İmamoğlu: “Kastamonulular Teminat Ölçeğinde”

Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi’nin düzenlediği Kastamonu’nun Saklı Türküleri etkinliğine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul zor bir şehir, büyük bir kent ama bu kentin ihtiyaç duyduğu anlarda ihtiyaç duyduğu kitleler olmalıdır. İstanbul’daki Kastamonulular gerçekten teminat ölçeğinde” dedi.

Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ) tarafından gerçekleştirilen Kastamonu’nun Saklı Türküleri etkinliğine katılım sağlayanlar arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu da yer aldı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu burada yaptığı konuşmada, Kastamonuluların İstanbul için bir dinamik olduğunu vurgulayarak, “Kastamonulu hemşerilerimin nezaketi, zarafeti, süreçlere bakışı, memleketini, milletini, yaşadığı ortamı önemseyişi ve hassasiyetleriyle her zaman kendi şahsi yaşam alanında beni çok fazla mutlu etmiş bunu çok değerli bulmuşumdur. İstanbul zor bir şehir, büyük bir kent ama bu kentin ihtiyaç duyduğu anlarda ihtiyaç duyduğu kitleler olmalıdır. İstanbul’daki Kastamonulular gerçekten teminat ölçeğinde; İstanbul’un en kıymetli hazinelerinden birisidir. Sadece nüfus sayısı anlamında zikretmiyorum. Diğer özelliklerini katarak söylüyorum” diye konuştu.

“DEĞERLER KENDİ İÇİNDE KALMAMALI”

Kültürel potansiyelin aktarılması gerektiğini ifade eden İmamoğlu, DMKİ’nin düzenlendiği etkinliği önemsediğini kaydederek, “Her yöremizin farklı lezzetleri, renkleri var. Bu değerler kendi içinde kalmamalı. Hem yurt içinde hem de yurt dışına aktarılmalı. Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi gibi geçekten içine çok anlam yüklenebilecek güzel ve iyi faaliyetlerin organize edilebileceği bir kimliğe bürünmesi çok kıymetli çok nadide bir adım. Bu derinliğin, kültürel mirası sadece Kastamonuluların bilmesi değil hem İstanbul’a hem bütün dünyaya aktarılmasının önemi ortada. Bu açıdan böyle etkinliklere önemsiyoruz” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sanatın birleştirici gücüne dikkat çekerek şunları söyledi: “Türküler ayrı bir paragraf; binlerce yılın süzgecinden geçerek bugüne ulaşmış özel bir kültürümüz. Halkın yaşadıkları, değerleri, gelenekleri, davranışları hayata bakış açısından bize resmen film şeridi gibi her şeyi yansıtan duygu türküler. Sanat tarihi boyunca insanın kendisini ifade etmesinin en güzel yolu olmuştur türkülerimiz ve sanatın içindeki boyutuyla da Anadolu’nun öznesi gibi durur. Sanatçı halkın kalbinde bir yer edindiyse, aklına yüreğine dokunabildiyse bu anlamda bıraktığı eserler de hiç silinmemiştir. Tarihsel süreçte sanatçılar, türküler ve bunun yüz yıllar boyunca yaşamasının yolculuğu tam da böyle bir karakterden geçiyor” ifadelerini kullandı.

“KASTAMONU’NUN SAKLI TÜRKÜLERİ TEKRAR HALKA ULAŞACAKLAR”

Kastamonu’nun saklı türküleri de yıllar sonra olsa bile tekrar halka ulaşacaklar. Sanatçıyı, sanatı özgür bırakmak bu anlamda halkın ayrışmaya değil bütünleşmeye bir araya gelmeye ihtiyaç duyduğunu ifade ettiğimiz bugünlerde türküleri hatırlamak, türküleri söylemek, türküleri dinlemek için bir araya gelmek ihtiyaca dönük bir ilaç gibi. Umuyorum ki ülkemizde hep güzel anları yaşadığımız andığımız birbirimizin duygularını, şehrimizin ve ülkemizin farklı yörelerini kültürlerini hissettiğimiz anlarda buluşmayı yürekten diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.