bu cennet köşesini herkese göstermek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BU SENE İSE EN AZ 500 BİN GECELEMEYE ULAŞMAK İSTİYORUZ”

Kastamonu’daki turizm hareketlerine de değinen Vali Avni Çakır, “Kastamonu’da 2018 yılında 560 bin geceleme yapıldı. 2019 yılında bu rakam 761 bine çıktı. Geçen seneyi ise 250 bin ile geçirdik. Ağustos ayında bir afet yaşandı ve sürekli yağmur yağdı. İnsanlar korktu tabi. Bu sene hazırız. Biz burayı bir kere de olsa insanlara göstermek istiyoruz. Bu sene ise en az 500 bin gecelemeye ulaşmak istiyoruz. Yabancı turist potansiyelimiz ise çok yüksek değil. Yüzde 95 iç turizm var. Kademe kademe ilerlemek istiyoruz. Yabancı turistleri ağırlayacak tesisleri planlamalıyız. Önceliğimiz iç turizm sonrasında yabancı turistlerdir. Ama en öncelikli hedefimiz doğayı korumaktır. Doğayı ne kadar korursak en büyük yatırımı yapmış oluruz. Şehir merkezi dışında gözünüzü tırmalayan bir tesis göremezsiniz. Kastamonu’nun tamamında çirkin tesisleşme göremezsiniz. Ormanı korumak için kesin mevzuatlar var. Betondan uzak doğal hayata önem veriyoruz. Sıkı denetimler yapıyoruz. Neticede Kastamonu’daki en büyük özelliğimiz bakir doğadır. 30 seneki doğa ile şu andaki doğa aynıdır. Burada 7-8 katlı çarpık yapılaşma göremezsiniz” diye konuştu.